Hlavní obsah

Moderní dřevostavba poskytuje dostatek obytného komfortu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nevelká dřevostavba na okraji vesnice ve středních Čechách vyvrací předsudek, že úsporné stavby nejsou kvalitní. Architekt maximálně využil potenciál tradičních hodnot, moderních materiálů a nejnovějších technologií.

Foto: Daniela Dostálková, www.mujdum.cz

Vertikální obložení borovicovými prkny a střecha bez přesahů opticky zvyšují stavbu a dodávají jí proporce „moderní stodoly“. Vstup z obývacího pokoje na zahradu chrání markýza, rovněž obložená Cembonitem.

Článek

Shoda šťastných okolností vedla k tomu, že mladé dvojici se podařilo získat pozemek za výhodnou cenu. S bydlením v bytě byli do té doby spokojeni, nyní však získali nový impuls a motivaci.

Foto: Daniela Dostálková, www.mujdum.cz

Hlavní průčelí domu směřuje na jih do zahrady. Severní a východní fasáda, které nejvíce trpí, jsou obloženy odolnými cembonitovými deskami.

Nejvýhodnější poměr kvality a ceny

„Dům jsme plánovali jako startovní bydlení s možností budoucí dostavby. Z ekonomických důvodů pro nás byla na prvním místě úspornost, co nejvýhodnější poměr kvality a ceny, a proto jsme se zaměřili na dřevostavby," vysvětlil nám majitel domu.

„Občas jsem měl možnost sledovat, co se děje na staveništi zděného domu vedle nás. Dřevostavby se mi líbí také proto, že jde o přesnou a čistou technologii. Přesně víme, co máme pod omítkou, což se o našich sousedech říci nedá..."

Foto: Daniela Dostálková, www.mujdum.cz

Kuchyňskou linku vyrobil truhlář na míru z MDF desek, smetanový lak s vysokým leskem přidává prostoru na vzdušnosti. Obvyklé závěsy nahrazují subtilní rolety.

Foto: www.mujdum.cz

Půdorys přízemí: 1) vstup 2) šatna 3) koupelna + WC 4) kuchyň 5) jídelna 6) sezení 7) terasa 8) schodiště.

Vzhledem k velkému pracovnímu vytížení přicházela v úvahu jedině stavba na klíč. Původně si vybrali projekt typového bungalovu, úpravy podle vlastních představ by si však vyžádaly značné náklady navíc.

Přestože zcela novou výstavbu v místě neomezuje žádná striktní regulace, do prostředí malé vesnice architekti zvolili tradičně tvarovaný obdélníkový dům se sedlovou střechou a proporcemi venkovských stavení. Hlavní štít se obrací k jihu, do zahrady s krásným výhledem na malý listnatý háj.

Foto: Daniela Dostálková, www.mujdum.cz

Ložnici rodičů vévodí designérský skvost - originální bruselský lustr. Další „kousky“ ze sbírky, která je pýchou pána domu, zdobí schodiště i ostatní pokoje.

Celková užitná plocha 111 metrů čtverečných odpovídá většímu čtyřpokojovému bytu, obytný komfort je však nesrovnatelný. V úsporné dispozici, v níž je schodiště začleněno do obytného prostoru a komunikace a zázemí zabírají jen nezbytně nutnou plochu, se podařilo vytvořit prostornou společnou obytnou část se sezením, jídelnou a kuchyní.

Na přání majitelů jej opticky zvětšuje a prosvětluje zvýšený strop (275 cm) a velké prosklené plochy na celou výšku místnosti, oddělující dřevěnou podlahu od trávníku. V budoucnu bude za tímto předělem společná obytná část pokračovat venkovní dřevěnou terasou. Patro je rozděleno na tři pokoje, koupelnu a šatnu, pobyt v každé místnosti zpříjemňuje hezký výhled na pole a háj a také na sousední střechy s věží kostelíka v pozadí.

Foto: Daniela Dostálková, www.mujdum.cz

Jednobarevný obklad, hranatá umyvadla tuzemské výroby a jednoduché zrcadlové skříňky, to je základ nadčasového vzhledu za přijatelnou cenu, který ale nepůsobí nijak lacině.

Při zařizování interiéru a výběru materiálů hrála rozhodující roli kvalita v poměru k ceně. Fasáda je proto obložena ze dvou stran velkoformátovými cembonitovými deskami a ze dvou stran borovicovými palubkami v úpravě thermo-wood, která dodává dřevu vysokou pevnost a odolnost proti povětrnosti a po čase mu propůjčuje přirozenou patinu.

Okna chrání venkovní kovové žaluzie. Dřevostavba si tak po desítky let zachová hezký vzhled, zvýšené náklady se majitelům v budoucnu vrátí prodloužením životnosti stavby a také jim usnadní život, nevyžadují totiž žádné nátěry ani jinou údržbu.

Foto: www.mujdum.cz

Půdorys patra: 1) hala 2) šatna 3) ložnice 4, 5) pokoj 6) koupelna + WC.

„Děláme dřevostavby od základu až po interiér. Využíváme vlastní technické know-how, vysoká kvalita provedení, moderní architektonický výraz a řešení až do detailu jsou pro nás na prvním místě před rychlostí výstavby," říká architekt Pavel Horák, autor návrhu domu.

Jednotlivé místnosti manželé zařizují postupně kombinací nábytku a kvalitních doplňků a solitérů. Jejich pýchou jsou pracně „vysháněné" lustry v bruselském stylu, které zaznamenaly velký úspěch na mezinárodní výstavě Expo v Bruselu v r. 1958. Každou místnost zdobí jiný „kousek", interiér je tak originálním způsobem sladěn a propojen.

Autor
Ing. arch. Pavel Horák (1978)
Vystudoval Střední průmyslovou školu stavební a Fakultu architektury na ČVUT Praha. Od r. 2002 spolupracuje s architektem Václavem Zahradníčkem ve společnostech PRODESI a DOMESI na vývoji a aplikaci systému dřevostaveb pod stejnojmenným označením. Je hlavním organizátorem Salonu dřevostaveb, ojedinělé přehlídky moderních dřevostaveb realizovaných v České republice. Publikuje odborné články o dřevostavbách a jejich využití v současné výstavbě bytových a komerčních objektů.

Technické údaje

Zastavěná plocha: 73 m²

Užitná plocha: 111 m²

Konstrukce: základová betonová deska, dřevěná rámová konstrukce, stropy dřevěné, obvodový plášť s difuzně otevřenou skladbou (sádrokartonová předstěna s vloženou izolací, OSB deska, tepelná izolace mezi nosnými sloupky, vnější difuzní DHF deska, vnější tepelná izolace, větraná vzduchová mezera, dřevěný obklad zavěšený na roštu), obložení fasády tvoří borovicové fošny s úpravou thermowood a cembonitové desky, dřevěné schodiště, dřevěný krov, střešní krytina Bramac Tegalit

Výplně otvorů: pevné prosklené plochy a okna dřevěná EURO, vnitřní dveře z MDF desek do obložkových zárubní

Vytápění: ústřední, elektrokotel, podlahové vytápění, koupelové radiátory. Roční spotřeba energie na vytápění činí 50-60 kW/m², stavba se pohybuje na hranici mezi nízkoenergetickým a energeticky úsporným domem

Odhadovaná cena stavby: 3 000 000 Kč

Reklama

Související témata:

Související články

Jak se typový dům proměnil v soukromou oázu

Nejen fasádou, barevně splývající s okolní přírodou, ale především útulným interiérem oživeným pokojovou zelení se projekt typového rodinného domu proměnil...

Výběr článků

Načítám