Hlavní obsah

Spolehlivé a výkonné vestavné spotřebiče dodají kuchyni moderní ráz

Právo, Gisela Růžičková

Dnes už je kuchyně plnohodnotnou místností a spolu s jídelnou a obývacím pokojem součástí společenské části bytu. Klíčem k rozvržení kuchyně jsou kromě správně zvoleného pořadí zón a materiálů zejména spotřebiče. Protože záleží i na estetice, dáváme přednost těm vestavným. Jsou sice o něco dražší, ale dají se do kuchyňské linky vkusně zabudovat.

Foto: HANÁK NÁBYTEK

Kompaktní spotřebiče Gallery WHIRPOOL uspořádané horizontálně mají čisté tvary, vysokou kvalitu a široké využití moderních technologií. Ať jde o klasickou troubu doplněnou o možnost mikrovlnného ohřevu či plně automatický kávovar s jednoduchým ovládáním.

Článek

Nabídka vestavných spotřebičů s moderními funkcemi je tak široká, že je dost těžké se v nich vyznat. Zejména ve vybavení pro vaření a pečení (varné desky, pečicí trouby a digestoře), ale i chlazení (chladničky a mrazničky) či umývání (myčky nádobí). Spotřebiče nabízejí za slušnou cenu nová technologická řešení přesně podle individuálních potřeb.

Od vestavných spotřebičů očekáváme, že budou především výkonné, spolehlivé, funkční, efektivní a pomohou nám ušetřit čas. Důležité je také jejich pohodlné intuitivní ovládání, abychom při vaření nestrávili mnoho času studováním dlouhých návodů.

Foto: MORA

Účelná kuchyně s vestavnými spotřebiči - multifunkční troubou VT 559 FX (16 990 Kč), mikrovlnnou troubou MT 09 (6490 Kč) a chladničkou VC 182, která je naprostou novinkou.

Většina spotřebičů je k dispozici v několika variantách, takže si snadno vybereme takové vybavení, které bude vyhovovat přesně našim potřebám.

Velkou úlevu rodinnému rozpočtu přinášejí spotřebiče s úsporným provozem. Právě nižší spotřeba energií bývá hlavním důvodem, proč si nové spotřebiče pořizujeme.

Umístění pečící trouby

Při výběru trouby si ujasníme, dáme-li přednost elektrické nebo plynové, a zda nám více vyhovuje kombinace trouby se sporákem nebo postačí samotná trouba. Nemáme důvod ohýbat se při každém vkládání potravin do trouby. Řešením je trouba ve střední části sestavy, kde se nemusíme sklánět a kde můžeme pohodlně sledovat průběh pečení.

Vybrat si lze klasické ovládání s otočnými knoflíky, nebo jejich kombinaci s elektronickým ovládáním a digitálním displejem. Podle svých potřeb zvolíme troubu s pečicími programy pro přípravu různých pokrmů včetně programu s nízkou teplotou, který oceníme zejména při rozmrazování potravin či kynutí těsta, nebo speciální nastavení pro pečení pizzy, grilování nebo tzv. multilevel pro pečení v několika úrovních nad sebou.

Foto: HANÁK NÁBYTEK

Dobře a kompaktně vypadá vertikální vestavba spotřebičů od jednoho výrobce, v tomto případě to je kávovar, trouba, vinotéka a myčka od firmy Miele.

Trouby musejí svou energetickou náročností spadat do energetické třídy A, která je u varných zařízení nejúspornější kategorií.

Varné desky

V nabídce jsou varné desky plynové, elektrické i kombinované. Lze si zvolit počet dva až pět vařičů a také rozměry. Většina z nich má boční ovládání hned vedle desky, což je výhodné a bezpečné, zejména kvůli dětem.

Sklokeramická varná deska představuje v současnosti jedno z řešení. Díky hladkému povrchu se dobře udržuje, je odolná a rovná, což představuje výhodu např. oproti elektrickým vařičům.

Foto: WHIRLPOOL

Indukční sklokeramická varná deska ACM 705 NE (9900 Kč) se třemi plotnami má elektronické dotykové ovládání, kontrolu zbytkového tepla, maximální příkon 6000 W.

Stále větší oblibu si v poslední době získávají indukční desky. Princip jejich fungování je založen na předávání tepla přímo do dna hrnce, nikoli nejdříve na plotýnku a poté na hrnec, jako je tomu u ostatních typů desek. Tím dochází k vysoké úspoře tepla. Desky se navíc umějí přizpůsobit velikosti hrnce, takže nedochází k plýtvání energií okolo. Po vypnutí plotýnky proto indukční deska rychle chladne, čímž se snižuje riziko popálení. Na indukci vaříme ve speciálním nádobí se silnějším feromagnetickým dnem.

Digestoř nemusí vyčnívat

V menší, ale i v klasické kuchyni je ideálním řešením vestavná digestoř, která zabere minimální prostor, je nenápadná, a tudíž elegantní.

Ve větší kuchyni naopak upřednostníme samostatnou digestoř. Může být originálním prvkem a estetickým doplňkem, podtrhujícím dojem z celé kuchyně.

Chladničky a mrazničky

Do kuchyňské linky už běžně zabudováváme chladničky a mrazničky. Při výběru přihlédneme k prostoru a počtu členů domácnosti. Měli bychom využívat až 70 % prostoru. Chladničku vybíráme tak, aby měla panty na straně, kde se mají dvířka otevírat. Lednice musí být do linky zabudována tak, aby spolu dvířka kuchyňské linky lícovala a nic nebránilo jejímu plnému otevírání.

Foto: BAUKNECHT

Nová kombinovaná chladnička KGIF 31811/A+ (20 990 Kč) šetří spotřebu energie, vyniká mimořádným komfortem a je nedostižná při uchování čerstvosti potravin díky funkci Profresh.

V rámci úspor se při výběru chladničky či mrazničky orientujeme na energetické třídy A. Oba spotřebiče umístíme co nejdál od zdrojů tepla, pravidelně je odmrazujeme a udržujeme v optimální teplotě. Kontrolujeme těsnění dveří, které nenecháváme dlouho otevřené.

Myčky šetří vodou i energií

Při výběru myčky je nutné zvolit správnou šířku s přihlédnutím k tomu, kolik sad nádobí umyje na jeden mycí cyklus. Tak např. myčky o šířce 45 cm umyjí 8 sad nádobí, zatímco ty se šířkou 60 cm zvládnou během jednoho cyklu až 14 sad nádobí. K dostání jsou i myčky 90 cm široké na 16 sad nádobí.

Vedle klasického způsobu sušení jsou k dostání myčky s turboelektrickým sušením, které se postará díky silné odstředivé síle o nádobí bez fleků.

Foto: MIELE

Plně vestavná myčka nádobí G 5475 SCVi XXL (od 35 990 Kč) o šířce 60 cm má 3D příborovou zásuvku, vrchní koš HighComfort, funkci Turbo, která se dá zkrátit až na 50 minut. Lze ji připojit na teplou vodu a uspořit tak až 40 % elektrické energie.

Energii ušetříme s myčkou disponující odloženým startem, která se spustí v době čerpání levnějšího nočního proudu. Při mytí nádobí pod tekoucí vodou spotřebujeme až o 60 % více vody a o 40 % více elektřiny.

Může se Vám hodit na službě Firmy.cz:

Rady a tipy

Předtím, než začneme plánovat vybavení kuchyně, navštívíme kuchyňské studio, které do 3D návrhu zahrne i spotřebiče.

Výhodou vestavných spotřebičů je úspora místa, přehlednost i elegantní vzhled.

Jestliže často a rádi vaříme, potřebujeme kromě úložných prostor a velké pracovní plochy nejméně čtyřplotýnkovou varnou desku a troubu s grilem či parní troubu.

Foto: SAMSUNG

Varná deska CTR164NC01 se ovládá posouváním úrovně výkonu, obsahuje časovač, čtyři zvýrazněné varné zóny, výkonnou dvojitou varnou zónu, dvě samostatné varné zóny, indikátor zbytkového tepla, dětskou pojistku i automatické bezpečnostní vypnutí.

Mnoho zbytečných kroků v kuchyni ušetříme správným umístěním mycího, přípravného a varného centra.

O rozmístění spotřebičů v kuchyni musíme mít jasnou představu předtím, než začneme s instalací rozvodů elektřiny, plynu a vody.

V případě, že kuchyň renovujeme a máme zásuvky i rozvody v místech, kde do budoucna spotřebiče nechceme, počítáme s vícenáklady.

Reklama

Související články

Sklo v mnoha podobách rozsvítí interiér

Sklo nás provází víc než tisíc let, ale až v poslední době umožňují nové technologie vyrobit ho dokonale čisté a čiré. Přítomnost skla si díky tomu často ani...

Výběr článků

Načítám