Hlavní obsah

Z typového domu vyrostla po úpravě originální dřevostavba

Právo, Gisela Růžičková

Ke stavbě montovaného rodinného domku na bázi dřevostavby se Petržilkovi rozhodli poté, co roční platba za plyn ve starém domě přesáhla únosnou hranici. Dům byl energeticky ztrátový a rekonstrukčně velmi náročný. To byl hlavní důvod, proč hledali pozemek na stavbu nízkoenergetického domu poblíž Prahy, kde děti chodily do školy.

Foto: Milan Malíček, Právo

Francouzské okno v obývací části je situované na jižní stranu, kde se počítá v budoucnu s terasou, a propojuje zahradu s domem.

Článek

„Hodně času jsme věnovali výběru stavební firmy i pozemku. Chtěli jsme dřevostavbu, ale ne vysloveně srub nebo celý dům obložený dřevem zevnitř i zvenku. Připadalo nám, že pak všechny místnosti vypadají úplně stejně. My i naše děti jsme měli jasné, byť rozdílné představy o vzhledu svých pokojů.

Foto: Milan Malíček, Právo

Při pohledu na dům nikdo nepozná, že jde o montovanou dřevostavbu, jejíž hrubá stavba trvala i se střechou pět dnů.

Jezdili jsme kolem vzorového domu, který nás zaujal hlavně rychlostí výstavby, a pídili se po firmě, která ho stavěla. Našli jsme ji na stavebním veletrhu, líbil se nám individuální přístup a vstřícné jednání. Mohli jsme si vymyslet jakékoli změny v dispozici domu, nic nebylo na překážku. Pak už stavba proběhla rychle,“ vzpomíná hostitelka Lenka.

Z typového domu originál

Majitelé dali přednost levnější variantě na úložné základové desce bez podsklepení, která odpovídala rovnému terénu parcely. Příjemné je, že domy z lehkých prefabrikátů nabízejí kromě osvědčených tepelně izolačních vlastností také rozmanitost dispozičního řešení.

Foto: Milan Malíček, Právo

Posuvné dveře do centrální části domu v přízemí jsou nejen praktické kvůli schodišti, ale také velmi dobře vypadají.

„Přestože jsme si vybrali typový dům, udělali jsme pár změn v dispozici. Rozšířili jsme ho o 60 cm na jedné straně, přistavěli verandu, v přízemí jsme propojili toaletu a technickou místnost kvůli zvětšení prostoru. Také v proluce pod schodištěm vznikla komora na ukládání věcí, která ve standardní nabídce nebyla.

A konečně – nechali jsme si postavit komín pro krbová kamna ve společenské zóně, kde došlo také k částečné změně v umístění oken,“ vyjmenovává Lenka změny v uspořádání domu a dodává, že možnost originálního řešení domu byl jedním z důvodů, proč se pro tento typ dřevostavby rozhodli.

Foto: Milan Malíček, Právo

První a druhé podlaží propojuje bukové schodiště, v jehož proluce vznikla praktická komora na ukládání věcí.

Hrubá stavba za pět dnů

Moderní dům, který si Petržilkovi vybrali před třemi lety, se stavěl od října do února z předem připravených velkoplošných prefabrikovaných dílů na hotovou základovou desku. Výhodou je, že při přípravě prefabrikovaných panelů nezáleží na proměnách počasí jako u klasické hrubé stavby.

Foto: Milan Malíček, Právo

Propojený obývací prostor sjednocuje dřevěná podlaha z kartáčovaného dubu a teplo domova poskytují kachlová kamna.

Hrubá stavba nízkoenergetické dřevostavby včetně kompletní střechy byla dokončena během pěti dnů díky lehké prefabrikaci a dokonalé připravenosti jednotlivých dílů. Konečné předání domu na klíč se podařilo do čtyř měsíců po zahájení stavebně montážních prací. A výsledek? Montovaná dřevostavba je pouhým okem k nerozeznání od klasické cihlové výstavby.

Foto: Milan Malíček, Právo

Praktická kuchyň se nachází v jedné části prostorné společenské zóny, na níž navazuje jídelní stůl pro pětičlennou rodinu.

„Mohli jsme si vybrat ze dvou typů obvodových stěn, které se liší sílou a tedy koeficientem prostupu tepla díky 5 cm široké izolační dřevovláknité desce. Ta je v systému Thermo Mega Wand navíc. My jsme pro svůj dům zvolili obvodové stěny Thermo Wand, silné 26,5 cm, které tvoří zvenku vrchní minerální omítka, dále omítkový základ, tvrzená pěnová deska, dřevotřísková deska, izolace z minerální vlny, dřevěná konstrukce, parozábrana, dřevotřísková deska, sádrokartonová deska a v interiéru skladbu uzavírá výmalba.“

Dobrý pocit v interiéru

Kromě rychlého postupu výstavby a nízkoenergetické náročnosti se majitelé rozhodli pro montovanou dřevostavbu i kvůli tomu, že se v ní cítili dobře u svých přátel a oslovil je také prostorný interiér.

Foto: Milan Malíček, Právo

Celým interiérem se line korálově červená barva, která se objevuje na stěnách, obkladech a hlavně na doplňcích.

„Při minimálně stejných tepelně a zvukově izolačních vlastnostech je úspora vnitřního prostoru znát. Právě se srovnatelným domem z klasických pálených cihel má náš dům mnohem tenčí obvodové zdi. Navíc jsme se nesetkali se žádným stavebně technickým omezením, překážkou nebyla ani stavba komínu pro krbová kamna,“ vzpomíná majitelka.

Vnitřní uspořádání domu

Dům je dvoupodlažní a dovnitř se vstupuje ze západní strany, kam majitelé nechali přistavět proti původnímu projektu verandu. Napravo od vstupu v přízemí se nachází technická místnost propojená s toaletou. I v těchto místech se měnila dispozice. Původně to byly dva samostatné prostory, ale jejich spojením tu je mnohem více místa.

Foto: Milan Malíček, Právo

Jeden ze studentských pokojů slouží po odchodu dcery z domu jako pracovna, kterou využívá paní domu.

V přízemí je kromě pracovny hostitele hlavní společenská místnost s kuchyní, jídelnou a obývákem. V propojeném prostoru se hýbalo s umístěním oken kvůli kuchyňské lince, ale nešlo o žádnou zásadní změnu. Místnost sjednocuje dřevěná podlaha z kartáčovaného dubu a její dominantou jsou krbová kamna, která se starají hlavně v zimním období o příjemnou atmosféru.

Foto: Milan Malíček, Právo

Majitelé mají rádi dřevo a málo nábytku v místnostech, což se odráží i v jednoduše zařízené ložnici.

První a druhé nadzemní podlaží propojuje schodiště z bukového dřeva. Vkusně se doplňuje s laminátovými podlahami v dezénu buku v klidové zóně, kde je ložnice, studentský pokoj nejmladší dcery a pracovna naší hostitelky. Nechybí tu koupelna nadstandardních rozměrů, kam se pohodlně vešla rohová vana i sprchový kout.

Foto: Milan Malíček, Právo

Do prostorné koupelny, obklopené ložnicemi rodičů a dětí, se vešla pohodlná rohová vana i sprchový kout.

Technické údaje

Charakteristika: montovaná dřevostavba

Stavební systém: Wolf Haus firmy Wolf System, spol. s r. o.

Obvodové stěny: Thermo Wand s prostupem U=0,19 W/m2K

Typový dům: Combino

Cena: 3,5 mil. Kč včetně základové desky

Zastavěná plocha: 91 m2

Užitná plocha: 149,5 m2

Vytápění: elektrokotel, krbová kamna 

Reklama

Související témata:

Související články

Jak se typový dům proměnil v soukromou oázu

Nejen fasádou, barevně splývající s okolní přírodou, ale především útulným interiérem oživeným pokojovou zelení se projekt typového rodinného domu proměnil...

Výběr článků

Načítám