Hlavní obsah

V ložnici musí vše radostně ladit

Právo, Gisela Růžičková

Kvalitu spánku ovlivňuje, kromě stavu našeho těla a mysli, hlavně uspořádání ložnice, kde prospíme průměrně jednu třetinu života. Proto se při jejím plánování zaměříme na nábytek, nevynecháme příjemné barvy a doplňky, ani orientaci vůči světovým stranám.

Foto: JENA NÁBYTEK

Ložnice Bolden (postel 4627 Kč, noční stolek 1256 Kč, komoda 2935 Kč, šatní skříň 8408 Kč) vyniká nadčasovým designem, který dotvářejí profilované hrany a stylové úchytky. Nábytek se dodává v dekoru višeň primavera, vitríny mají mléčné sklo.

Článek

Nábytek

Chceme-li přizpůsobit styl ložnice ostatním místnostem, máme na výběr množství nábytku od trendového až po rustikální. Moderní sortiment zahrnuje exkluzivní nábytek v černém nebo bílém provedení i v jiných pastelových barvách, ale i dřevěnou klasiku či kovové postele ve velké škále vzorů a modelů.

Při plánování ložnice vsadíme na kvalitní a nadčasový nábytek. Jeho kvalita není pouze v designu, ale především ve vysoké úrovni pohodlí, které nabízí. Proto má být nábytek v ložnici elegantní a zároveň pohodlný.

Foto: NÁBYTEK HANÁK

Ložnice Natalie vyniká kvalitním řemeslným zpracováním, trvanlivými materiály, zajímavým designem a hlavně funkčností.

Nábytek je jednou z nejdůležitějších součástí interiéru ložnice, která by měla vybízet k regeneraci, odpočinku a samozřejmě také poskytovat zdravý spánek. Nábytek do ložnice by měl být pohodlný, praktický, s úložnými prostory, měl by podtrhovat čisté linie, ojedinělý a originální design, v němž se odráží náš styl bydlení.

Pokud trávíme hodně času v posteli, zaměříme se na kvalitní postel a praktický noční stolek s lampou. Pamatujeme na to, že manželská postel v ložnici je největším kusem nábytku a bude samozřejmě zabírat velkou část místnosti. Postel by měla mít minimální rozměr 180x200 cm a dostatečně vysokou lehací plochu.

Foto: JMP

Ložnice Aspena (postel 180x200 cm bez matrací a roštů 10 760 Kč, noční stolek včetně panelu 5070 Kč, čtyřdveřová skříň 25 440 Kč) nabízí postel v šířkách 90, 160 a 180 cm a v délkách 200, 210 a 220 cm. Pod postel lze umístit úložný prostor s odklápěním.

Místnost by neměla být nábytkem zastavěná, proto manželskou postel umístíme na vhodné místo, kde se budeme cítit dobře. Dobře vypadá nábytek vyrobený na míru z vysoce kvalitního dřeva, které je odolné a dává ložnici módní vzhled.

Místo klasických skříní si pořídíme vestavěné šatní skříně, které nezaberou prostor v místnosti. Ve velkém bytě či domě dáme přednost šatně spojené s ložnicí. Je to ideální řešení, protože se do ní vejde veškeré oblečení včetně obuvi.

Barvy

Barvy v našich bytech hrají dost významnou roli. Vedle estetických využíváme i psychologické účinky barev. V ložnici proto volíme jemné barvy, nikoli křiklavé a ostré. Špatně by se nám pak usínalo.

Foto: LAVMI

Půvabná souhra světle krémových tónů doplněných bílou vyniká na vliesové tapetě Lastura XL.

Barevné provedení ložnice by mělo kontrastovat s nábytkem a navozovat uklidňující dojem. Jednou z možností, jak si vytvořit pohodu v ložnici, je obklopit se vhodnými barvami. Vždyť barvy v interiéru mají léčivou sílu!

Barvy mohou i za to, že náš byt působí chladně nebo útulně. Třeba ložnice má vyvolávat pocit klidu i povzbuzení. Tento nárok splňuje nejlépe modrá barva v kombinaci s červenou. Modrá působí na pokles krevního tlaku, uklidňuje tělo i ducha. A jemnější varianty doplňkové červené, jako je meruňková nebo červenohnědá, se postarají o povzbuzení a pocit uvolnění.

Foto: PRIMALEX

Nadčasové klidné přírodní tóny, světlé, jakoby sluncem vybledlé odstíny zelené, žluté a béžové.

Zemité barvy a rezavé odstíny zase dodají ložnici mimořádně příjemnou atmosféru. Vhodně se kombinují např. s podzimní či jarní modrou, které nevyvolávají chladný pocit. Zelená oslabuje naši citlivost proti hluku, takže působí velmi dobře v ložnici umístěné v hlučnějším prostředí.

Povlečení

Barva a vzor povlečení by měly ladit s interiérem ložnice. Barvou letošního roku je korálová červeň vyzařující výstřednost i serióznost zároveň, vzbuzuje výrazné emoce, ale třeba v Číně je to barva štěstí, v Indii je spojována s manželskou pohodou a porozuměním.

Foto: 4HOME

Bavlněné povlečení se saténovou úpravou Trendy (649 Kč) je z prvotřídního a lehce udržovatelného materiálu. Moderní a atraktivní design umožní doladit interiér ložnice a přispěje ke kvalitnímu a hlubokému spánku.

Harmonický vzhled povlečení vytvoříme kombinací světlých a tmavých tónů. Do moderních interiérů se hodí jednoduché geometrické vzory i jemné květinové linie navozující harmonii a čistotu.

Povlečení nemusí nutně extrémně v interiéru vynikat, ale mělo by se doplňovat třeba s barvou dřeva, podlahovou krytinou, polštářky či závěsy.

Foto: POVLEČENÍ MATĚJOVSKÝ

Povlečení Verdict (795 Kč) z materiálu krep deluxe v sobě snoubí kontrast světlých a tmavých tónů. Barevná kombinace černé a bílé s akcentem cihlové je jako stvořená do minimalistických interiérů.

Základní velikost povlečení na přikrývku je 140x200 cm, prodloužená délka 140x220 cm, jedna velká přikrývka má rozměr 200x200 cm nebo opět prodloužený 220x240 cm. Polštáře jsou k dostání v mnoha velikostech, obvyklá je 70x90 cm.

Používané materiály
BAVLNA je měkká, pružná a dobře hřeje a saje vlhkost. Mačká se, ale dobře se udržuje. Speciální mercerovaná bavlna je pevnější. Její výběr je otázkou vkusu, ne každému sedí. Bavlna se pere až na 60 °C.
FLANEL obsahuje 100% bavlněnou tkaninu, dobře hřeje a saje, je příjemný na dotek, používá se více v zimě. Při praní se používá aviváž. Nespornou výhodou je jeho vysoká savost a dobrá izolace tepla. S údržbou je to ovšem horší. Kvalitní látka je hustě tkaná, bez větších tiskových kazů.
MIKROVLÁKNO tvoří 90 % materiálu a zbytek je viskóza. Materiál je pevný s vysokými absorpčními schopnostmi, dobře saje, snadno se udržuje. V létě chladí a v zimě udržuje tělesnou teplotu.
KREP je jedním z nejoblíbenějších materiálů díky údržbě, nemusí se žehlit. Látka dobře hřeje i saje.
SATÉN je lesklý a jemný s poměrně dobrou hřejivostí. Pere se naruby, jinak by nevydržel v původním stavu. Při žehlení se moc nemačká, mírně chladí, takže se používá spíš v létě. K dostání je i mako satén, který se nežehlí díky nemačkavé úpravě.
JERSEY je pletenina, která se vedle napínacích prostěradel používá i v povlečení. Je jemnější než satén.
LEN je díky speciální povrchové úpravě měkký, je vhodný pro alergiky, protože nepřitahuje prach, a přitom dobře saje. Žehlení se bohužel nevyhneme. Chladí, takže patří mezi letní povlečení.

Do ložnice nepatří

Zrcadlo umístěné proti posteli

Televizor ani počítač

Květiny, zvířata

Reklama

Související články

Jak prodloužit životnost dřevěného nábytku

Dřevěný nábytek je krásný kousek v interiéru, výjimečný přírodní materiál, který si zaslouží naši pozornost. Při péči o něj dáme na doporučení výrobce a hlavně...

Plastový nábytek umí být i luxusní

Plastový nábytek získává díky novým technologiím na pevnosti a odolnosti. Jeho výhodou oproti jiným materiálům je barevná i tvarová rozmanitost a nízká cena....

Výběr článků

Načítám