Hlavní obsah

Rodinný dům básníka a spisovatele Jakuba Demla je postaven v národním stylu

Novinky, text: Jan Sedlák, editace: tnk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vila slavného českého básníka Jakuba Demla nese prvky národního stylu. Ten představoval závěrečnou fázi české kubistické architektury, jejíž počátek charakterizovaly lomené tvary, které ještě před válkou vystřídaly hranaté a po ní obloukové prvky.

Foto: Slavné vily kraje Vysočina

Vila s adresou: Tasov čp. 162

Článek

Během své více jak padesátileté tvůrčí dráhy navrhl architekt Bohuslav Fuchs desítky vilových a rodinných domů. Na počátku jejich dlouhé řady stál dům spisovatele a básníka Jakuba Demla v Tasově.

Finančně při stavbě podpořil Demla básník Otokar Březina, který zpočátku uvažoval o tom, že by se spisovatelem a jeho partnerkou Pavlou Kytlicovou společně bydlel.  Architekt se snažil přizpůsobit Demlův dům venkovskému prostředí.

Upravený návrh slavné stavby.

Okolnosti, které vedly Demla k rozhodnutí trvale se usadit v rodné obci a postavit si dům, podrobně popsal ve svých vzpomínkách na Otokara Březinu.

Začínající architekt Bohuslav Fuchs, který tehdy pracoval v privátním ateliéru Jana Kotěry, vystupuje ve svědectví jako „přítel architekt Fuchs, člověk praxe a činu, člověk tedy můj“.

Foto: Slavné vily kraje Vysočina

Vila na dobovém snímku.

Poprvé a naposledy se Fuchs u této stavby ztotožnil s tehdy dominujícím proudem domácí architektury, označovaným jako národní styl.

Foto: Slavné vily kraje Vysočina

Návrh domu spisovatele Jakuba Demla.

Zatímco český architektonický kubismus ovládaly při jeho vzniku mezinárodní ambice, jeho tvůrci se v závěrečné etapě naopak odvolávali na národní tradice.

Vzpomínkou na ně měly být stylizované dekorativní prvky a barevnost lidového stavitelství. Obojí je k vidění i na této stavbě.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám