Hlavní obsah

Kvalitní terasa prakticky rozšíří obytný prostor

Právo, Gisela Růžičková

Terasu máme k potěšení v letních měsících. Je to obvykle větší či menší zpevněná plocha, navazující a hlavně rozšiřující náš obytný prostor. Může být ohraničena zdí nebo zvýšenými záhony, ale také jen květinami v nádobách.

Foto: INOUTIC

Terasový systém Twinson O-Terrace (1500 Kč bez DPH /m2) vyrobený z kompozitního materiálu ve složení 50% PVC a 50% dřevo je ideální pro terasy, ale i pro obklady bazénů - povrch je neklouzavý, při namočení rychle uschne a neštěpí se (nezadřeme si třísku).

Článek

K nejdůležitějším faktorům při stavbě terasy patří účel, umístění, rozměry, tvar i materiál na dlažbu a její vybavení. Terasa by měla svou velikostí odpovídat rozloze pozemku. Přeplácaná malá terasa může působit chaoticky, zatímco velká plocha vydlážděná stejným materiálem, bez zajímavých prvků, bude nudná.

Foto: IKEA

Na terase, kde se opravdu v létě žije, nechybějí rostliny v květináčích, slunečník na ochranu proti slunci a hlavně pohodlný nábytek FALSTER (stůl, lavice a 2 křesla za 9160 Kč).

Abychom zjistili, jestli má terasa vhodné rozměry, nejdříve si plochu vyměříme, projdeme se po ní a postavíme na ni provizorně stůl i židle. Jestliže si svým rozhodnutím nejsme jisti, nebo se na stavbu terasy svépomocí necítíme, zadáme úkol odborníkům.

Plánujeme terasu

Důležitý je účel: když půjde o posezení pro dva, vystačíme s malou jednoduchou terasou. Na podlahu umístíme stůl a židle, případně slunečník a pár květináčů. Máme-li početnou rodinu, nebo se rádi obklopujeme přáteli, dáme přednost rozměrnější terase. V tomto případě využijeme místo ke slunění, ale i k přípravě jídla a zábavě. Takové terasy vybavíme tak, aby měl každý dostatek pohodlí.

Foto: ASSO

Moderní keramická dlažba PIETRE pro interiér i exteriér (od 1449Kč/m2, rozměr 30x60 cm), v provedení natural má mnohem lepší užitné vlastnosti než přírodní kámen.

Ke spokojenosti přispěje i vhodné umístění. Dnešní nové domy s menšími pozemky jsou navrženy tak, že počítají s návazností terasy na obytný prostor. Ten je s terasou propojen francouzskými dveřmi. Na zahradě se najdou pro stavbu terasy i jiná vhodná místa, která jsou odpoledne osluněna a chráněna před slunečním úpalem a větrem různými typy clon nebo využijeme stávající stromy a keře.

Foto: INOUTIC

Twinson (cena s montáží je cca 2000 Kč bez DPH /m2) je bezúdržbový, má dlouhou životnost, nepodléhá plísním, netrouchniví a navíc velmi dobře vypadá. Desky lze oživit v místech, která nebrání pohybu, např. minizahrádkou s oblázky a javory.

Rozměr terasy přizpůsobíme velikosti zahrady. Malá terasa na velkém pozemku bude vypadat stejně nepřirozeně jako rozlehlá terasa na malém pozemku. Proto dodržíme minimální rozměry terasy, které jsou 3,5-4 m2. U víceúčelových teras doporučují odborníci plochu 3,2 m2 pro každou osobu, která bude terasu využívat. V případě, že už máme vybranou dlažbu, rozměry terasy přizpůsobíme tak, aby byly prořezy dlaždic nebo bloků co nejmenší.

Terasa navazující na dům má většinou tvar čtverce nebo obdélníku, tedy souběžné linie s domem. To vše kvůli jednodušší pokládce podlahy. U terasy vzdálené od domu si můžeme dovolit křivky a volné linie, které ve volně uspořádané zahradě vyniknou.

Materiály na podlahu

Dlažbu vybíráme tak, aby se nám po celé ploše dobře chodilo. K dispozici je mnoho druhů materiálů, např. betonové desky, cihly, zámková dlažba, keramické dlaždice, kámen či dřevo. Vhodný není štěrk nebo drcená kůra, ani oblázky či žulové kostky.

Foto: FORTEL DESIGN

Kotah stone green/yellow (rozměr 50x50x1,2 cm za 1248 Kč/m2 bez DPH). Jde o indickou břidlici, tvořenou jílem a sopečným popelem, která se skvěle hodí pro venkovní cesty, terasy, i k obložení bazénů.

Na terasách s rovnými liniemi volíme čtvercové nebo obdélníkové betonové desky, které můžeme kombinovat. Barvu a uspořádání desek vybereme podle vlastního vkusu, ale upřednostníme desky se vzhledem nepravidelného kamene, kostkového či parketového vzoru.

Foto: WWW.MOJETERASA.CZ

Bezúdržbové kazety Paseo (100 Kč bez DPH za m2) z kompozitního materiálu woodplastic jsou téměř k nerozeznání od přírodního dřeva. Díky 40% obsahu polymerů ale odolávají vlhkosti, škůdcům a všem povětrnostním vlivům. Jednoduchá montáž.

V neformálně pojatých zahradách vyniknou mrazuvzdorné cihly a zámková dlažba. Můžeme je použít na terasách s volným i zakřiveným tvarem.

Středozemní vzhled dává terasám keramická dlažba. Proti betonovým deskám je slabší, má čtvercový nebo obdélníkový tvar a je k dostání v různých barvách.

Foto: RAKO

V duchu moderní architektury se nese podlahová série Unistone - glazované slinuté dlaždice s probarveným střepem (rozměr 60x60 cm 799 Kč/m2) s optikou přírodního kamene.

Přirozeně vypadá i nepravidelná dlažba poskládaná z kamene nebo úlomků betonových desek, které jsou cenově dostupné.

Přírodní kámen upřednostní milovníci tradičních materiálů. Má jedinečný vzhled a stářím navíc roste jeho kvalita, takže se z něj majitelé budou dlouho těšit.

Foto: FORTEL DESIGN

Vietnamese blue stone (rozměr 30x30x1,5 cm za 1984 Kč /m2 bez DPH). Je to kámen hardsteen z Vietnamu, podobný svými vlastnostmi žule. Je vyhledávaný a oblíbený nejen pro svou tvrdost a odolnost, ale i pro své unikátní barvy.

Dřevo, ať už prkna nebo čtvercové díly, působí perfektně v kombinaci s trávníkem, stromy i keři. Měkké dřevo vyžaduje tlakovou impregnaci, proto spíš vybíráme tvrdé exotické dřevo. Montáž podlahy z dřevěných dlaždic ze silných latí na dřevěném rámu jde rychle a vydrží dlouho.

Foto: WWW.MOJETERASA.CZ

Woodplastic Silva (2122 Kč/m2) - kvalitní plná prkna, krásná na pohled a příjemná na dotek díky vysokému obsahu dřeva (2/3). Stačí omýt jen proudem vody, k dostání i ploty a zábradlí ze stejného materiálu.

Foto: WWW.MOJETERASA.CZ

Plná Woodplastic terasová prkna (2122 Kč/m2) jsou dostupná v mnoha barevných variantách, hladká nebo s drážkováním a protiskluzová. Jsou ideálním řešením např. k venkovním bazénům.

Praktický je kompozitní materiál odolný proti mrazu, vodě i soli nebo chloru z bazénu. Obsahuje z 60 % dřevo a 40 % plastových komponentů a svým přirozeným vzhledem připomíná dřevo. Jako alternativa tradičního dřeva je příznivý jak z hlediska životního prostředí, tak i ekonomicky výhodný, na rozdíl od dřeva, které vyžaduje impregnaci i pozdější pravidelnou péči, je nenáročný na údržbu.

UPLATNĚNÍ KAMENE V EXTERIÉRU
Obklady a dlažba z přírodního kamene vždy obstojí. Díky své přirozenosti a jednoduchosti se dají kombinovat se všemi materiály, od tradičních až po vysloveně futuristické.
Na výběr máme žulu, pískovec, opuku, andezit, břidlici, travertin, čedič a porfýr. Protože v exteriéru musejí odolávat klimatickým výkyvům, volíme silnější tloušťku materiálu.
Pro správné usazení kamene na terase využijeme k pokládce dvousložková lepidla a pevnou betonovou plochu bez trhlin, mastnoty a nečistot.
Pro údržbu exteriérového kamene postačí vhodně zvolená impregnace, která jej dostatečně ochrání před vnějšími vlivy. Pak už stačí jen běžné čištění.
Hitem v nabídce přírodního kamene je travertin s krásnou nepravidelnou strukturou. Nejoblíbenější je jeho jemně pastelově béžová varianta.

Prvky na oživení

Rostlinami v nádobách dosáhneme úžasného efektu. Vybereme takové květináče, které budou odpovídat velikosti a stylu vydlážděné plochy a umístíme je na okraj plochy nebo tam, kde nebudou překážet pohybu.

Zahradní nábytek patří k základnímu inventáři terasy. Podle velikosti terasy dáme přednost jednoduchému stolu, lavici, židlím nebo křeslům a odolnému materiálu. Letošní sezóna je ve znamení hliníkového nábytku.

Foto: IKEA

Pohodlné křeslo ze stejnojmenné série AMMERÖ (1990 Kč), šířka 78 cm, hloubka 79 cm, výška 97 cm.

Vítaným prvkem na terase může být vodní plocha, ale i malá vodní fontána, kterou koupíme hotovou a jen ji zapojíme.

K venkovnímu obytnému prostoru patří grilování s přáteli a rodinou. U sklenky dobrého vína a chutného pokrmu přímo pookřejeme. Investici do mobilního grilu určitě zvládneme.

Foto: ALUKOV

Terasa se zastřešením Corso NEO TM (od 94 000 Kč) je přístupná ze tří stran. Díky pojezdovým drahám lze snadno přesouvat jednotlivé segmenty v obou směrech a otevřít celý vnitřní prostor.

Při zábavě a stolování na terase ve večerních a nočních hodinách potřebujeme vhodné osvětlení, ať už klasické stojící svítidlo nebo svítidla na zeď či moderní solární osvětlení.

Jako ochranu soukromí, ale i před větrem a slunečními paprsky zvolíme vhodnou clonu. Na výběr máme slunečník, plachtu, listnaté stromy, keře, ploty i treláže pokryté popínavkami.

Foto: DŘEVO PRO DŮM

K terase patří zastínění, které vytvoří ochranu proti slunečním paprskům. Za zastínění MAGDA (d. 660 cm, v. 260 cm a š. 45 cm) zaplatíme 27 120 Kč.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám