Hlavní obsah

Dům dvou tváří nabízí dostatek prostoru i soukromou klidovou zónu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Z ulice nenápadný domek v tradičním stylu, typickém pro dnešní nové čtvrti, ze zahrady útulná oáza s atmosférou Středomoří. Navštivte s námi novostavbu na okraji moravského města.

Foto: Robert Virt, www.mujdum.cz

Vnitřní roh stavby vyplňuje čtvrtkruhová zimní zahrada a kryté venkovní sezení s otevřeným krbem. Zastínění podle potřeby reguluje markýza.

Článek

Čtyřčlenná rodina po letech soužití v bytě v činžovním domě zatoužila po větším komfortu a také po soukromí, a proto se rozhodli pro výstavbu rodinného domu. Před novou satelitní zástavbou dali přednost parcele na okraji starší čtvrti s již vyzrálým charakterem, vzrostlou zelení a dobrou dopravní dostupností. Do tohoto prostředí volili dům „klasického" stylu se sedlovou střechou. O vnitřním uspořádání měl majitel, který sám pracuje ve stavebnictví, z velké míry jasnou představu, do architektonické podoby ji převedl architekt Radko Pavlacký.

Foto: Robert Virt, www.mujdum.cz

Ze zahrady dům díky kombinaci různých sklonů střech nabývá dynamického charakteru. Předpolí tvoří krytý bazén, okrasná část zahrady se skládá z množství skalek a valů, vytvořených z vykopané zeminy.

Do domu se vstupuje přes malou předzahrádku přímo z ulice. „Plot by výrazně omezil využívání této části pozemku, na volné zpevněné ploše před garáží se dá snadno parkovat a otevřený přístup vytváří příjemnější dojem než uzavřená hradba," vysvětluje majitel zděného domu. „V klidné a málo frekventované ulici s kultivovanými sousedskými vztahy se dá žít bez oplocení.

Foto: www.mujdum.cz

Půdorys přízemí: 1) zádveří 2) hala – jídelna 3) kotelna 4) koupelna + WC 5) kuchyň 6) ložnice 7) obývací pokoj 8) garáž 9) garáž + sklad 10) terasa

Směrem do zahrady se otevírá úplně jiný svět. Půdorys nepravidelného tvaru, odvozeného od písmene T, vytváří vnitřní atrium, které chrání krytou terasu a bazén před větrem a zvědavými sousedy. Tato soukromá zóna pokračuje propracovanou zahradou s bazénem, skalkami a kamennými zídkami, do níž se po celý den opírá slunce. Jedinečné prostředí, které si rodina sama vybudovala a kde tráví spoustu času, po celý rok září barvami a vytváří osobitý genius loci.

Foto: Robert Virt, www.mujdum.cz

Bazén je ze dvou stran chráněn nepravidelně tvarovanými zídkami z lomového pískovce, které jako by sem byly přeneseny z Provence či z Dalmácie.

Vnitřní uspořádání domu vychází ze zásad účelnosti a jednoduchosti. Přízemí je určeno pro společné užívání a k bydlení rodičů. Směrem do ulice je orientována garáž, technické zázemí, vstupní zóna a ložnice rodičů, společná obytná část směřuje do zahrady. Z předsíně se vstupuje do prosklené kruhové jídelny, jakéhosi komunikačního jádra či kloubu, který propojuje kuchyňskou část se sezením.

Z jídelny se francouzským oknem vychází ven k bazénu, vede odtud také otevřené schodiště do podkroví, které užívají dva dospívající synové. Mají k dispozici velkou komfortní koupelnu a terasu s výhledem na bazén. Nejoblíbenější částí domu je krytá terasa, celou rodinu přitahuje přímý výhled na bazén a do zahrady.

Foto: Robert Virt, www.mujdum.cz

Kruhový půdorys jídelny se promítá do spárořezu dlažby na podlaze i do stropu, v atypickém sádrokartonovém podhledu je zabudováno nepřímé osvětlení. Rodina společně stoluje u masivního bukového stolu.

Co se týče stavebního řešení, rodina vsadila na osvědčené přírodní materiály - zděnou technologii, keramické dlažby, dřevěná okna, dubové dveře atd. „Tyto materiály jsou nejen věčně moderní, ale také trvanlivé a snadno se udržují, a nám šlo z velké míry i o úsporný a pohodlný provoz domácnosti," vysvětluje majitel domu. Z těchto důvodů tu najdeme podlahové vytápění, krb s rozvodem teplého vzduchu do podkroví, klimatizaci, elektrické předokenní žaluzie.

Foto: www.mujdum.cz

Půdorys podkroví: 1) hala 2) koupelna + WC 3, 4, 5) pokoj 6) terasa

„Dům samozřejmě ve srovnání s bytem vyžaduje větší a pravidelnější péči, proto je výběr správného vybavení a materiálů zásadní. Odměnou je pak kvalitnější životní styl, o řád vyšší kultura bydlení." Stavba trvala necelé dva roky a díky důkladné přípravě a pečlivému přístupu všech zúčastněných stran proběhla bez problémů. Důkazem dobře vykonaného díla je také to, že po čtyřech letech užívání nejsou potřeba žádné opravy.

Foto: Robert Virt, www.mujdum.cz

Všechna okna zvenčí zakrývají exteriérové žaluzie.

Technické údaje

Zastavěná plocha: 135,6 m²

Užitná plocha: 178,4 m²

Návrh stavby: Ing. arch. Radko Pavlacký

Konstrukce: betonové základové pasy, zdicí systém POROTHERM, vnější zateplení fasády PPS 100 mm, stropy monolitické železobetonové desky, dřevěný krov, podkroví sádrokartonové se zateplením, schodiště betonové, střešní krytina TONDACH

Výplně otvorů: dřevěná eurookna s izolačními dvojskly, exteriérové předokenní žaluzie na elektrický pohon, garážová vrata dřevěná, vnitřní dveře dřevěné s dubovou dýhou do obložkových zárubní

Vytápění: ústřední plynové, v přízemí podlahové teplovodní vytápění, v podkroví radiátory + elektrické topné rohože v koupelně, krb s rozvodem teplého vzduchu do podkroví, Technické vybavení: v celém domě klimatizace s možností přitápění, centrální vysavač, elektronické zabezpečení

Odhadovaná cena stavby: 4 500 000 Kč (bez bazénu) 

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám