Hlavní obsah

Vila Marie Rubličové je letním sídlem pro milovníky staveb a la Le Corbusier

Novinky, text: Miloš Buroň, editace: tnk

Vila pro Marii Rubličovou od architekta Josefa Gruse byla navržena jako letní sídlo. Ocení ji milovníci minimalismu a čistých linií. Vile totiž dominují geometricky pojaté dekorace. Samotná stavba je zdánlivě jednoduchým, ovšem velmi působivým řešením připomínajícím stavby od známého architekta Le Corbusiera, který byl proslulý svými účelovými stavbami s minimem dekoru.

Foto: Miroslav Podhrázský a Slavné vily Královéhradeckého kraje

Vila s adresou: Ve Vilách čp. 1154, Nové Město nad Metují

Článek

Vila byla postavena jako letní, což se odráží nejen v jejím začlenění do krajiny, ale i v samotné dispozici. Je situována v centru původně poměrně rozlehlé zahrady na vyvýšeném slunném místě nad městem, v okrajové vilové čtvrti na Rezku v Novém Městě nad Metují.

Tvoří ji kvádr o poměru stran 2:1:1, který na jižní a zčásti i východní a západní stěně obíhá kamenná terasa.

Foto: Miroslav Podhrázský a Slavné vily Královéhradeckého kraje

Vila má jasné geometrické tvary.

Mimo terasu přiléhá k základnímu kvádru na východě jen malé zádveří a na západě balkón.

Přibližně jedna třetina vnitřního prostoru severní části kvádru je výškově rozdělena na polovinu, zbývající téměř dvě třetiny tvoří dvoupodlažní obývací hala sahající přes celou výškovou úroveň vnitřního prostoru. Hlavní vstup do domu je přes zádveří na východní straně - do jeho prostoru je začleněna i toaleta.

Foto: Miroslav Podhrázský a Slavné vily Královéhradeckého kraje

Interiér vily je velmi střídmý a jednoduchý.

Ze vstupního prostoru se vchází do obytné haly. Oba tyto prostory od sebe odděluje prosklená stěna. Kromě vstupu do hlavní haly se ze zádveří vstupuje také do kuchyně v severovýchodní části domu. Kuchyň je propojena s jídelnou v severozápadní části budovy, ovšem pouze malým obslužným okénkem.

Obytný prostor je tak velmi prakticky oddělen od ,,nečistého“ provozu. V centru obytné haly je umístěn otevřený krb. V patře se nachází ložnice s oddělenou lázní, oblékárnou a šatnou. U ložnice se nachází i galerie se vstupem na balkón.

Prosklená část vylepšovala relaxaci

Převažující část západní stěny obytné haly je prosklená. To obyvatelům umožňovalo příjemnou, pozdně odpolední relaxaci. Početná prosklení opticky zvětšují vnitřní prostor a zajišťují dostatečné proslunění celého objektu.

Na stavbě se uplatňuje řada zajímavých detailů např. i z bílé mosazi. Nechyběly také zavěšené lustry s matovým bílým sklem nebo vhodně zakomponované mříže.

Foto: Miroslav Podhrázský a Slavné vily Královéhradeckého kraje

Původní návrh západního průčelí vily.

Stavbu navrhl tehdy ještě ne zcela známý Josef Grus, který se později stal autorem řady rodinných funkcionalistických domů. Jedna z prvních prací jeho samostatné tvorby tak zůstala dodnes zachována ve své původní neporušené podobě, včetně všech detailů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám