Hlavní obsah

Dům lékaře Čeňka Zemánka je perfektní ukázkou středostavovského bydlení

Novinky, text: Pavel Panoch, editace: tnk

Dvoupatrový dům v Holicích s fasádou z krémově světlých cihel je velmi decentní a elegantní ukázkou středostavovského bydlení. Stavba má velká francouzská okna, která dodávají stavbě moderního ducha.

Foto: autorský tým Slavné vily Pardubického kraje

Dům s adresou Holice, náměstí T. G. Masaryka čp. 24 .

Článek

Stavba vyniká svým geometrickým dekorem v řadové uliční zástavbě náměstí. Budova je částečně domem i vilou. Některé prvky architektonického pojetí domu (např. klasicizující balkón či zahradní altán), jehož projekt místní lékař Čeněk Zemánek svěřil architektu Otakaru Novotnému, je totiž možné zařadit spíš k vilové zástavbě.

Foto: autorský tým Slavné vily Pardubického kraje

Cihlové zdivo dominuje i exteriéru.

Dům je perfektní ukázkou středostavovského bydlení. Dokládá modernistické představy o podobě domů a nese i náznaky předchozího stylu - secese.

Stavebník domu - doktor Zemánek byl aktivní Sokol a pokrokově orientovaný intelektuál. Propagoval moderní zdravovědné myšlenky (např. pohřeb žehem). S architektem Otakarem Novotným se seznámil v roce 1908, kdy jej přizval k vypracování návrhu tělocvičny místních Sokolů.

Foto: autorský tým Slavné vily Pardubického kraje

Pohled na stavbu na dobovém snímku.

Souběžně se stavbou spartánské sokolovny byl postaven také lékařův rodinný dům.

Podoba fasády Zemánkova domu je výrazná především svými sedmi vysokými francouzskými okny. Figuru domu završuje robustní útvar stupňovité korunní římsy. Celá fasáda je zajímavá hlavně svou výraznou texturou cihelného zdiva. Zaujme i dřevěné schodiště, které spojovalo jednotlivá podlaží.

Foto: autorský tým Slavné vily Pardubického kraje

Schodiště nadchne svými precizními geometrickými prvky.

Otakar Novotný navrhl také kompletní bytové zařízení, od větších nábytkových kusů přes textilní doplňky až po lustry a dveřní kliky. Novotného náčrty s vlastnoručními přípisy ostatně obsahují podrobné informace o užitých materiálech a barevném tónu výmalby stěn.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám