Hlavní obsah

Vila Františky Lipčíkové je příkladem radikální moravské kubistické architektury

Novinky, text: Pavel Zatloukal, editace: tnk

Kubistická architektura je v Praze poměrně vzácná. Jeden ze zajímavých příkladů proto nenalezneme v hlavním městě, ale například v Olomouci. Stavba je svým architektonickým pojetím na Moravě prvním unikátním příkladem tohoto stylu. Její symetrie vzbuzuje dodnes velký obdiv.

Foto: autorský tým Slavné vily Olomouckého kraje

Stavba s adresou: Brněnská 80, Olomouc.

Článek

Zástavbu Zelené ulice v Olomouci (součásti Nové Ulice) tvořily přízemní řadové domy s dlouhými ovocnými sady stoupajícími do svahu.

Rozlehlá stavba vily úplně na konci ulice vznikla spojením a přestavbou dvou domů, zahájenou v říjnu 1918 a dokončenou o rok později.

Foto: autorský tým Slavné vily Olomouckého kraje

Vila má dvě rozlehlá dvorních křídla, ta byla věnovány hospodářskému provozu.

Vznik vily je zásluhou Františky Lipčíkové, která žila léta v Přerově, kde patřila k angažovaným vlastenkám. Po smrti svého muže žila nějaký čas na zámečku v Loučce u Valašského Meziříčí. Ve válečných letech ho prodala Tomáši Baťovi, protože se rozhodla odstěhovat k rodině do Olomouce na Novou Ulici.

Foto: autorský tým Slavné vily Olomouckého kraje

Kubistické prvky na dveřích i na schodišti apod. přidávají stavbě na umělecké hodnotě.

Při přestavbě byla střední část tohoto domu nadstavena o celé patro. Ze vstupní haly se schodištěm k horní části bytu je přístupné levé křídlo, věnované kuchyňskému provozu s jídelnou. V pravé části byly kromě salonu tři hostinské pokoje a velká knihovna oddělená od zahrady pergolou.

Stavba má tvar venkovského zámečku

Novostavby dvorních křídel byly věnovány hospodářskému provozu. Základní kompozice stavby má formu působivého venkovského zámečku.

Foto: autorský tým Slavné vily Olomouckého kraje

Chloubou interiéru je kubisticky pojaté schodiště.

Vše je na vile symetrické, pozornost si zaslouží hlavně trojúhelníkový štít, který dává stavbě hlavní výraz. Architektura štítu stavby i interiérů je kubizující.

Foto: autorský tým Slavné vily Olomouckého kraje

Nákres představuje rozlehlou a velmi udržovanou zahradu.

Hlavní fasáda obou křídel je naopak prostší - architekt zřetelně odlišil to, co ze starých domů ponechal, od toho, co k nim nově připojil. Přestože byla stavba oproti výchozímu návrhu provedena úsporněji, stala se první radikální moravskou kubistickou architekturou.

Autorem byl pražský architekt Rudolf Stockar, kterého s Františkou seznámil jeho přítel a její syn August, právník a tehdejší ředitel banky. Historie vily se tím ale neuzavřela.

Vila patřila Lipčíkovým pouze do roku 1928, kdy ji prodali právníku Mořici Hrubantovi.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám