Hlavní obsah

Jak vypadá moderní úsporná variace na středověké sídlo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Z ulice působí novostavba zděného rodinného domu jako moderní oáza za hradbami. Jeho klid a soukromí totiž chrání betonová předstěna členěná výřezy tak, aby do oken mohlo proudit světlo. V budoucnu ji zkrášlí popínavá zeleň.

Foto: Andrea Lhotáková a Robert Žákovič, www.mujdum.cz

Přízemní ložnicový trakt je obezděn režnou cihelnou přizdívkou. Západní stranu domu lemují velké prosklené plochy a dřevěná paluba z tropického dřeva.

Článek

Dispoziční řešení do značné míry podmínila poloha parcely, která na severní straně sousedí s lesem, na západě s čtvrtí rodinných domů a na východě s hospodářskými objekty. Přístupová komunikace vede podél východní hranice pozemku.

Foto: Andrea Lhotáková a Robert Žákovič, www.mujdum.cz

Betonovou stěnu do ulice v pravidelném rytmu přerušují velké výřezy před francouzskými okny, které vedou do ložnic a jsou opatřeny balkóny.

Autor návrhu, architekt Petr Keil, se snažil v duchu přání budoucích majitelů navrhnout prostornou a komfortní dispozici. Druhým důležitým úkolem bylo takové uspořádání, aby se hlavní obytná část a ložnicová zóna navzájem nerušily a život rodiny byl směřován na zahradu, která se nachází na slunné západní straně a od ulice je z velké části odstíněna samotným domem. Co se týče architektonického stylu, klienti se na základě dřívější spolupráce nechali vést jeho invencí.

Foto: Andrea Lhotáková a Robert Žákovič, www.mujdum.cz

Půdorys přízemí: 1) schodišťový prostor 2) hala 3) společný obytný prostor 4) chodba 5) koupelna + WC 6) pokoj 7) koupelna + WC 8) šatna 9) pokoj 10) koupelna + WC 11) ložnice 12) šatna 13) terasa 14, 15, 16) balkón

Půdorys se podobá písmenu L, vstupní partie jej rozděluje na podélné ložnicové křídlo s okny orientovanými na východ a severní společnou obytnou část, která za velkými prosklenými plochami pokračuje terasou zalévanou poledním a odpoledním sluncem.

Foto: Andrea Lhotáková a Robert Žákovič, www.mujdum.cz

Hlavní obytná část domu má dvě podlaží, odlišuje ji také obklad fasády deskami Swisspearl. Šikmo vyčnívající balkony s velkým přesahem jsou nejen praktické, ale dodávají stavbě také výrazně dynamický vzhled.

„Jsem velmi rád, že klienti přijali myšlenku volnosti a otevřenosti a podařilo se zde vytvořit příjemně transparentní vzdušný prostor," říká Petr Keil. Slunce sem přichází ze tří stran, tedy po celý den, jen v severní obvodové stěně jsou dvě úzká okna do ulice. Z každého místa tohoto prostoru vynikne přehledné rozčlenění na jídelnu, sezení a kuchyňskou část.

Otevřené průhledy vznikají díky železobetonovým sloupům, které zde nahrazují středovou nosnou stěnu, optickou zábranu netvoří ani subtilní ocelová konstrukce schodiště, které je situováno uprostřed.

Foto: Andrea Lhotáková a Robert Žákovič, www.mujdum.cz

Interiér byl zařízen na míru podle návrhu architekta až do detailů včetně osvětlení apod. Obytný prostor sjednocuje podlaha – průmyslová mozaika ze světlého jasanového dřeva. Knihovna je zakomponována do obvodové stěny.

Koncept zděného domu využívá svažitosti terénu směrem k severu - pod hlavní obytnou částí se nacházejí garáže s vjezdem přímo z ulice a technické zázemí, v patře je samostatná zóna pro hosty.

Foto: Andrea Lhotáková a Robert Žákovič, www.mujdum.cz

Půdorys patra: 1) hala 2, 3) pokoj pro hosty 4) koupelna + WC

Harmonickému vyznění energeticky úsporného zděného domu napomáhá i skutečnost, že stavba i zařízení interiéru odrážejí tentýž autorský rukopis. Přírodní materiály a přírodní barvy, tlumené neutrální šedí pohledového betonu a šedých obkladových Cetris desek, přecházejí z exteriéru do vnitřního ostění, v souladu s tímto celkovým konceptem jsou i šedé rámy dřevěných oken.

Zařízení domu architekt pojal stejně vzdušně jako jeho vnitřní architekturu. Skříňové elementy zabudované do obvodových zdí uvolňují prostor, v místnostech nenajdete jediný kus nábytku, který by postrádal praktický účel.

Foto: Andrea Lhotáková a Robert Žákovič, www.mujdum.cz

Kuchyňská linka se nese v kontrastním pojetí jasanové dýhy, oranžového lesklého laku a černé pracovní desky z kompozitního materiálu.

Velká užitná plocha a velkorysé prosklení fasády se obvykle pojí s představou horentních účtů za plyn či elektřinu, tato stavba však byla projektována jako energeticky úsporná a provoz domácnosti není vzhledem k velikosti zděného domu příliš nákladný.

Foto: Andrea Lhotáková a Robert Žákovič, www.mujdum.cz

Půdorys suterénu: 1) vstup do domu 2) hala 3) vinný sklípek 4, 5, 6) sklep 7) garáž

Sendvičový zděný obvodový plášť s větranou vzduchovou mezerou a kvalitní okna s tepelně izolační fólií dosahují dobrých energetických parametrů, největší zásluhu na úsporách energie má ale sofistikované vytápění. „Tepelné čerpadlo systému voda-voda využívá odpadní teplo ze sousední hospodářské provozovny, nebyly třeba ani drahé zemní vrty," vysvětluje architekt.

Autor
Prof. Akad. arch. Petr Keil (1943) - autorizovaný architekt
Vystudoval architekturu na VŠUP Praha, působí ve společné architektonické kanceláři KMS architects, spol. s r. o., se společníkem Ing. arch. Petrem Svobodou. Od studie až po realizaci navrhují rodinné domy, bytové domy, hotely, školky, průmyslové areály a interiéry. Od roku 1993 vede na VŠUP ateliér architektury A3.
Spolupráce: MgA. Adam Keil (1975), Ing. arch. Lucie Freyová (1972)

Jitka Pálková, www.mujdum.cz

Technické údaje

Zastavěná plocha: 202,7 m²

Užitná plocha: 352,5 m²

Konstrukce: železobetonové základové pasy, zdicí systém Porotherm, zděný větraný obvodový plášť (ložnicová část s přizdívkou z režného zdiva, obytná část obložená deskami Swisspearl), železobetonové stropy, zastřešení lepené dřevěné vazníky

Výplně otvorů: dřevěná okna s izolačními dvojskly s fólií Heat Mirror, dveře dýhované vyrobené na míru

Vytápění: ústřední, rozvody v podlaze + radiátory, zdroj energie tepelné čerpadlo systém voda-voda, plynový kotel (spíná se jen při extrémně nízkých teplotách)

Odhadovaná cena stavby: 6 500 000 Kč

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám