Hlavní obsah

Vila Hanse Budischowského má elegantní zámeckou podobu

Novinky, text: Jana Stará, editace: tnk

Mohutnou rodinnou vilu v Borovině, dnešní součásti Třebíče, dal postavit Hans Budischowsky, tehdejší majitel největší třebíčské továrny na obuv. Stavba svým architektonickým pojetím připomíná zámek. Luxusně zařízená vila ostatně poskytovala maximální komfort bydlení.

Foto: autorský tým Slavné vily kraje Vysočina

Vila s adresou Třebíč-Borovina, Zámeček čp. 287.

Článek

Vypracováním plánů pověřil Budischowsky pražského architekta židovského původu a rodáka z Kroměříže Maxe Spielmanna. Továrníkově vile dal projektant elegantní zámeckou podobu a nechal jí vzniknout v neobarokním stylu.

Foto: autorský tým Slavné vily kraje Vysočina

Pohled na stavbu na dobovém snímku.

Vila je zasazena do mírně se svažujícího terénu nad prudkým svahem údolí.

Dvoupodlažní budova s podkrovním podlažím stojí na mohutném kamenném soklu. Obě strany vily mají velmi reprezentativní vzhled, který byl velkou chloubou majitele vily.

Foto: autorský tým Slavné vily kraje Vysočina

Okna jsou řešena velmi elegantně a jen lehce dekorativně.

Jižní fasádě dominují pilíře s plasticky vyznačeným a zvýrazněným kvádrovým zdivem. Na stavbě zaujme i balkón s kuželkovou balustrádou (zábradlím).

Interiéru vily dominuje velkoryse pojatá vstupní hala procházející přes dvě podlaží. V hale zaujme masivní a výrazné točité schodiště.

Foto: autorský tým Slavné vily kraje Vysočina

Velkou chloubou interiéru je monumentální dřevěné schodiště.

Přízemí domu s hudebním salónem a pánským pokojem ve východní části, jídelnou, kanceláří a zimní zahradou v části západní sloužilo společenským a reprezentativním účelům.

Patro pak bylo vyčleněno pro soukromé prostory. Nacházela se zde ložnice, pokoje dětí, pokoj pro hosty a koupelna. V mnoha místnostech se zachovala bohatá výzdoba stropů a stěn, původní okna, dveře, zárubně a další detaily.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám