Hlavní obsah

Z přízemního bungalovu vzniklo dynamické a originální bydlení

Z původně plánovaného přízemního bungalovu vznikla skvostná stavba. Kvalitní bydlení přesně odpovídající potřebám rodiny je výsledkem komplexní spolupráce majitelů s architektem od počátku až do konce výstavby, od základní studie až po nejmenší detaily zařízení interiéru.

Foto: Jaroslav Hejzlar, www.mujdum.cz

Pohled na vstupní část. Účelový přesah střechy mezi garážovým stáním a vstupními dveřmi umožňuje majitelům přejít z domu k vozům suchou nohou.

Článek

Původní zadání znělo na výstavbu moderního přízemního bungalovu s rovnou střechou o přibližné rozloze 150 m². Investoři měli jasnou představu o funkcích zděného domu, počtu pokojů a propojení bytového prostoru se zahradou. Protože předpokládali zdlouhavé jednání o výjimce z místních regulativ (s nejistým výsledkem), rozhodli se změnit původní požadavek rovné střechy na šikmou.

Foto: Jaroslav Hejzlar, www.mujdum.cz

Výškové posunutí a přesahy střech dodávají stavbě zvláštní dynamiku. Podílí se na ní také kontrast červené a bílé omítky a šedého titanzinkového oplechování, povýšeného na zajímavý designový prvek.

Představy klientů pak ztvárnila ve hmotě architektka Šárka Daňková ve spolupráci s Ing. arch. Lubomírem Fialou a promítla je do konkrétních dispozic stavby. Spojením invence architektů s požadavky a charakterem stavebníků vzniklo výsledné řešení. Při tvůrčím procesu společně odmítli klasický dům se sedlovou střechou.

Nakonec zvítězilo originální spojení dvou hmot vůči sobě půdorysně i výškově posunutých. Nesetkávají se ve hřebeni, a tím mezi nimi vzniká výrazný střih a napětí. Jednotlivé hmoty jsou odlišeny dvojí barevností fasády, k níž antracitová střešní krytina Tegalit s titanzinkovou okapovou římsou vytváří příjemný dynamický kontrast.

Foto: Jaroslav Hejzlar, www.mujdum.cz

Kuchyňská linka navržená na míru z MDF desek působí ve společné obytné části díky čistým hladkým tvarům a kombinaci šedé, bílé a antracitového odstínu decentně a nenápadně.

„Spolupráce s investory tohoto domu patří k těm, na které se nezapomíná. Takové zakázky jsou reprezentanty tzv. full servisu, kdy naše studio zajišťuje veškeré práce od úvodního průzkumu, přes studie, jednání na úřadech ve jménu klienta, získání stavebního povolení, autorský i technický dozor až po předání stavby k užívání. Tyto služby dnes požaduje kolem 80 % klientů a výsledná kvalita svědčí o jejich smysluplnosti," prozrazuje autorka projektu Šárka Daňková.

Do jednopodlažního zděného domu vstupujeme od severní hrany pozemku, zádveřím přicházíme do centrální haly. Odtud lze pokračovat do tří prostorů zasvěcených různým činnostem: „Půdorys domu je navržen ve tvaru L a vnitřně rozdělen do tří základních zón," vysvětluje architekt Lubomír Fiala.

Foto: Jaroslav Hejzlar, www.mujdum.cz

Varné centrum je předsunuto do prostoru a odvětráno nerezovou ostrovní digestoří, obě pracovní plochy mají dostatek přímého denního světla. Stříbřité povrchy kuchyňských spotřebičů ladí s kovovými doplňky, které nalezneme ve všech prostorách interiéru.

„V jižním křídle se nachází společenská a obytná část domu, jídelna s kuchyní, obývací pokoj a krytá terasa s krbem. Západní křídlo je vyhrazeno soukromé ložnicové části se zázemím. V severovýchodním rohu mezi oběma křídly domu je umístěna komunikační a poloprivátní část, vstup, hala, WC se sprchou, pracovna a pokoj pro hosty," doplňuje Fiala.

Okna obytných místností směřují do zahrady a jsou orientována na jih a západ. Hlavní obytný prostor propojuje jídelnu s kuchyní ostrovního typu a s obývacím pokojem umístěným v zadní klidové části domu. Z jídelny a obývacího pokoje je přímý výstup na krytou terasu s venkovním krbem.

Foto: Jaroslav Hejzlar, www.mujdum.cz

Půdorys přízemí: 1) zádveří 2) hala 3) kuchyň + jídelna 4) spíž 5) obývací pokoj 6) terasa 7) pokoj pro hosty 8) pracovna 9) koupelna + WC 10) chodba 11) koupelna + WC 12) technická místnost 13) sklad 14) šatna 15) ložnice 16) pokoj

Interiér zachovává střídmou barevnost vnějšího kabátu stavby: neutrální světlé tóny pak doplňuje tmavohnědá podlahová krytina obytných místností a kontrastní sedací souprava či židle jídelního koutu v tmavé červené. „Krása bez funkce pro mě není architektura. Design do sebe musí pustit i funkci," komentuje vybrané vnitřní zařízení paní architektka. Zpracování interiérové studie, která jasně určila materiály i barevný vzhled každé z místností, trvalo přibližně 10 týdnů. Návrh interiéru dětského pokoje zatím nebyl realizován.

Předjímání budoucích požadavků na bydlení se odráží i v technické připravenosti stavby kdykoli bez potíží rozšířit elektronické vybavení domácnosti o nové přístroje. Ve stěnách je totiž zabudován nadstandardní audio-video systém, takže případné dodatečné stavební úpravy související s novou technikou nebudou v příštích patnácti letech s největší pravděpodobností potřeba. Celý zděný dům je vytápěn elektrickým kotlem s podlahovými rozvody v obytných prostorách a koupelnách. I zde se projevilo uvažování o možných změnách na trhu energií: dům totiž nabízí kompletní přípravu změny elektrického vytápění na plynové.

Foto: Jaroslav Hejzlar, www.mujdum.cz

Design jednoduché malé koupelny stojí na svěžích barvách.

„Právě schopnost přemýšlet o stavbě a budoucím životě jejích obyvatel svědčí o vysoké profesionalitě společnosti AZ bydlení. Záruka kvalitního servisu opravdu stojí za to," říkají majitelé domu.

„Rukopis společnosti jsme si vybrali proto, že jsme si dovedli představit, že bychom v jejich interiérech bydleli. Velkým kladem této společnosti je, že dokáže požadovaný mobiliář sladit také s naturelem klienta a jeho peněženkou. Osobní přítomnost a rady architekta při výběru materiálů ve vzorkovnách nám pomohly orientovat se na trhu a přispěly ke správnému rozhodnutí," pochvalují si majitelé jednopodlažního domu.

Foto: Jaroslav Hejzlar, www.mujdum.cz

Velká koupelna byla navržena v elegantním šedobílém vyznění s uplatněním skla a kovových prvků.

Architektka k tomu dodává: „Investor musí mít pocit, že má vždy právo si vybrat. Považuji za velmi důležité soustředit v AZ bydlení kolegy, kteří mají stejný záměr. Takový přístup je tou nejlepší vizitkou."

Autor
Ing. arch. Šárka Daňková
Vystudovala Střední umělecko-průmyslovou školu a Fakultu architektury ČVUT Praha. V letech 1993-97 se jako spolumajitelka společnosti Linstram věnovala realizacím komerčních interiérů.
V r. 1998 založila společnost Megaron se zaměřením na návrhy a realizace privátních interiérů, rekonstrukce a návrhy nových rodinných domů od studie až po realizaci stavby a interiéru. V r. 2006 se stává spolumajitelkou realitní společnosti AZ bydlení, která se zabývá architekturou, realitami, financováním a developerskou činností. Klientům poskytuje komplexní servis v oblasti projektování (ve všech stupních dokumentace), inženýrské a stavební činnosti, návrhů a realizací interiérů, důraz je kladen na maximální profesionalitu a individuální přístup.

Daniela Riegrová, www.mujdum.cz

Technické údaje

Obytná plocha: 156 m²

Zastavěná plocha: 194 m²

Velikost pozemku: 800 m²

Konstrukce: zděná, systém POROTHERM

Střecha: betonová taška Tegalit

Výplně otvorů: dřevěná eurookna, vnitřní dveře typové, část vyrobená na zakázku

Vytápění: elektrický kotel (realizovaná kompletní příprava pro výměnu na plyn v případě potřeby), podlahové topení v obytných prostorech a pod dlažbou v kombinaci s radiátory

Odhadovaná cena stavby: 5 500 000 Kč

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám