Hlavní obsah

Podlahové topení příjemně rozloží teplo

Právo, Gisela Růžičková

Ať už se chystáme na rekonstrukci domu, nebo dokončujeme stavbu nového, důležitým rozhodnutím bude způsob vytápění. O to více to platí dnes, kdy se snažíme snižovat celkové výdaje na provoz domu, z nichž náklady na vytápění tvoří zhruba dvě třetiny.

Foto: DEVI

Jednožilové topné rohože DEVImatTM (2,5 m2 za 3396 Kč bez DPH) jsou extrémně tenké samolepicí rohože o výkonu 150W/m2. Jsou vhodné pro tepelně neodizolované podlahy, zvláště pro temperování koupelen.

Článek

Podlahové vytápění je rozhodně komfortní a příjemné. Ovšem, aby mělo smysl, musí dobře fungovat, být správně nastaveno a regulováno. Proto se řídí celý proces vytápění programem, který hlídá veškeré údaje, vyhodnocuje teplotu vzduchu i podlahy a provádí automatické korekce.

Foto: REHAU

Podlahové vytápění - systém Tacker se skládá ze speciálně tvarovaných příchytek pro rozměry trubek 14-20 mm a kvalitní desky, která vzhledem ke své výšce v rozmezí 20-70 mm splňuje požadovaná kritéria na útlum kročejového hluku v obytných budovách.

Spolu s vytápěním stěn či stropů, které se dnes využívají okrajově, patří podlahové topení mezi tzv. velkoplošné vytápění. Teplo, které předává do prostoru, je obvykle sálavé, takže povrchová teplota podlahy je o něco vyšší, než je teplota vzduchu. Poměrně nízká povrchová teplota otopné plochy je u podlahového topení 27 °C až 35 °C, tedy nízká je i teplota teplonosné látky. Čím se obvykle otopná plocha zahřívá? Na výběr máme dva druhy podlahového vytápění, a sice teplovodní a elektrické.

Teplovodní podlahové topení

Využívá se spíše v novostavbách. K dostání je několik typů trubek, jejichž ceny se liší rozdílným materiálem i konstrukcí. Topení se skládá ze soustavy plastových trubek chráněných hliníkovou vrstvou v podlaze, podložených izolací s reflexní odrazovou fólií s rastrem, zalitých betonovou směsí. Systém lze rozdělit na samostatné topné okruhy s tím, že každý okruh lze teplotně ovládat zvlášť.

Foto: JUPITER

Systém STANDARD je klasické nízkoteplotní vodní podlahové vytápění v betonové zálivce. Modrá vrstvená roura garantuje dokonalou vzduchovou nepropustnost a zaručuje absolutně plné uzavření v betonové zálivce bez tvorby vzduchových kapes.

Dříve, než se trubky zalijí betonem, dělají se tlakové zkoušky, aby později nedošlo k narušení podlahy.

Kvůli větší setrvačnosti topení se tento otopný systém někdy kombinuje s radiátory o menším výkonu. Je to sice dražší varianta, ale vyplatí se hlavně v zimním období.

Výhody podlahového topení
ideální rozložení teploty
dlouhá životnost, bezporuchovost
nezabírá místo v prostoru objektu
zdravotně nezávadné
nevíří v místnosti vzduch ani prach
hospodárný provoz
Nevýhody podlahového topení
u teplovodního vytápění složitější instalace
trvalé zabudování

Součástí teplovodního topení je správně nastavený regulační systém, který udrží stálou teplotu bez ohledu na počasí. V opačném případě může topení reagovat na změny počasí se zpožděním, kvůli velké vrstvě betonu nad rozvody.

Foto: JUPITER

Systém Ideal EPS je díky své konstrukční výšce 30 mm + dlažba Keratop vhodný všude tam, kde si nemůžeme dovolit podlahové vytápění kvůli standardnímu navýšení světlé výšky u klasických systémů cca o 8-10 cm.

Na výběr máme i dokonalejší regulační systémy, snímající teplotu v místnosti a automaticky korigující celé vytápění.

Pro regulaci se většinou používají elektrické prostorové termostaty, i když větší uživatelský komfort poskytuje automatická regulace teploty jednotlivých místností. Jako zdroj se osvědčily kondenzační plynové kotle, elektrokotle, kotle na tuhá paliva, akumulační kotelny na solární kolektory i tepelná čerpadla.

Elektrické podlahové topení

Pro elektrické podlahové topení se využívá jako zdroj elektrická energie ve formě přímého výhřevného, akumulačního nebo poloakumulačního vytápění.

Foto: DEVI

Produkt DEVIcellTM (5 m2 za 7004 Kč bez DPH) je určený pro vytápění dřevěných podlah. Toto řešení umožňuje rychlou a jednoduchou instalaci bez nutnosti mokrého stavebního procesu.

Topné rohože (přímé vytápění) s plošným příkonem 100 nebo 160 W/m2 se aplikují přímo pod dlažbu. Výhodou je snadná a rychlá instalace, nízká stavební výška a menší spotřeba flexibilní směsi. Jednoduchá instalace rohoží je také důvodem, proč se využívají nejen při rekonstrukcích domů, ale i v novostavbách. Podlahu lze totiž renovovat bez odstraňování původní podlahy. Rohož se zatře tenkou vrstvou pružného lepicího tmelu a položí se nová dlažba s tím, že se povrch podlahy zvýší o pouhých 15 mm.

Topné fólie (přímé vytápění) pod plovoucí podlahy mají obvykle plošný příkon 60 nebo 80 W/m2. Umožňují levný, ekologický, moderní a spolehlivý systém vytápění. Lze je instalovat všude tam, kde chceme vytvořit plošné teplo.

Foto: FENIX

Fólie ECOFILM pro podlahové vytápění v nízkoenergetickém domě (šířka 0,6 m; 40 W/m2, 348 Kč/m) se prodává v metráži a v místě instalace se z role odstříhávají pásy požadované délky.

Topné kabely (poloakumulační a akumulační vytápění) s plošným příkonem 100 nebo 150 W/m2 se používají do vrstvy betonu nebo anhydritu (optimální pojivo k výrobě podlahových potěrů). Jejich předností v porovnání s rohoží je flexibilnější pokládka v nepravidelně tvarovaných prostorech a nižší cena. Nevýhodou pak složitější příprava instalace.

Elektrické podlahové vytápění má dlouhou životnost a garantuje 100% přeměnu elektrické energie na tepelnou.

Foto: FENIX

Topná rohož ECOFLOOR LDTS se zvýšenou ochranou, plošným příkonem 80 W/m2, celkovým příkonem 820 W a plochou 10,3 m2 vyjde na 3188 Kč.

Vyplatí se instalace regulátorů do každé místnosti, abychom mohli teplotu regulovat nezávisle.

K úspornému řízení patří elektronické termostaty, jejichž výběr konzultujeme s odborníky. Na výběr jsou jednoduché řídicí analogové i souhrnné digitální jednotky vybavené funkcemi pro optimalizaci spotřeby elektrické energie ve dne i v noci.

Foto: FENIX

Fólie

Systém elektrického podlahového vytápění lze instalovat do betonové, renovované, dřevěné i laminátové podlahy.

Podlahové topení - rady a tipy

Cena teplovodního podlahového vytápění se liší podle zvoleného systému, způsobu uložení potrubí a rozteče pokládky topné trubky. Při výběru systému porovnáváme vždy cenu za m2.

Stavební výška závisí na druhu pokládky podlahového vytápění a uvádí se bez tepelné izolace a konečné podlahové krytiny.

Do skladby podlahy radí odborníci přidat minimálně 10 cm polystyrenu PS, nebo tepelnou polyuretanovou izolaci PUR s lepším tepelným odporem.

Pro dilataci plochy platí jasná pravidla: při použití klasické betonové mazaniny je nutné dilatovat plochu větší než 40 m2.

Podlahové topení, sloužící k temperování podlahy, lze v koupelně kombinovat s žebříky.

Budeme-li využívat podlahové vytápění v kombinaci s radiátory, musíme vyřešit problém s mícháním otopné vody, která má v radiátorech vyšší teplotu.

Při dodatečné instalaci bereme v úvahu stavební výšku stávající podlahy, podle níž zvolíme podlahovou krytinu a řešíme i otázku regulace.

Suchý systém se hodí do montovaných staveb, dřevostaveb a všude tam, kde není vhodný kvůli statice mokrý způsob.

Podlahové topení je zdravotně nezávadné při dodržení maximálních teplot nášlapné vrstvy. V obytných místnostech to je 29 °C a v koupelnách a bazénech 33 °C.

V místnostech s podlahovým vytápěním se nevíří prach, hodí se tedy i pro alergiky.

Na podlahu s podlahovým vytápěním lze pokládat koberce, dlažbu, PVC, linoleum, plovoucí a laminátové podlahy i dřevěné podlahy včetně parket.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám