Hlavní obsah

Moderní a kvalitní dveře do bytu, které nepřekážejí

Právo, Karolína Černá

Při výběru dveří do bytu by neměly rozhodovat jen cena a vzhled, ale i kvalita. Dveře z obchodních řetězců patří sice mezi levnější, ovšem často je to na úkor pevnosti jejich vnitřní konstrukce.

Foto: SAPELI

Dvoukřídlé dveře Lotos s ořechovou dýhou v lamelovém, neboli skládacím provedení pro svou atraktivnost otevírání poslední dobou zažívají renesanci. Dvoukřídlé provedení lamelových dveří je v ceně od 25 728 Kč.

Článek

Nekvalitní vnitřní konstrukce dveří způsobuje po čase uvolnění závěsů, dveřní křídlo se začne kroutit a špatně se dovírá. U dveří od tradičních výrobců by se to nemělo stát.

Jak poznáme kvalitní dveře

Vyzkoušíme hmotnost dveřního křídla. Podezřele lehké dveře s velkou pravděpodobností neobsahují zpevněnou vnitřní výplň, tzv. odlehčenou nebo plnou DTD desku. Ale i dveře s voštinovou výplní (tvrzeným papírem) mohou dobře a dlouho sloužit. Proto se na druh výplně informujeme v obchodě.

Na trhu nalezneme dveře o rozměrech od 60x197 cm (orientačně od 3400 Kč) až do 145x197 cm (zhruba od 6900 Kč), obvykle jejich plocha nepřekročí 2 m2.

Volba podle otevření

Před nákupem si ujasníme způsob otevírání dveří podle daných možností prostoru.

Otočné dveře patří ke klasice. Potřebujeme tzv. pravé, nebo levé dveře? Zjistíme to tak, že se postavíme ke dveřnímu křídlu, aby se otevíralo k nám. Podíváme se, po které straně jsou dveřní panty. Jsou-li po naší pravé ruce, jde o dveře pravé, pokud po naší levé ruce, jde o dveře levé.

Foto: SAPELI

V interiéru můžeme využít kombinaci různých typů dveří. Dýhované dveře Alegro a celoskleněné dveře navzájem propojují stejné zárubně v dýze javoru, odpovídající dýze na dveřním křídle. Cena dveřního křídla Alegro (dýha javor) je 6480 Kč.

Dveře posuvné po zdi ušetří prostor, ale vyžadují volné místo na stěně vedle dveří.

Dveře zasouvací do zdi šetří místo ještě více. Stavební pouzdra pro tyto dveře mají ochranné štětinky, které nepustí prach dovnitř. Dveře zasouvací do stavebního pouzdra lze vybavit i tichým dorazem, jenž je součástí horní pojezdové lišty. Na základě pneumatické brzdy plynule tlumí dojezd dveřního křídla při jeho úplném vysunutí.

Foto: J. A. P.

Nedostatek prostoru v klasickém panelákovém jádře vyřešíme stavebním pouzdrem Unibox pro dvoje jednokřídlé dveře. Zasouvají se do jedné kapsy ve zdi. Cena pouzdra Unibox od 10 144 Kč.

U obou typů posuvných dveří počítáme s menší tepelnou a zvukovou izolací. Posuv po stěně se obejde bez větší stavební úpravy, posuv do stěny vyžaduje hrubou stavební práci.

Kyvné dveře, tzv. lítačky, vyžadují prostor, hodí se jako předěl mezi dvěma frekventovanými místnostmi. Vyplatí se, když tento typ dveří opatříme pohodlným a vzhledově zajímavým madlem.

Lamelové dveře přinášejí do interiéru kromě výrazné úspory místa i nevšední vzhled. Existují jako harmonikový typ otevírající se do obou místností, který je ideální pro přechod místnosti na terasu. Skládací typ vybočuje pouze do jedné strany.

ÚSKALÍ PŘI MONTÁŽI
Při montáži dveří nás může zaskočit různorodý přechod podlah z místnosti do místnosti. Přechod dvou různých podlah (plovoucí a dlažby) se vždy provádí pod dveřním křídlem a jeho řešení záleží na typu otevírání dveří. Zaměření svěříme raději odborníkům.

Boční hrany a kování

Dveře vybíráme i podle jejich bočních hran. Polodrážkové zakončení tvoří hrana ve tvaru písmene L. Proti tomu bezpolodrážkové dveře mají boční hrany zcela rovné a v zavřeném stavu jsou v jedné rovině se svou zárubní. Takové dveře opticky se zárubní splývají.

Dbáme na kvalitu kování – závěsy (lidově panty), zámek, kliky. Většinou jsou v nabídce balíčky s typy kování vzhledově sladěnými s dveřmi.

Typy závěsu

Správně zvolený typ závěsu usnadní montáž dveří. U klasických polodrážkových dveří se používají standardní dvoudílné závěsy. Jimi nastavíme rovinu dveří i jejich hloubku k poloze zárubně, proto se označují jako 2D. Neseřídí výšku dveří, mají nízkou nosnost, takže je nepoužijeme na všechny typy dveří.

Foto: SAPELI

Dveře Swing v proskleném provedení se světlou ARO dýhou stříbrný jasan. Nerezové rámečky u prosklení a zárubně v kovolaminátu umocňují eleganci dveřního kompletu. Cena dveřního křídla 12 610 Kč.

V nabídce závěsů pro bezpolodrážkové dveře najdeme dvoudílné i třídílné viditelné závěsy, obvykle se ale montují 3D seřiditelné závěsy. Umožňují srovnání dveří a zárubní (i do výšky), což je v této variantě nezbytné.

Originální design plochy dveří nenaruší skryté závěsy. Jedna jejich polovina je skrytá v zárubni, druhá ve dveřích. Vzhledově atraktivní jsou i čípkové typy umístěné v horní a dolní části dveřního křídla.

Závěsy mohou být oblé nebo hranaté. Jejich cena se pohybuje pro jedny dveře od řádu desítek korun až po několik tisíc korun. Je přitom jasné, že např. závěs za 3000 Kč není určen pro dveřní křídlo nižší cenové kategorie.

DVEŘE NA MÍRU
Vizualizaci dveří přímo v interiéru umožní konfigurátor dveří na adrese www.solodoor.cz. Posoudíme, jak určitý model dveří vypadá přímo v kuchyni, obývacím pokoji, ložnici či chodbě. Stačí vyfotografovat interiér s dveřmi a fotografii nahrát. Pak kliknutím označíme rohy původních dveří. Následně vybíráme dveře z nabídky podle svých představ. Měníme při tom barvu a typ dveří (CPL, fólie, dýha), typ prosklení. Změnit lze i barvu podlahy a stěn. Získáme obrázek dveří třeba v nově vymalovaném interiéru a zároveň přehled o ceně zvolené sestavy.

Různé povrchy dveří

Zvolený povrch dveří by měl odpovídat jejich umístění. Ve vlhké koupelně uvítáme tzv. klima úpravu odolnou proti vlhkosti nebo nejlépe celoskleněné dveře neprůhledné, mléčné. Do dětského pokoje nebo dílny se hodí dveře s povrchem odolným proti poškození.

Foto: J. A. P.

Celoskleněné dveře Grafosklo s motivem Jazz jsou ozdobou každého interiéru. Obě dveřní křídla se zasouvají do stavebního pouzdra J. A. P. Komfort. Cena 24 912 Kč.

Povrch dveří v optimálním případě ladí s materiálem na zárubni. Na tu se při výměně dveří v interiéru zapomíná nejvíce. Nemusíme je složitě vybourávat, nabízí se řešení v podobě obložení novými dřevěnými zárubněmi, systémem OKZ – obkladem kovové zárubně.

Dýha je složena z tzv. listů o šířce 0,3 až 0,5 mm vzniklých podélným dělením rostlého dřeva. Střídají-li se na křídle tmavé pruhy se světlejšími, jde o kombinaci různých dřevin. U dýhových dveří ale vždy počítáme s tím, že kresba a barva dřeva není u žádné dřeviny naprosto stejná. Dřevo časem vyzrává a zbarvuje se.

Komu nevyhovuje různá textura a barva dřeva dýhového povrchu, může se spolehnout na tzv. ARO dýhy zpracovávané tak, že různá dveřní křídla mají stejnou texturu dřeva.

Foto: SAPELI

Dýha jako přírodní materiál přináší do interiéru pocit tepla. Dveře Lotos s intarzovanými nerezovými pásky nesou na svém povrchu ARO dýhu polenská švestka. Cena dveřního křídla 15 080 Kč.

Dýha neměla v minulosti pověst pevného materiálu, ovšem díky moderním technologiím zpracování dnes patří mezi odolnější materiály. Na konci výrobního postupu je např. dýhovaný povrch opatřen několika nástřiky UV ztvrzujícího laku, čímž je pak povrch odolnější.

Lamináty jsou povrchovou odolností přímo proslulé. Střednětlaký laminát (CPL o síle 0,2 mm) je vhodný tam, kde jsou domácí zvířata a náročný provoz třeba v domácí dílně apod. Snese bez viditelných změn lehké odření, poškrábání a zabrání vzniku skvrn např. od horké vody či kávy. Ještě větší zatížení vydrží vysokotlaký laminát (HPL o síle 0,8 mm). Oba tyto lamináty jsou v moderních barevných variacích i dřevodekorech.

Fólie jsou nejlevnější variantou umělých povrchů. Hitem mezi umělými materiály je PVC, které se na dveřní křídlo lisuje pomocí vakua, tedy tzv. vacuo fólie. Přilnutí je dokonalé a pokrývá dveře s jakýmkoliv vyfrézovaným tvarem. Oblíbené jsou pastelové odstíny PVC materiálu: ledová modř, meruňková, vanilková, cihlová apod.

Foto: SAPELI

Tradiční model dveří Karolína má fóliovaný povrch v atypickém teaku, který bez problému zajistí standardní odolnost dveřního křídla. Prosklení přivádí dostatek světla napříč interiérem. Dveřní křídlo je za 6060 Kč.

Dřevo – tradiční přírodní materiál – stále působí neotřele. Jeho velkou předností je originalita kresby a estetická hodnota. Vyžaduje však údržbu, výživu v podobě přípravků s obsahem včelího vosku.

Sklo se hodí do moderních interiérů. Chceme-li celoskleněné dveře, myslíme na to už ve fázi stavební přípravy. Vzhledem ke své váze totiž vyžadují dostatečnou oporu. Základem je tvrzené sklo o tloušťce 8– 12 mm. K oblíbenému typu patří čiré sklo float, na kterém vyniknou případné pískované nebo gravírované motivy.

Sklo na dveřích, tzv. Grafosklo, je speciální systém celoskleněných produktů v interiéru, včetně dveří, který umožňuje díky jednotnému motivu uvnitř skla propojit interiér do jednoho celku. Můžeme si zvolit jeden motiv v podobě vlastní fotografie, vektorové grafiky, oblíbené textilie atd.

Foto: J. A. P.

Na výplň celoskleněných dveří využijeme i stejnou textilii jako na závěsech, polštářích nebo přehozech. Grafosklo umožňuje mezi dvě skla zatavit i látku. Cena od 7800 Kč/m2.

Na ploše dveří se dobře vyjímá i kamenná dýha. Dveře jsou pokryté břidlicí a mají logicky větší hmotnost. Proto je nutné, aby je neslo kování s odpovídající nosností. Zajímavý výraz mají kamenné dveře v kombinaci s prosklením, čímž zároveň dveřní křídlo odlehčíme.

Módní záležitostí jsou dveře ve vysokém lesku. Dveře jsou díky této povrchové úpravě schopny doladit interiér s nábytkem ve vysokém lesku do ideálního celku.

Foto: SAPELI

Nečistoty z dýhových dveří odstraníme mýdlovým čističem s příměsí kokosového mléka.

PÉČE O POVRCHY
Nečistoty na dýhovaných dveřích, leptaných i pískovaných sklech odstraníme mýdlovým čističem obsahujícím kokosové mléko. Oživí barvu, vzor dřeva a vytvoří jednolitý saténově lesklý povrch.
Chceme-li, aby se dýhované dveře leskly, naneseme leštěnku s akrylátem obsahující včelí vosk. V žádném případě nevystavujeme dýhu přímému styku s vodou!
Laminátu nevadí běžné čisticí prostředky.
Při péči o běžná čirá skla na prosklených či celoskleněných dveří použijeme běžné mýdlové čističe nebo přípravky s obsahem alkoholu, které nahradíme speciální mikrovláknovou utěrkou.
Nezapomínáme na promazání dveřních závěsů a zámku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám