Hlavní obsah

Moderní nábytek má být pohodlný a praktický

Právo, Sylva Svobodová

Obývací pokoj je místo, kde rodina tráví nejvíce času, kam vodíme návštěvy a pořádáme rodinné oslavy. Tato místnost tedy musí nejen reprezentovat, ale především nám poskytovat pohodlí a příjemný pocit.

Foto: FOR LIVING

Bílá sedačka Malta je elegantní, ale hlavně praktická, cena 16 821 Kč. Má úložný prostor, lze ji rozložit pro návštěvu a díky neutrální barvě se hodí do každého interiéru.

Článek

Vybavení interiéru je ryze osobní záležitost, která rozhodně nepodléhá módnímu diktátu. Nejdůležitější je, aby se nám nábytek líbil na pohled, byl pohodlný, praktický, účelný, nikde nepřekážel a snadno se udržoval.

Bez křesla to není ono

Oblíbený pořad v televizi si rádi vychutnáme v pohodlném křesle. Zákazníci dnes nechtějí obyčejné modely, ale hledají další praktické funkce.

Foto: POLSTRIN

Křeslo Snug Chair od designéra Jiřího Pelcla je nejen pohodlné, ale naprosto originální. Mottem k jeho vzniku bylo heslo: „bezpečný přístav v pevných formách“. Rozměry křesla 58x100x125 cm, výška sedáku 40 cm.

Polohovací křesla umožňují vyklápění dozadu i dopředu, mají např. i funkci pro snadnější zvedání z křesla (vhodné pro seniory). Příjemné jsou i výsuvy opěrky pro nohy a položení opěráku, které lze řídit elektronicky. Cena je dnes nižší než dříve, pohybuje se kolem 10 000 Kč.

Foto: SCONTO NÁBYTEK

Moderní křesla jsou často otočná. Mívají speciální podnožky a posed je o to pohodlnější. Cena 7999 Kč.

Houpací křesla patří mezi jistou klasiku, která má své místo pod lampou nebo v blízkosti krbu. Dnes jsou často i v otočném provedení, mají speciální podnožky, takže sezení je o to pohodlnější.

Foto: SCONTO NÁBYTEK

Houpací křesla máme spojená s chvílemi pohody, a proto si je rádi pořizujeme. Cena 1999 Kč.

Praktický je i taburet. Je nenáročný na prostor a ideální pro návštěvu. Snadno se přisune ke konferenčnímu stolku, kde obvykle doplňuje sedací soupravu. Taburety se prodávají v různých barvách a potahových látkách, mohou sloužit i v dětském pokoji, bezvadné jsou jejich vnitřní úložné prostory.

Foto: SCONTO NÁBYTEK

Taburety máme rádi. V případě početnější návštěvy se rychle přisunou ke konferenčnímu stolku, děti je ocení ve svém pokoji a rodiče vítají vnitřní úložné prostory. Cena 599 Kč/ks.

Mezi stálice v křeslech patří rozkládací modely, kdy křeslo hravě zastane hned dva kusy nábytku, a hlavně šetří místo (slouží na příležitostné přespání). Při sledování filmu tak lze z křesla během chvilky vytvořit příjemné ležení.

Sedací vak putuje s námi

Potřebujete relaxovat v klidu s knížkou v ruce a rodinka právě jásá u televize? Pak můžete popadnout do ruky měkký pytel a přesunout ho tam, kde je právě ticho. Sedací vaky jsou hitem, protože jsou pohodlné, lze na nich všemožně sedět i ležet, jsou mobilní, mají zajímavé tvary a nejrůznější potahové látky.

Foto: SIT ON IT

Sedací vak je velmi pohodlný, vytvaruje se podle našeho těla. Je mobilní, snadno se udržuje a osvěží každý moderní interiér. Cena 3599 Kč.

Vaky jsou zkrátka originální a oživí jednoznačně každý moderní interiér. Pytle se plní polystyrenovými kuličkami, díky nimž drží dobře svůj tvar. Povrch je obvykle vyroben z nylonového materiálu, takže údržba je snadná a rychlá.

Sedačka je srdcem obýváku

Výběr sedaček na trhu je opravdu pestrý. Rozmanité velikosti, tvary (rohová či oblouková provedení), materiály a odstíny pak rozhodují, který kus je dobrý právě pro nás.

Foto: POLSTRIN

Opticky nízká sestava má polohovací systém skrytý v podhlavníkové části a poskytuje maximální pohodlí při opření.

Mladší generace dává přednost nižším sedačkám s hlubokým sedem, které jsou určené spíše k lenošení a povalování než k sezení. Senioři zase hledají kousek s vyšším sedákem od země, aby se jim dobře vstávalo. Stejně tak je pro ně pohodlnější menší hloubka sedáku a rovnější záda. Příjemné jsou i polohovatelné opěrky hlavy, které lze podle potřeby sklopit.

Praktické jsou hlavně rozkládací sedačky s úložným prostorem, které jsou vhodné pro návštěvy. Barvy a odstíny jsou otázkou osobního vkusu, ale výhodou jsou neutrální odstíny (od bílé po zemitou hnědou), které se skvěle kombinují s ostatním nábytkem.

Konferenční stolky

Malý a nízký stolek doplňuje ostatní vybavení obývacího pokoje a jeho výběr bychom neměli podcenit. Důležitý je tvar, materiál i barevný odstín. Klasikou jsou obdélníky různých velikostí, které mají velkou odkládací plochu.

Foto: SCONTO NÁBYTEK

Konferenční stolek má mít dostatečnou servírovací plochu a vhodný tvar. Oceníme i spodní odkládací díl, kde najdou svoje místo noviny, brýle a jiné drobnosti. Cena 2999 Kč.

Čtvercové stolky jsou elegantní, ale mnoho se na ně nevejde, malé oválné zase šetří prostor. Volit bychom měli ten, který tvarem „sedí“ se stylem dalšího nábytku. Pokud chceme u konferenčního stolku i pravidelně stolovat (káva, dezert), nepodceníme jeho velikost a volíme typ se spodním odkládacím dílem, kam lze položit noviny a časopisy, knihu, brýle a jiné drobnosti. Stolek může mít i zásuvku, která schová nůžky, psací potřeby.

Sektor nevyšel z módy

Populární sektorový nábytek zažívá svoji renesanci. Jeho praktické přednosti jsou hlavním důvodem obliby. Dnes ho známe spíše pod názvem skladebný nábytek. Výrobci nabízejí nábytkové sestavy v širokém množství rozměrových variant a my si můžeme vybrat, a hlavně složit přesně to, co nám velikostně do bytu vyhovuje.

Foto: SCONTO NÁBYTEK

Skladebný nábytek se prodává v mnoha velikostních variantách, takže si můžeme vybrat a složit kousky, které se nám líbí a vyhovují.

Programové řady umožní vybavit celý byt v jednom stylu, tedy obývací pokoj, ložnici, předsíň, příjemná je i možnost postupného dokupování jednotlivých částí nábytku (šikovné v dětském pokoji).

Foto: DECOLAND

Lehkost a subtilnost třeba i jídelní sestavy patří k současným trendům. Rozkládací stůl Targa v provedení kombinace dvou materiálů: dýha tmavý dub a sklo.

Nejčastějším materiálem skladebného nábytku je lamino (95 %) a dýha (5 %), ale i masivní dřevo. Oblíbenou dřevinou je nyní ořech v kombinaci s černou nebo bílou barvou ve vysokém lesku.

Foto: DECOLAND

Praktická a pohodlná židle Verona je stohovatelná, s dřevěnými zády a praktickým úchytem.

Odpovídá Barbora Ditrychová, šéf designérka studia Polstrin, www.Polstrin.Cz
Jaký je současný trend moderního nábytku?
Současná doba si trendy v bydlení přizpůsobuje individuálně. Můžete být tzv. in s čistým, vzdušným obývacím pokojem s minimalistickým pojetím v podobě několika nízkých skříní. Ale nevyjdete z módy ani tehdy, pokud řešíte menší prostor, kde potřebujete spoustu úložného prostoru. Dnešní trend podporuje ale podle mého názoru hlavně funkční řešení v kvalitním a estetickém provedení.
Které barvy zákazníci preferují?
Rychlý způsob dnešního života se projevuje i ve volbě odstínů, zejména potahových látek. Lidé mají rádi klidnější zemité odstíny, které decentně doplňují několika prvky v jiné barvě. I barevnost například obývacích pokojů se více soustředí do klidnějších tónů s jemnými akcenty, které napomáhají relaxaci.

Reklama

Související články

Jak chytře vybavit obývací pokoj

Obývací pokoj je patrně nejnáročnější místností ze všech. Ve většině domácností slouží hned k několika účelům: jako hostitelský a reprezentativní pokoj,...

Výběr článků

Načítám