Hlavní obsah

V Praze probíhá přehlídka nejlepších návrhů mladých architektů

Novinky, tnk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vítězové třetího ročníku soutěže Young Architect Award (Ocenění pro mladé architekty) se snažili navrhnout změnu našeho veřejného prostoru. K nejzajímavějším nápadům patří cyklostezka po Vltavě nebo revitalizace parku u Hlavního nádraží. Nyní se tyto a další vítězné návrhy představují na výstavě a je se na co dívat.

Foto: Novinky

Návrh revitalizace okolí Hlavního nádraží od Davida Jiránka.

Článek

Tato zajímavá soutěž dává možnost mladým architektům, aby předvedli své nápady a srovnali je i se zahraničními účastníky.

Young Architect Award je prestižním oceněním pro mladé

Soutěž je pro architekty důležitým oceněním v jejich kariéře. Vítězové soutěže totiž přebírají ceny i od rektora pražské Českého vysokého učení technického, kde se učí architektura Václava Havlíčka nebo umělce Bořka Šípka. Mezi předávající se připojil i patron soutěže - známý architekt Martin Rajnyš.

Foto: Novinky

V kategorii Projekty a realizace bylo oceněno Zemědělské učiliště od autorů Pavlíny Macháčkové, Kláry Makovcové - MMM Architekti.

„Vstup mladých architektů do profesního života je v současné době nelehký. Na druhou stranu víme, jak je potřeba jejich svěží energie. Soutěž Young Architect Award dává možnost mladým architektům svoje kvality prezentovat,“ sdělil Petr Lešek z Projektil Architekti.

Foto: Novinky

Kryté jeviště v sadech svobody ve Frýdku Místku navrhl Tomáš Velehradský.

Tématem ročníku 2011 byl veřejný prostor. „Působí to jako banalita, ale jde z mého pohledu o velmi zásadní posun, předchozí generace vnímaly více či méně veřejný prostor buď jako území kolem domů nebo jako abstraktní činnost. Ještě jednu radost mi soutěž přinesla: zdá se, že končí doba, kdy architektura a urbanismus (projektující sídelní útvary) byly dvě navzájem se nesnášející disciplíny, kdy urbanista nerozuměl místu a architekt s každým domem nestavěl město," sdělil Jan Jehlík, předseda poroty.

Foto: Novinky

Ocenění v kategorii Ideové studie a školní práce získal Polonca Kastelic s tématem Revitalizace náměstí v Zgornje Gorje.

Nyní v únoru startuje další ročník soutěže. Tématem bude: Jak lze nejlépe oživit plochu zimního stadionu na pražské Štvanici nebo Jak vyřešit okolí brněnského Hlavního nádraží, které je chráněnou památkovou rezervací. Ve spolupráci s Národním památkovým ústavem byly vytipovány konkrétní lokality v Praze, Brně, Ostravě a Liberci.

Foto: Novinky

Cenu architekta Josefa Hlávky za návrh s názvem Horní náměstí v Jablonci nad Nisou získal David Pavlišta.

Tématem je totiž ideální podoba veřejného prostoru v historických souvislostech. Jedná se o aktuální nebo problematická témata či o konkrétní lokality, které jsou v daných městech vnímány citlivě.

Foto: Novinky

Cenu v kategorii Ideové studie a školní práce na téma Město a voda za práci s názvem Řeka a město / Vltava a Praha si odnesl Jakub Jílek.

Jde tak už o čtvrtý ročník přehlídky tvorby mladé generace architektů do 33 let. Výsledky soutěže Young Architect Award 2012 budou vyhlášeny v září při stavebním veletrhu For Arch v Praze.

Foto: Novinky

Cena veřejnosti byla udělena za návrh stavby Book and BluesHouse. Získal ji Ferenc Turnus.

Soutěž mladých architektonických talentů letos startuje vernisáží výstavy úspěšných loňských prací.

Foto: Novinky

Pohled do zdařilé expozice v atriu školy.

Nyní je výstava krátce k vidění v menším Atriu u Archicafé na fakultě Českého vysokého učení technického v Praze 6.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám