Hlavní obsah

Světlo v interiéru má být očím příjemné

Právo, Karolina Černá

Od svítidel někdy vyžadujeme nenápadnost a účelnost. Jindy chceme, aby výrazně oživila interiér. Vždy ale potřebujeme, aby světlo dopadalo správným směrem a šetřilo oči i domácí kasu.

Foto: IKEA

U nástěnné lampy Vikt lze světlo nasměrovat vzhůru i směrem dolů. Používá osvětlení LED. Šířka 9,5 cm, hloubka 7,7 cm, výška 11,5 cm. Cena 899 Kč.

Článek

Lustry, lampy a další svítidla se zejména v poslední době vyrábějí z tvárného a cenově dostupného plastu. Klasikou zůstává sklo, ať už čiré, matné, nebo mléčné. Kombinuje se nejčastěji s kovem, který je výborným partnerem i např. pro rýžový papír.

Především kvůli oblibě tvarově pestrých papírových a plastových svítidel roste zájem o LED světelný zdroj, který se nezahřívá a je dostatečně výkonným světelným zdrojem pro domácnost. Má dlouhou životnost, vydrží 20x déle než klasická žárovka. Spotřebuje přibližně o 85 % méně energie a nevyzařuje UV paprsky.

Volba světelného zdroje

Interiérová svítidla vybíráme až do úplně zařízeného bytu. Design volíme podle stylu nábytku, barev v pokojích. Důležité přitom je, jak velkou plochu chceme mít osvětlenou a jakou intenzitou. Někteří jedinci jsou citliví na barvu světla, vnímají rozdíl mezi studeným bílým a teplým žlutavým světlem, které je měkčí a očím příjemnější. V obchodech můžeme vybírat z několika světelných zdrojů, při pochybnostech o jejich kombinaci v místnosti a využití se poradíme s odborníky.

Na trhu nalezneme např. stropní, nástěnná, podlahová i vestavěná svítidla s LED zdroji, která mohou být doplněna o pohybový senzor. LED zdroj mají ale i mnohé stolní lampy.

Diody LED známe z dekorativního osvětlení, v praxi se již osvědčují ohebné tzv. LED pásky s velkými možnostmi využití např. ve výklencích nábytku, pod schodišťovými stupni, v policích. Pásky jsou stmívatelné, na dálkové ovládání, s přiloženými spojkami z nich můžeme vytvořit přímku nebo obrazce ve tvaru písmen U, T a L. Lze je tvarovat do oblouku, stříhat a zkracovat, barvy lze měnit dálkovým ovládáním. Výška LED pásků 2 mm a šířka 10 mm umožňuje montáž i do úzkých míst.

Světelným zdrojem může být také halogenová žárovka se zvýšeným světelným tokem. Využívá se v bodových pohyblivých světlech, reflektorech, určených k osvětlení konkrétního pracovního místa.

Kompaktní a lineární zářivky se uplatní ve všech typech svítidel, jejichž typ objímky to umožňuje. Používají se hlavně v kuchyních a frekventovaných místnostech.

Předsíň s bodovkami

Zde svítidla zabezpečují orientaci při vstupu a pohybu po chodbě. Jsou to stropní svítidla, nastavitelné reflektory nebo zapuštěná svítidla.

Foto: STAVNET

Dlouhé schodiště v chodbách je z hlediska bezpečnosti dobré podsvítit, usnadní to orientaci.

Efektní dekoraci vytvoří plochá nástěnná svítidla s různými vzory. Do velkých chodeb lze umístit rustikální nebo antické nástěnné lampy.

Noční pohyb předsíní i schodištěm je bezpečnější se svítidly zabudovanými na stěnách nízko nad úrovní podlahy.

Foto: OSRAM

Noční svítidlo Nightlux je ideální na schodiště, do skříně, sklepa, chodby, garáže a domovního vstupu. Pohybové čidlo ihned rozsvítí v tmavých prostorech bez elektrické přípojky. Má dosah 5 m a úhlový rozsah 120°.

Pracovna

Na pracovním stole nemá chybět polohovatelná stolní lampa.

Celá místnost si zaslouží kvalitní stropní osvětlení rozptylující rovnoměrně paprsky po celé její ploše (často pro něco odbíháme od stolu, hledáme v zásuvkách apod.)

Foto: IKEA

Přenosná pracovní lampa. Průměr svítidla 17 cm, cena 249 Kč.

Obývací pokoj

Osvětlení zde často plní i dekorativní funkci a ladí s celkovým zařízením pokoje.

Foto: KARTELL

Romantikům vyhoví závěsná lampa Bloom, která přináší efekt bohatých kaskád jiskřících krystalických květin. Cena 15348 Kč.

Centrální světlo či světla uprostřed místnosti doplníme stojacími nebo nástěnnými svítidly.

Foto: IKEA

Variantou pro moderní obývací pokoj je závěsná lampa Klor. Visí na lankách, takže vypadá, jako by se vznášela ve vzduchu. Používá osvětlení LED, průměr 40 cm. Cena 1990 Kč.

Pro zvýraznění detailů, jako jsou obraz, soška atd., použijeme LED diody nebo malé reflektory.

Foto: KARTELL

V moderním interiéru kombinujeme např. závěsné svítidlo ze skládaného polykarbonátu, který vytváří při rozsvíceném světle zajímavý vizuální efekt. Kabel je nastavitelný v délce mezi 78-230 cm. Cena 4646 Kč.

Kuchyň a jídelna

V kuchyni, kde pracujeme s noži a vaříme, jsou nároky na osvětlení vysoké. Hlavně pracovní plocha musí být dokonale osvětlená.

Vyplatí se investovat do lineárního zdroje světla zasazeného do spodní části horních skříněk tak, aby svítil kolmo na pracovní plochu, nikoli do očí.

Foto: MASSIVE

Systém pod skříňky kuchyňských linek zahrnuje dvě halogenová světla. Rozměry: v. 7 cm x š. 9,5 cm, průmět 15 cm. Provedení: chrom mat/kov/sklo. Cena 1806 Kč.

Do rohů instalujeme rohová světla, např. halogenové reflektory.

Automatická světla uvítáme v úložných skříňkách - rozsvěcují se a zhasínají při otvírání a zavírání dvířek.

U větších kuchyní má být hlavní světlo umístěno v oblasti pracovní desky, v jídelně pak nad stolem.

Foto: EGLO

Máme-li jídelní stůl v obývacím pokoji, zavěsíme nad něj např. závěsné svítidlo Zepto z matného niklu. Cena 5590 Kč.

Nad velké obdélníkové stoly lze pro pestrost umístit řadu menších závěsných svítidel jednoho typu, ale různých barev. Naopak podélné svítidlo s několika zdroji světla doplníme nástěnnými nebo podlahovými svítidly.

Ložnice a dětský pokoj

Ložnice je určena k odpočinku, osvětlení tu může mít daleko menší intenzitu. Oceníme tlumené hřejivé světlo ovládané dálkově, s efektem stmívání.

Foto: EGLO

Klasickým ložnicím sluší jednodušší styl se světlem, které nesvítí přímo dolů. Stropní svítidlo Gerbera, antická hnědá, zlatá. Š. 77 cm, d. 107 cm, cena 6490 Kč.

Noční čtenáři si zaslouží kvalitní stolní lampy nebo nástěnné polohovatelné bodovky pro čtení směrovatelné tak, aby partner nebyl rušen.

Na výběr je spousta lampiček od moderních po retro, různých barev a tvarů. Využít můžeme i čajové lampičky, lucerny a svícny.

Foto: IKEA

Stolní lampa s látkovým stínidlem dodá tlumené rozptýlené a dekorativní světlo. Výška 42,5 cm, průměr stínidla 24 cm, látkové stínidlo. Cena 699 Kč.

Pokoj pro děti často plní úlohu pracovny i ložnice. Dbáme na kvalitní osvětlení studentského koutku a příjemné tlumené světlo v blízkosti postele.

Foto: IKEA

Nástěnná lampa Smila Blomma ve tvaru květiny oživí dětský pokoj. Pro větší bezpečí dítěte připevníme kabel ke stěně svorkami. Cena 149 Kč.

Koupelna a toaleta

Koupelnová svítidla mají už z výroby dvojí izolaci a jsou kryta před případnou stříkající vodou. Stupeň krytí je vyznačen IP 54 a vyšší až po IP 68 krytí vhodné pod vodu.

Foto: DESIGN

Vypadá jako sprcha, ale je to nástěnné svítidlo Andy a má nastavitelné rameno. Materiál chrom. Cena 1950 Kč.

Toaleta je nárazově osvětlovaný prostor, takže úsporná zářivka je tady zbytečná. Dostatek světla je ale žádoucí z hygienických důvodů.

Svítidla k zrcadlům mají být podélná, nejlépe po stranách zrcadla, nebo nad nimi. Světlo má svítit na nás, ne do zrcadla.

Foto: FANEXIM

Lineární světlo umístíme nahoru nebo po stranách koupelnového zrcadla, aby nesvítila do něj, ale na nás.

Žádoucí intenzita umělého osvětlení

Intenzita se udává v luxech (lx). Volí se podle účelu osvětlení. Na pracovní plochu by mělo např. dopadat světlo s intenzitou alespoň 300 lx, pro odpočinkové činnosti postačí intenzita podstatně menší. Potřeba intenzity osvětlení stoupá se zvyšujícím se věkem, když zrak slábne.

50-100 lx = celkové nebo odstupňované osvětlení obytné místnosti s místním osvětlením

100-150 lx = kuchyně, koupelna, WC

200 lx = jídelní prostory

300 lx = prostory určené ke kuchyňským pracím, studiu, čtení, psaní

200-500 lx = osvětlení pracovních prostorů bez místního osvětlení

500 lx = osvětlení pro jemné ruční práce

STUDIO MODERNÍ SVĚTLA

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám