Hlavní obsah

Jak se rodil byt, kde hrají hlavní roli harmonie a přírodní styl

Zařizování s rozmyslem – i tak by mohlo znít krédo Markéty, mladé ženy, která měla jasnou představu o tom, jak chce bydlet, a nenechala se ničím zastavit.

Foto: www.modernibyt.cz

Odvážné použití několika druhů a odstínů dřeva zútulnilo interiér výjimečným způsobem. Aby bylo jasné, že jde o záměr, zvolily designérky zcela odlišné barvy.

Článek

Byt v klidné části na okraji Prahy si většinou lidé vybírají cíleně. Co jste od bydlení zde očekávala?

S výběrem lokality jsem neváhala. Tuto okrajovou část znám velmi dobře, strávila jsem tu dětství. Zároveň celá moje rodina bydlí nedaleko odsud, a to je pro mě velice důležité. Ani výběr bytu nebyl komplikovaný. Investiční záměr jsem zvažovala dlouho. Věděla jsem přesně, co chci. O to byl celý proces jednodušší a relativně rychlý. Jedním z dalších důvodů, proč jsem si přála bydlet mimo centrum hlavního města, byla touha po klidu a tichu. Byt vnímám jako důležitou součást svého života, místo, kam se chci těšit po pracovním dni.

Foto: www.modernibyt.cz

Kuchyňská linka splňuje tři základní kritéria majitelky bytu – je ve světlé barvě, má kvalitní pracovní desku ze dřeva, kuchyňské skříně jsou nahrazeny praktickými zásuvkami.

Vyhovuje vám rozloha bytu? Velká terasa patřila mezi vaše priority? Vyměnila jste rozlehlý byt za středně velký, ale s terasou o výměře 30 m2. Nelitujete?

Byt se mi líbil hned od začátku. Liší se od ostatních. Je světlý, slunný. Terasa kopíruje byt z obou stran. Zajišťuje dostatek soukromí, a když přijede návštěva, simuluje roli dalšího pokoje.

Měnila jste dispozici bytu?

Ano, k několika menším zásahům došlo. Některé příčky se odstranily, jiné posunuly. Měla jsem výhodu v tom, že jsem byt koupila ještě v době, kdy se dokončovaly stavební úpravy. Využila jsem poslední možnost změnit dispozici.

Foto: www.modernibyt.cz

Atypická knihovna tvoří jednu z hlavních dominant polyfunkční místnosti.

Jak moc se tedy změnil původní půdorys?

Například koupelnu jsem spojila se sociálním zařízením a nechala jsem do ní vybudovat dva oddělené vchody, jeden z chodby a druhý z ložnice. Dále se měnila šířka chodby. Jedna strana chodby se od polyfunkční místnosti směrem k vchodovým dveřím rozšiřuje, a to především z důvodu umístění úložných prostorů. Designérky využily maximum možného prostoru k úložným skříním v chodbě. S posunem příček jsem vyměnila standardní dveře za posuvné.

Se kterými designérkami jste spolupracovala?

Pro spolupráci jsem si vybrala Lucii Barešovou a Halku Maršákovou, interiérové designérky a majitelky Studia In2.

Foto: www.modernibyt.cz

Ložnice oděná do dívčích barev působí čistým a klidným dojmem.

Vybírala jste na doporučení?

V době, kdy jsem čekala na dokončení projektu a následné stěhování, jsem intenzivně přemýšlela, jak byt zařídím. Relativně hodně času jsem věnovala barevnému konceptu, rozložení nábytku. Četla jsem knihy o zařizování, kupovala jsem snad všechny časopisy o bydlení, které jsou k dostání na českém trhu. Na začátku jsem si myslela, že zařizování zvládnu sama. Seznámení s děvčaty bylo náhodné. Vzniklo to tak, že jsem nechtěla do svých vytoužených oken věšet záclony a vymýšlela jsem atraktivní, a zároveň funkční alternativu v podobě rolet.

V jednom periodiku jsem objevila opravdu originální perforované rolety, jejichž autorkami byly právě Lucka a Halka. Když jsem zjistila, že kromě okouzlujících rolet navrhují i krásné moderní tapety, začala jsem se zajímat o jejich interiérové práce a bylo definitivně rozhodnuto. Starosti spojené se zařizováním bytu jsem nechala na profesionálech a s radostí sledovala proměnu bytu.

Foto: www.modernibyt.cz

Originální je oddělení koupelny od ložnice pomocí posuvných dveří, přičemž jedna část plní funkci dveří, za druhou posuvnou částí se skrývají šatní úložné prostory.

Jaké bylo vaše zadání? Měla jste konkrétní požadavky na barvy zvolené do interiéru nebo nějaké materiálové limity?

Kromě požadavků jsem zasahovala i do průběhu realizace. Ačkoliv jsem se rozhodla, že ten hlavní koncept nechám na Lucce a Halce, i přesto jsem s nimi trávila hodně času a podílela jsem se na realizaci. Hlavním důvodem bylo vědomí, že se do bytu nestěhuji na rok, ale na delší dobu. Chtěla jsem předejít jakémukoliv okoukání či omrzení.

Na začátku jsem radikálně rozdělila barvy na ty, které mám ráda a chci, aby zazněly v interiéru, a na ty, které rozhodně nechci. Například modrou nebo výrazně zelenou barvu bych v bytě nesnesla. Mám ráda čisté, harmonicky působící barvy. Favoritem je studený odstín růžové a fialové. Určitě jsem si přála použít bílou a šedou barvu a také dostatek kvalitního dřeva. Mým favoritem je teak.

Jaké místo nebo věc máte v bytě nejraději?

Nejvíc času trávím v polyfunkční místnosti. Je to světlý otevřený prostor, kde mám zázemí k práci, ale také k odpočinku. A nejraději mám kuchyňský stůl. Výběr byl komplikovaný a časově zdlouhavý. Nakonec jsem zvolila teakový stůl od Ethnicraft a jsem spokojená. S oblibou pořádám rodinná setkání nebo přátelská posezení, i to jsem zohlednila při výběru celého vybavení.

Foto: www.modernibyt.cz

Přírodní design koupelny koncepčně doplňuje interiér celého bytu.

Jak vznikla netradiční malba na zdi? Čí to byl nápad?

Halka mi dala na výběr ze dvou návrhů. Oba byly půvabné. Před geometrickými tvary a květinovými vzory jsem dala přednost motivu dvou postav sedících na lávce. Barevnost jsem si určila já. Přála jsem si, aby se v malbě objevily odstíny růžové.

Chystáte se na další interiérové úpravy?

V nejbližší době bych chtěla věnovat čas výběru hudebního ozvučení bytu. Přiznám se, že jak nepotřebuju k životu televizi, hudba je moje vášeň, relax a inspirace.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám