Hlavní obsah

Na kraji lesa vyrostl praktický jednopodlažní domek

Právo, Gisela Růžičková

Před čtyřiceti lety si Paulovi koupili chalupu s obrovským pozemkem na kraji lesa v Orlově. Netušili, že si místo zamilují a na stáří si tu postaví i malý domek. Ještě před rokem bydleli v řadovém domě v Příbrami, metr od hlavní komunikace, kde byl velký provoz.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Součástí obývací zóny je kromě pohodlné sedací soupravy a televizního koutu hodně květin.

Článek

„Původně jsme se chystali na přístavbu a celkovou rekonstrukci chalupy, ale pak jsme se rozhodli, že ještě chvíli počkáme, něco přišetříme a postavíme si nový domeček. Chtěli jsme úplně malý nízkoenergetický dům pro dvě osoby, syn zůstal v původním bytě.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Dům se nachází na pozemku o rozloze 5000 m2 a je ze všech stran obklopen lesem.

Na stavebním veletrhu v Brně jsme objevili katalog Ekonomických staveb. Zaujal nás domek, který nám vyhovoval cenou, vzhledem a hlavně velikostí. Pak jsme společně s firmou vyřídili stavební povolení, našli realizační firmu, začali stavět a dnes už tu spokojeně rok bydlíme,“ vzpomíná majitel.

Dispozice se neměnila

Majitele oslovil typový dům zejména svou dispozicí. Jde o jednopodlažní domek s užitnou plochou 82,5 m2, rozdělený na obytnou a odpočinkovou zónu.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Dominantu obytného prostoru tvoří kachlová kamna vydávající příjemné, sálavé teplo, a navíc šetří i energii.

Proti původnímu návrhu Paulovi přidali druhé WC do technické místnosti, okna v ložnicích orientovali na západ a na východ místo na sever a na jih. Jinak na uspořádání uvnitř domu nic neměnili.

Kvůli většímu sklonu střechy, kterou bylo nutné upravit proti původnímu plánu, protože se dům nachází poblíž lesa, se cena z 2,6 mil. Kč vyšplhala na tři milióny.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Laminátové podlahy v ložnicích se vyznačují přesným zpracováním dílců.

„Dali jsme si postavit kachlová kamna v medové barvě včetně trouby, s nimiž jsme od začátku počítali a na něž jsme si vyhradili místo v obývací místnosti,“ vysvětluje hostitel. Kamna jsou dominantou propojeného obytného prostoru. A nebyly to jen estetické důvody, které vedly majitele k tomuto rozhodnutí. Kachlová kamna vydávají příjemné sálavé teplo, ušetří náklady na vytápění a jsou navíc ekologická. Jinak celý dům využívá elektřinu.

Obytná část je propojená

Hostitelé si zařídili dům prakticky a obklopili se pohodlným nábytkem. Vyhovuje jim hlavně účelně vybavená kuchyň. Nezdá se to, ale kuchyňská linka ve tvaru písmene U má po obvodu 9 m, takže se do ní vejde spousta věcí. Na jejím příjemném nadčasovém vzhledu se podílejí hlavně vestavěné spotřebiče a plnovýsuvy.

„Jsme spokojeni také s indukční varnou deskou, kvůli níž jsme si museli koupit vhodné nádobí, ale nelitujeme. Nejdřív jsme váhali, jestli si vůbec máme pořizovat myčku, ale udělali jsme dobře. Spotřebujeme mnohem méně vody,“ vysvětluje majitel.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Dokonale vybavená kuchyň vestavnými spotřebiči měří po obvodu devět metrů.

Pozadí kuchyně tvoří drobná mozaika, barevně ladící s ostatními přírodními odstíny v místnosti.

Celý obytný prostor sjednocuje dlažba, která se hostitelům moc líbila. Dnes jsou rádi i proto, že se keramika dobře udržuje. Jídelní stůl v prostoru nahrazuje barový pult umístěný proti televiznímu koutu. V obývací části se našlo místo pro pohodlnou, na zakázku dělanou rozkládací sedací soupravu a spoustu zeleně, které se tu daří. Francouzské okno orientované na jih propojuje obývací část s terasou, kde prospívají fíkovníky, na něž se náš hostitel specializuje.

Ložnice v klidové zóně

V odpočinkové části domu se nacházejí dvě ložnice, pokoj pro hosty, koupelna a technická místnost. Tady jsou položené laminátové plovoucí podlahy v dezénu světlý buk. V ložnicích je masivní nábytek a jedna z nich, vybavená replikou starožitného nábytku, funguje i jako pracovna.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Jedna z ložnic, zařízená masivním nábytkem, slouží také jako pracovna.

Pohodlná a účelná je i koupelna, kde vana se zástěnou supluje sprchový kout. Podlahové topení, přímotop a sušák na ručníky se tu starají o příjemné teplo v místnosti. V technické místnosti je kromě elektrokotle druhé WC a odlučovací zařízení na úpravu vody.

Na parcele se nachází 50 m hluboká vrtaná studna, avšak voda obsahuje více manganu a železa. Aby voda nešpinila keramiku, čistí se v odlučovacím zařízení, do něhož se dávají tablety. Nečistoty se zachytávají ve filtru, takže do potrubí už teče jen čistá voda. „Na začátku jsme vodu hodně čerpali a mysleli si, že se tím pročistí, ale nestalo se tak. Vstupní investice do zařízení byla sice 45 000, ale roční výdaje za tablety jsou jen 300 korun.“

Plány do budoucna

Bílé stěny v celém domě hostitelům zatím vyhovují, spíš jim chybějí obrázky, knihovna a chtějí vybavit nábytkem i pokoj pro hosty. Venku už se staví nadstandardní garáž s dílnou, připravené jsou i základy pro skleník. Majitelé počítají také se stavbou bazénu a příbytku pro slepice, které chtějí chovat.

Foto: Petr Hloušek, Právo

V druhé části domu se nachází odpočinková zóna s ložnicemi a s dobře vybavenou koupelnou.

Jak probíhala stavba

Výběr firmy včetně vyřízení formalit trval devět měsíců, stavělo se rok. Předtím bylo nutné vybrat vhodné místo pro stavbu domu na parcele v souladu se zákonem. Pozemek je totiž blízko lesa a dům nemůže stát blíž než 50 m od něj.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Majitelé jezdí na parcelu s chalupou již 40 let, takže si k místu vytvořili úzký vztah.

Na mírně svažitém terénu bylo přes tisíc jehličnatých stromů, převážně jedle, borovice, modříny, smrky a kleče, které kdysi majitel zasadil z náletů. Stavbě jich muselo několik ustoupit. Majitel byl s průběhem stavby spokojený. Kvůli včelkám, které na parcele chová, dojížděl na stavbu každý den, a tak vlastně dělal stavební dozor. Zásadní nedostatky řešil snad jen s tesařskou firmou, kterou během stavby realizační firma vyměnila.

Technické údaje

Stavební firma: Ekonomické stavby, a. s.

Charakteristika: Typový dům Kristýna 7

Užitná plocha: 82,5 m2

Zastavěná plocha: 108 m2

Vytápění: elektrokotel 12 kW, kachlová kamna

Konstrukční systém: tvárnice Ytong 375 mm

Střešní krytina: betonová, Bramac

Okna: plast, šestikomorová, profil Gealan 8000, dvojsklo U=1,1, polodekor

Cena domu: katalogová 2 600 000 Kč 

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám