Hlavní obsah

Dům plný světla a lehkosti září na kopci

Právo, Gisela Růžičková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Před téměř deseti lety koupili Petrášovi parcelu v Berouně jako investici do budoucna. Pak se vzali, začali řešit společné bydlení a rozhodli se, že si na místě s pěkným výhledem na okolní lesy postaví rodinný domek. Kvůli změnám v územním plánu, který původně počítal s biokoridorem, začali sice stavět o pár let později, ale výsledek stojí za to.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Typový dům, nacházející se v nejpříznivějším místě terénu, je postaven ve srozumitelném a jednoduchém stylu.

Článek

Přínosné bylo, že se manželé shodli na koncepci nového domova. Nechtěli velký dům, i když parcela má 1600 m2, spíš si přáli, aby se jim tu dobře žilo. Oba jsou milovníky moderní architektury a přírodních materiálů, proto vybírali jednoduchý dům, který vynikne na svažitém pozemku. Zvolili klasickou dvoupodlažní zděnou stavbu, kde je dost místa pro čtyřčlennou rodinu. Měli šťastnou ruku i při výběru stavební firmy.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Přízemí a první podlaží je propojeno schodištěm obloženým borovicovým dřevem.

„Inspirovali jsme se u kamaráda, který měl s firmou dobré zkušenosti. A to nejen s kvalitou stavby a dodržováním termínů, ale také s vyřizováním formalit na úřadech, čímž jsme ušetřili spoustu času,“ vzpomíná Vít Petráš.

Pak už jim nic nebránilo v cestě postavit na kopci dům podle svých představ, plný světla a lehkosti.

Interiér propojený s exteriérem

Hlavním cílem mladého páru bylo získat příjemné a pohodlné bydlení a současně vytvořit v rámci stavby otevřený prostor, který bude respektovat jejich bezprostřední soukromí před sousedy. Parcely nejsou oploceny, takže tohoto záměru Petrášovi dosáhli již zmíněnou moderní architekturou a také dispozicí domu, která klade velký důraz na propojení interiéru s exteriérem z jihozápadní strany.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Koupelna v přízemí se sprchovým koutem a WC vyniká obklady a dlažbou v kombinaci přírodních tónů.

Stejně tak, jako se v domě nachází propojená obytná zóna s kuchyní, jídelnou a obývákem, totéž je k dispozici pod širým nebem na terase. Navíc je téměř za každým rohem domu zákoutí, vyzývající k odpočinku a rozjímání, na něž má příznivý účinek i okolní příroda.

Přízemí s krbovými kamny

Duší domu, kde se odehrává soukromý život rodiny, je centrální část v přízemí. Ta nabízí otevřené a funkční bydlení, k němuž patří pohodlný nábytek v přírodních tónech, které se dobře doplňují s keramickou dlažbou na podlaze a kvalitními doplňky. S dispozicí domu byli hostitelé od začátku spokojeni, takže na ní nic neměnili.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Otevřená dispozice v přízemí vyhovuje celé rodině. Nachází se tu dobře vybavená kuchyň, jídelna i obývák.

Během stavby se rozhodli vyměnit původně plánovaný krb za krbová kamna s výměníkem o výkonu 11 kW, která tvoří dominantu přízemí a v mírné zimě vytopí celý dům. Krb by zbytečně zabíral více místa než kamna a teplo, které vydávají, je srovnatelné a bez dalších finančních nároků.

Sedačka poskytuje pohodlí

„Propojenou dispozici domu jsme si vybrali záměrně a nejen kvůli tomu, že je moderní. Během dvou let, co tu bydlíme, se nám osvědčila i terasa, která navazuje na přízemí. Nekomplikujeme si život zbytečnými příčkami, když to jde i bez nich. Cítíme se tak méně svázaní. Tady je cesta z kuchyně i od jídelního stolu volná až k sedačce nebo ke schodišti do prvního podlaží,“ zdůvodňuje své a manželčino rozhodnutí hostitel a dodává, že si zařizovali celý dům sami bez pomoci bytového architekta.

Mají podobný vkus, chtěli, aby základ tvořily decentní tóny a interiér oživily doplňky. Proto zvolili na obložení kuchyně mozaiku v teplých podzimních tónech, která se doplňuje s kuchyňskou linkou v barvě bílé kávy. To vše se mísí s hnědými valéry na keramické dlažbě, která sjednocuje podlahu v přízemí.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Stejná barevnost se opakuje i v obývací části propojeného přízemí, kterou oživují červené doplňky.

Obývací část přízemí je vybavena praktickou rohovou sedačkou a jednoduchou stěnou v bílém provedení. Sedačka z textilní kůže s látkovými sedáky opticky rozšiřuje prostor, lze ji zároveň libovolně přizpůsobit danému místu a všichni členové rodiny tu mají dost pohodlí.

Velká okna v přízemí, zasklená dvojskly, mají v interiéru jednoduché rolety, které kromě toho, že slouží k zastínění proti slunci, jsou i významným dekorativním prvkem. Disponují také venkovními hliníkovými zateplenými roletami, které se starají o bezpečnost domu.

Soukromí v klidové zóně

Naprosté soukromí poskytuje rodičům i dětem klidová zóna v prvním podlaží, kde se nacházejí koupelny a ložnice. Ke spokojenému bydlení přispívá kvalitní a pohodlné vybavení místností. Přízemí a první podlaží spojuje schodiště z borovicového dřeva. Podlahu v tomto podlaží sjednocuje ve všech místnostech i na chodbě plovoucí laminátová podlaha.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Klidné místo si vybrali majitelé pro ložnici, kterou zařídili v příjemných zelených tónech.

Ložnici vládne elegance zabalená do zelené barvy. Je zařízena tak, aby působila laskavě a co možná jednoduše, i když se za tím vším skrývá velká míra vkusu, citu a smyslu pro místo. Neopakovatelné jsou odtud výhledy na blízkou přírodu, jež poskytuje dům ze všech stran.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Své zázemí v domě má dvouletý syn, jehož pokoj je zatím plný hraček.

Zařízení dětských pokojů odpovídá věku dětí. Zatímco pokoj osmileté školačky se nese ve fialovo-bílých tónech, a je vybaven pohodlnou postelí i potřebným stolem se židlí, dvouletý syn používá svůj pokoj zatím jako hernu.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Pokoj osmileté dcery ve fialovo-bílém pojetí napovídá, že už má školní povinnosti.

Do prostorné koupelny v prvním podlaží se vešla rohová vana, a na rozdíl od koupelny se sprchovým koutem v přízemí zde majitelé dali přednost elegantní černo-béžové kombinaci keramických obkladů a dlažeb.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Koupelna v klidové zóně poskytuje dostatek prostoru a díky oknu také potřebné denní světlo.

Zahradní architektura

K neobvyklým prvkům zahradní architektury zde patří zídky a záhony z přírodního kamene, které se vkusně doplňují se vzhledem domu. A jak se tváří nový dům? Vyniká dynamikou šedých stěn fasády, které mají na plném slunci nádech do lila. Záměrem hostitelů bylo povýšit kontrast světle šedé fasády domu a černých cembritových desek se strukturou dřeva. Tyto prvky se rovněž objevují na zábradlí balkónu, podbití střechy a podařilo se jimi obložit i betonové zídky lemující terasu na jihozápadní straně.

Stěny fasády obsypané oblázky, které s ní barevně ladí, doplňuje betonový chodník lemovaný kamenem. Kačírek se vyskytuje v bezprostředním okolí domu na kamenných záhonech, osázených jehličnany, cibulovinami a trvalkami. Majitelé nezapomněli ani na praktické i estetické osvětlení, usnadňující bezpečný pohyb i orientaci na zahradě.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Propojení interiéru s exteriérem splňuje terasa, která v létě funguje jako rozšířený obytný prostor.

I když Petrášovi začali s úpravami pozemku před dvěma roky bezprostředně po nastěhování, zahrada, aby se rozrostla, potřebuje čas. Okolí domu je od samého začátku koncipováno hlavně pro odpočinek. V horní části pozemku s bazénem chtějí hostitelé postavit zahradní domek a obložit ho rovněž bezúdržbovými cembritovými deskami, které budou ladit s prvky uplatněnými na domě a v jeho okolí.

Technické údaje:

Typový dům: Ekonomik N7-7 (Ekonomické stavby), nízkoenergetický

Konstrukční prvky: zdivo Ytong, tepelná izolace Orsil

Cena: 3 407 237 Kč

Zastavěná plocha: 69,5 m2

Podlahová plocha obytných místností: 73,42 m2

Podlahová plocha nebytových prostor: 34,76 m2

Místnosti přízemí: 52,19 m2

Místnosti první podlaží: 55,99 m2

Reklama

Související témata:

Související články

Pasivní dům se chová přirozeně a logicky

Kdo bydlí v kvalitně postaveném pasivním domě, potvrdí, že jeho roční výdaje za energie jsou malé. Je to dům, který funguje soběstačně, je „chytrý“ a chová se...

Výběr článků

Načítám