Hlavní obsah

Stavba tak trochu naruby - moderní dům s prakticky upravenou dispozicí

Novinky, Jitka Pálková

Majitel domu, který jsme navštívili, byl v dlouhé řadě našich hostitelů spíše výjimkou - už během studia na vysoké škole učinil rozhodnutí o stavbě rodinného domu i o tom, jak bude jeho dům konkrétně vypadat.

Foto: Robert Virt

Pohled na vstupní část. Jednoduchá okna, čistý tvar střechy a zaoblený balkon s trubkovým ocelovým zábradlím dávají domu, inspirovanému tradičními stavbami, moderní švih.

Článek

Stavebníci obvykle začínají realizovat svůj sen o bydlení v rodinném domě tím, že začnou hledat vhodný pozemek, a teprve potom zvažují, jaký dům na něj umístí. Ne tak náš hostitel - ten začal nejprve uvažovat o tom, jaký dům by se mu vlastně líbil.

Foto: Robert Virt

„Mám rád klasické zděné domy, dřevěná okna, sedlové střechy, představoval jsem si tradiční styl v trochu zmodernizovaném pojetí,“ vysvětluje na úvod. Jeho volba nakonec padla na dům, který se vyznačuje kombinací tradičního základního tvaru, praktické dispozice a moderního designu. „Projekt domu Aktual 422 jsem si vybral proto, že mi z nabídky na našem trhu nejvíce vyhovoval jak svým vzhledem, tak i velikostí i dispozičním řešením, které bylo ale nakonec stejně ještě upraveno podle mých konkrétních představ,“ dodává.

Pro vybraný projekt pak mladý muž hledal vhodný pozemek. Protáhlou obdélníkovou parcelu o ploše 1600 m2 s příjemnou jižní orientací našel na okraji menšího moravského města, kde nové rodinné domy sousedí se zahradami a bývalými záhumenky.

Foto: Robert Virt

Podlahu na chodbě tvoří keramická dlažba tří barev.

Hrubou stavbu vybudoval svépomocí, finální úpravy byly zajišťovány subdodavatelsky. „Nešlo mi o snížení nákladů, stavět svůj domov vlastníma rukama mě prostě bavilo.“

Přehledná dispozice

Do domu se vstupuje ze severní strany. Z malého zádveří pokračujeme podélnou chodbou, kolem dveří do pracovny, koupelny a schodiště dále do společného obývacího prostoru, který je zároveň místem pro relaxaci, stolování i vaření. Francouzskými okny vidíme na jižní terasu a protáhlou zahradu, která slouží především k rekreaci. Z chodby vede otevřené schodiště do podkroví, kde se nacházejí tři pokoje, velká koupelna a šatna.

Foto: Robert Virt

Půdorysy přízemí a patra obytné části domu

Vinný sklep pod autem

Oproti původnímu projektu došlo na přání majitele k několika změnám. Zásadní změnou je změna zastřešeného stání na plnohodnotnou garáž, která je podsklepená. Tuto úpravu vřele doporučuje i ostatním zájemcům o stejný typový dům.

Foto: Robert Virt

Vinný sklep, který se nachází pod garáží, má samostatný vstup na zahradu.

V tomto prostoru vznikl vinný sklípek se samostatným výstupem na zahradu. V přízemí se místo WC nachází malá koupelna s umyvadlem, pračkou, WC a sprchovým koutem. Pracovna si vyměnila místo s kuchyní, má okno do ulice a kuchyň se spojila s obývacím pokojem do jednolitého prostoru ve tvaru písmene L.

Foto: Robert Virt

Kuchyň si vyměnila místo s pracovnou a spojila se s obývacím pokojem do jednolitého prostoru ve tvaru písmene L.

Jak dosáhnout pocitu tepla

Vlastní nápady uplatnil majitel domu také při zařizování interiéru. Dal přednost teplým barvám a přírodním materiálům, především dřevu a keramice. Dům má dřevěná okna, dřevěné schodiště, obývacímu pokoji udává tón krásná podlaha z masivního jasanového dřeva, chodbu oživuje keramická dlažba tří barev.

Foto: Robert Virt

Do obývacího pokoje se pán domu vybral krásnou podlahu z jasanového dřeva, ošetřeného olejem. Nábytek je pouze minimalistický, aby vynikl volný prostor. Jak exteriér, tak interiér se nese ve znamení kontrastu červené a bílé barvy.

Jednoduchý moderní nábytek doplňuje elegantní krb s rozvody teplého vzduchu do podkroví, který vytváří teplo domova po velkou část roku. Z estetických důvodů je dům vytápěn elektrickým podlahovým topením a přímotopy.

Foto: Robert Virt

V přízemí se místo původně plánovaného samostatného WC nachází malá účelná koupelna s toaletou, kterou oživuje efektní kombinace červené a bílé mozaiky.

Technické údaje

Zastavěná plocha: 102,6 m2

Užitná plocha: 119 m2 (+ podsklepení + terasa)

Konstrukce: betonové základové pasy a betonová deska, spodní stavba betonová, zdicí systém Porotherm, obvodové zdivo s vnějším kontaktním zateplením (fasádní polystyren 100 mm), dřevěný krov, dřevěné schodiště, střešní krytina tašky Bramac

Výplně otvorů: dřevěná eurookna s izolačními dvojskly, dveře dýhované s obložkovými zárubněmi, střešní okna Velux

Vytápění: elektrické - podlahové vytápění + přímotopy, krb s krbovou vložkou a rozvody teplého vzduchu

Cena stavby: při provedení na klíč od 2 622 000 Kč (bez DPH)

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám