Hlavní obsah

Svah na zahradě je výzvou, která se vyplatí

Právo, Sylva Svobodová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Členitý a svažitý pozemek je náročnější na údržbu, ale má spoustu předností, které se dají využít. Je výtvarně zajímavější, poskytuje více zákoutí a více připomíná volnou přírodu. Šikovný zahradník, který ví, jak plochy rozčlenit a jak je osázet, si s členitým terénem poradí.

Foto: ZAHRADY SNŮ

Magická zahrada, kterou chtěl majitel upravit tak, aby volně a přirozeně navazovala na okolní krajinu. Přistoupil tedy k záměrné modelaci terénu, úpravě cestiček, vytvoření jezírka, ale i zpevněného místa na posezení.

Článek

Zahrady nemívají ideálně rovný pozemek, a pokud je to i váš případ, berte to jako přednost. Vlna a terénní nerovnost je přirozená. Samozřejmě že jsou místa, která potřebujeme mít rovná, pochozí (terasy, zahradní schody, odpočívadla).

Ostatní svažité plochy můžeme buď volně ponechat, nebo postavit opěrné okrasné zídky, na nichž budou nádherně rozkvetlé koberce skalniček a převislých květin.

Svahy lze rozčlenit

Terénních nerovností je obvykle na pozemku několik, může jít přímo o kaskády. Do mírného sklonu 20° lze použít jako výsev travní semeno, svah o 40° už je na výsev náročnější (trávní semeno se vymývá), stejně jako na práce se sekačkou. Takové sklony se vyplatí osázet zakrslými jehličnany a půdopokryvnými rostlinami (např. skalníky), které svah zpevní. Místo lze pro okrasu doplnit o kameny, nasypat kůru. Lépe se nám tak bude svažitá část udržovat, plevele bude méně.

Foto: ZEPOR

Odpočinková terasa z opracované kamenné dlažby, která je na rozdíl od přírodního kamene protiskluzová.

Posezení u domu, jakékoliv zákoutí, místo k odpočinku, musí být samozřejmě rovné. Kromě toho pohled na svah, který je v blízkosti domu, vypadá stísněně. Proto terén necháme srovnat zahradní technikou a připravíme podloží pro terasu, kterou bude oddělovat pevná okrasná zídka (z přírodního kamene, betonové tvarovky). Na terasovité členění a zpevnění se dají použít i dřevěné ošetřené klády a trámy, které v zelené zahradě vypadají přirozeně.

Foto: DECEUNINCK

V blízkosti domu potřebujeme vybudovat klidné zákoutí, odpočinkovou terasu. Pozemek urovnáme zahradní technikou, připravíme písko-štěrkové lože a s odbornou firmou zrealizujeme stavbu terasy.

K členění pozvolného svahu se hodí i dřevěné palisády, ty zakoupíme v zahradnických centrech. Zkontrolujeme, zda jsou ošetřené a napuštěné impregnační chemickou látkou (na pohled zelenkavé zbarvení).

K bezpečnému překonání velkých výškových rozdílů v zahradě potřebujeme postavit rovněž schody. Použít lze přírodní kámen, oblíbené jsou i betonové prvky, které kámen věrně imitují, ale jsou levnější. Jejich tvar a barvu vždy ladíme ke stylu domu.

Foto: WIENERBERGER

K překonání svažitého pozemku jsou nutné schody. Vybíráme materiál, který je protiskluzný, odstínem a tvarem ladí s fasádou domu, jeho stylem.

Kamenná zídka zpevní terén i rozkvete

Výškové rozdíly řešíme opěrnou a okrasnou zídkou a vybíráme si na ně obvykle tvarovky. S nimi zvládne postavit na sucho zídku každý, systém drážek je jednoduchý. Betonové tvárnice se dávají do štěrkopískového podsypu, dorovnávají se a vyplňují zeminou (lze je skládat svisle či do odskoku).

Betonové tvarovky mají hrubší povrch, různý typ zabarvení (nejčastěji pískové) a tvary. Lze je stavět i do oblouku. Materiál je pórovitý, odolný vůči klimatickým vlivům, ochraňuje proti hluku.

Foto: WIENERBERGER

Do svahu vyskládáme kamenné zídky na sucho, mezi mezery dáváme hlínu a rovnou sázíme netřesky, půdopokryvné rostliny.

Samostatně bez opěrné konstrukce se dají stavět do výšky cca 90 cm, takto vysoké ještě mají stabilitu a samonosnost. Vyšší okrasné zídky už potřebují nutně opěrné konstrukce a zapuštění základů do nezámrzné hloubky.

Tvárnice se prodávají v různých tvarech, barvách a velikostech, přizpůsobeny jsou k zachytávání půdní vlhkosti, aby se vegetaci na zídce dařilo. Na trhu jsou i výrobky, které mají v bočních stěnách drážky, jež slouží pro umístění zavlažovací trubky s kapénkovou závlahou. Opěrné zídky stoprocentně zpevňují svah, ale i zdobí.

Při výběru rostlin si předem zjistíme, jak se rychle rozrůstají, zda vytvářejí koberec, kvetou, jsou odolné do určitého typu půd. Obecně se doporučují skalničky, trvalky, okrasné trávy a zakrslé jehličnany.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám