Hlavní obsah

Elrod House, kde se natáčela slavná bojová scéna agenta 007, je na prodej

Novinky, Bohumila Kunertová

Jsou stavby, které byť jsou jedinečné, stejně časem zapadnou, a málokdo si na ně vzpomene. Na druhé straně jsou stavby, které svým designem nejen že přetrvávají léta, ale stále přitahují pozornost. A pokud se ještě třeba navíc proslaví ve filmu, stane se z nich nesmrtelná ikona. Jako v případě slavného domu Elrod House, který je v současné době na prodej.

Foto: Profimedia.cz

Architektonicky nedocenitelný dům je na prodej za téměř 270 miliónů korun.

Článek

Slavný americký architekt John Lautner navrhl v roce 1968 pro interiérového designéra Arthura Elroda stavbu, která ve své době neměla obdoby. Dům nazývaný jednoduše Elrod House se ihned po svém dokončení stal architektonickým skvostem a je řazen mezi největší architektonická díla světa.

Foto: Profimedia.cz

Oblá střecha se skleněnými průzory dodává interiéru dostatek světla.

Foto: Profimedia.cz

Dům byl navržen v souznění s okolní přírodou.

A aby toho nebylo málo, už tak slavný dům se v roce 1971 objevil v jedné z nezapomenutelných scén série o agentu Jamesi Bondovi. Ve snímku Diamonds Are Forever (Diamanty jsou věčné) tu neohrožený agent v podání Seana Conneryho vedl souboj s dvěma neohroženými ženami.

Byť celá scéna trvala jen dvě minuty, i to stačilo k tomu, aby se již tak slavný dům stal součástí nesmrtelné filmové historie.

Foto: Profimedia.cz

Agent 007 v podání Seana Conneryho ve filmu Diamanty jsou věčné z roku 1971.

Dům s pěti ložnicemi o rozloze 836 metrů čtverečních je nyní nabízen k prodeji. Cena za slavnou architektonickou stavbu, která má stále většinu původního vybavení, ale rozhodně není malá - cena se vyšplhala na 13,9 miliónu dolarů (cca 270 miliónů korun).

Architektonický skvost, který přetrvává

Elrod House na adrese Southridge Drive v Palm Springs v Kalifornii je na první pohled jedinečný už svou netradiční klenutou střechou, která je usazena na mohutných betonových sloupech. Celý dům byl navržen tak, aby obyvatele ochránil před nepříjemným pouštním sluncem.

Foto: Profimedia.cz

Specificky navržený bazén je jedinečnou součástí již tak významného domu.

Celému již tak netypickému pojetí dodávají ještě dramatičtější nádech podlahy z černé břidlice, opravdovou perličkou je pak vnitřně-venkovní bazén.

Při samotném navrhování stavby nechal architekt vyhloubit do skály 10metrovou prohlubeň, do které se teprve pak zakomponoval samotný dům, aby jeho spojení se zdejší krajinou ještě více vyniklo.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám