Hlavní obsah

Procestovala půlku světa, nyní zakotvila v luxusním bytě v Praze

Cestovatelka. Tak by se jedním slovem dala charakterizovat majitelka luxusního bytu v blízkosti centra Prahy. Než se sem nastěhovala, žila v USA, Indii, Německu a mezitím ještě cestovala po zbytku světa. Před pěti lety se vrátila. Kvůli práci však stále cestuje mezi Prahou, Paříží a městy v Německu, a aby toho nebylo málo, její francouzský přítel žije ve Vídni.

Foto: www.modernibyt.cz

Majitelka dává přednost kvalitním materiálům a výrobkům od renomovaných firem. Proto je podlaha z ořechového dřeva a kuchyňskou sestavu doplňuje pracovní deska z matně broušené žuly. Sedací soupravu si vybrala u prestižní italské společnosti Molteni&Co.

Článek

Proč jste se vrátila zpět do Čech?

Vůbec jsem to neplánovala. Když jsem ve dvaceti letech odjížděla do Ameriky, myslela jsem, že už se nikdy nevrátím. Řízením osudu se vše zběhlo jinak. Důležitou roli v tom hrál partnerský vztah a pracovní příležitost. To je už minulost. Naučila jsem se věci neplánovat, nebo spíš je jen tlačit určitým směrem. Jenže kdo ví, co bude za pět let?

Foto: www.modernibyt.cz

Z hlavního obytného prostoru se vchází do ložnic a koupelny.

Jak jste tento byt našla?

Hledala jsem asi pět let. Ale to, co se v Praze považuje za luxusní, v mnoha ohledech nesplňuje mé představy o kvalitním bydlení. Byla jsem zklamaná. Až když mi ve studiu Donlič design ukázali tento byt, řekla jsem si, že by to mohlo být ono. Jenže tu chybělo parkovací stání. Nakonec se i parkování vyřešilo a mohla jsem společně s architektkou Dombkovou začít plánovat interiér.

Nenechala jste to na ní?

O bytě jsem měla jasnou představu. Už jsem bydlela na různých místech a vím, co mi vyhovuje. Přednesla jsem svá přání, některá mi paní architektka vymluvila, jiná zase podporovala.

Foto: www.modernibyt.cz

Architektka navrhla část stěny prosklít. Tím prostor působí vzdušnějším dojmem, k němuž přispívají i dveře ze satinovaného skla.

Například?

Chtěla jsem americkou lednici, ale ta by tu asi působila robustně, tak jsme se dohodly na menší, která bohatě stačí. Přála jsem si podlahu i nábytek z ořechového dřeva, v kuchyni pracovní desku z matně broušené žuly a varnou desku na plyn. V koupelně pak větší sprchový kout, barevnou mozaiku a topení ve tvaru kancelářské sponky, po kterém jsem zatoužila, hned jak jsem ho viděla.

Foto: www.modernibyt.cz

Italská mozaika v koupelně patřila k nejkomplikovanějším částem celého bytu. Je vyráběna ručně a její barvy i složení lze pomocí počítačového programu předem naplánovat.

To nebylo málo požadavků…

Těch věcí by se určitě našlo víc, ale domluvily jsme se, což je zvlášť patrné na designu nábytku, který navrhovala architektka Dombková. Bydlela jsem ve vedlejší ulici, při realizaci jsem tu byla často. Bavilo mě to, i když mě to stálo hodně energie. Ale nelituji toho.

A jak pokračujete?

Jsem často na cestách, a tak ráda navštěvuji galerie i obchůdky s designovými věcičkami, ale hledám spíš jen doplňky. Jsem příznivcem jednoduchých tvarů, ale k tomu jsem se pomalu musela dopracovat. V Kalifornii, kde jsem žila, jsem byla obklopena zdobnějšími předměty.

Foto: www.modernibyt.cz

Elegantní a zároveň neutrální pojetí ložnice majitelka v budoucnu doplní netradičním lustrem.

Nestýská se vám po životě za oceánem?

Tuto kapitolu jsem uzavřela, ale nebráním se bydlení v jiné zemi, i když bych asi preferovala Evropu. Ale teď si chci užít nový domov a neplánovat žádné velké přesuny, to vše ukáže až čas.

Reklama

Související témata:

Související články

Skryté půvaby podkrovního bytu

Život v nejvyšších patrech má svá pozitiva i úskalí. Jak se s nimi vypořádat a jak postupovat při rekonstrukci bytu, vám přiblíží designérka Martina. Kromě...

Výběr článků

Načítám