Hlavní obsah

Díky alternativnímu řešení vznikl mezonetový byt se smyslem pro detail

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Od prvního setkání Marty a Radka uběhlo téměř sedm let. Za tuto dobu, jak sami říkají, stihli uskutečnit většinu svých dlouhodobých snů a plánů. Tím největším, kromě šťastného narození syna Adama, byla bezesporu časově i finančně náročná rekonstrukce bytu, který manželé vybudovali téměř sami.

Foto: www.modernibyt.cz

Oblíbeným interiérovým trendem posledních měsíců je kombinování několika druhů dřeva v odlišných barevných odstínech, což zvládli manželé výborně. Výsledkem je teplá a harmonická atmosféra v nejčastěji používaném prostoru.

Článek

Když člověk stojí před domem, v němž žijete, ustrne v údivu nejen nad jeho architekturou dvacátých let minulého století. A navíc si říká, kam se dovnitř vešel mezonetový byt? Stavba jakoby klame tělem.

Radek: Zvenku dům skutečně vypadá jako dvoupodlažní dvougenerační objekt. Takový taky ještě před dvěma lety byl. Protože v dolním patře žijí Martini prarodiče, rozhodli jsme se, že si horní patro zvětšíme a uděláme mezonetový byt. Tím, že dům působí jako krychle se sníženým typem střechy, málokdo očekává, že se zde skrývá ještě třetí patro.

Foto: www.modernibyt.cz

Obklad z pravého pískovce je použitý ve skutečně ideální míře. Vyvážená kombinace dřeva, skla, kamene a kovu svědčí o dobrém vkusu majitelů.

Podle technické náročnosti rekonstrukce soudím, že jste si nechali poradit odborníkem?

Marta: Po technické stránce jsme projekt konzultovali s čerstvým absolventem ČVUT Lukášem Semerádem, který nás mimochodem přesvědčil i o tom, že generace mladých projektantů a architektů má velký talent a potenciál. Lukáš společně s mým mužem vytvořili koncepčně velice atraktivní prostor s mnoha funkčními detaily.

Radek: Marta tím naráží na změnu půdorysu, kterou jsme s Lukášem navrhli. To byl především jeho nápad. Protože jsme měli vysněné výrazné schodiště v hlavní obytné místnosti, Lukáš se pozastavoval nad dispozicí spodního patra po zavěšení schodů do prostoru. Rozhodl se pro alternativní řešení, tedy vysunout místnost z původní stavby a tím rozšířit první patro.

Foto: www.modernibyt.cz

Ačkoliv rekonstrukce bytu probíhala v době, kdy byl pár bezdětný, už tehdy Radek s Martou postupovali budování rodinného hnízda v duchu nejméně čtyřčlenné rodiny.

K samotné realizaci interiérů jste si přizvali na pomoc nějakého designéra?

Radek: To je věc druhá. Pod tuto část jsme podepsaní já s Martou. Tím, že jsme vlastně celých sedm let, co jsme spolu, přemýšleli nad naším společným zázemím, pokládali jsme si snad tisíckrát tytéž otázky. Zvažovali jsme, kde co bude, jaký materiál použijeme. Já jsem dokonce často sedával na půdě a snil o bytě podle našich představ, o velké rodině s dětmi. Až jsem si vytvořil jasnou představu o našem budoucím bydlení. Ten projekt jsme měli promyšlený do posledních detailů. Oslovovat designéry nebylo třeba.

Foto: www.modernibyt.cz

Ne vždy musí být vše, co dobře vypadá, cenově nákladné. Na vybavení kuchyně zbyla z rodinného rozpočtu menší částka, než si Marta představovala. I tak si při výběru dokázala s nižším limitem poradit.

Marta: Tak to bylo. Navíc se s Radkem příjemně doplňujeme v běžném životě, a tak realizace bytu probíhala v relativně harmonickém duchu. Já jsem zařizovala byt podle barev a kombinací materiálů a Radek se svým skvělým prostorovým vnímáním řešil kompozici bytu.

A kdo vybíral schodiště? Je to opravdu skvělá dominanta polyfunkční místnosti.

Radek: S Martou se zájmem sledujeme architekturu, jezdíme na různé veletrhy, pravidelně navštěvujeme Designblok. Tohle schodiště byla tzv. láska na první pohled. Jeho instalaci jsme viděli ve známém rodinném domě Plecháč v Humpolci, navrženém architektem Luďkem Rýznerem. Nákup jsme zvažovali jak z finančních, tak i z praktických důvodů. Vzhledem k tomu, že máme miminko, které bude už zanedlouho běhat po bytě, přiznávám, že to nebyla úplně jednoduchá a jednoznačná volba.

Foto: www.modernibyt.cz

Ostře štíhlá boční linie schodiště je jedním z nejvýraznějších momentů polyfunkční místnosti.

V interiéru jsou použity především přírodní barvy a také přírodní materiály. Co byste měnili na tomto konceptu s odstupem času?

Marta: Obecně máme blízko k přírodě a rádi cestujeme. Inspiraci jsme hledali na cestách. Poslední trendy nás vedly a stále vedou k ekologii, k přírodě a základním materiálům.

Radek: Chloubou bytu jsou určitě zdi obložené pravým pískovcem. To byla také jedna z finančních investic, u níž jsme chvíli váhali.

Jsem okouzlená některými detaily, kterých si málokdo na první pohled všimne. Oslovila mě zeď ve vaší ložnici, na níž jsou zapsány texty písní, a to různými typy písma. Čí to byl nápad?

Radek: Právě na detaily jsme vsadili. Jsou to věci, které jsme si sami navrhovali i vyráběli. Konkrétně s tímto konceptem jsme se nechali inspirovat v jedné kavárně. Plocha zdi je popsaná texty písní, které máme s Martou rádi. Těch zajímavých maličkostí tady najdete určitě víc.

Foto: www.modernibyt.cz

V zrcadle si můžeme všimnout textů, které jsou znázorněny na protější zdi. Jedná se o jeden ze zajímavých detailů vytvořený samotnými manželi.

Byt jste budovali téměř dva roky. Odhaduji, že rekonstrukce byla finančně nákladná. Během ní Marta otěhotněla. V podobné situaci, jako jste byli vy, jsou určitě i někteří naši čtenáři. Máte nějakou důležitou radu, která by jim mohla pomoci s realizací vysněného bydlení?

Marta: Určitě se nebát začít. První rozhodnutí bývají náročná. My jsme se obávali jak finanční, tak časové nákladnosti. Jakmile se ale člověk do realizace pustí, strach opadne a na řadu přichází potřeba se rychle a správně rozhodovat. A když je vám partner oporou, vše jde o poznání lépe.

Foto: www.modernibyt.cz

Vybavení koupelny bylo přizpůsobeno především praktické údržbě.

Radek: Musím s Martou souhlasit. Ty dva roky velice rychle utekly. Samozřejmě je před námi ještě mnoho nedokončených věcí, ale po celou dobu rekonstrukce jsme postupovali krok za krokem. I to může být dobrá rada – rekonstruovat a zařizovat postupně. Těch doporučení je hodně. Nad nákladnými investicemi přemýšlejte, protože většinou nebudujete bydlení na krátké období, a proto zvažte, jestli úsporné řešení je vhodná alternativa, která vás bude uspokojovat i za několik let.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám