Hlavní obsah

Dětský pokoj má být hravý a bezpečný

Právo, Karolina Černá

Při zařizování dětského pokoje pro předškoláka zohledňujeme finance a design, ale také rozvoj dítěte. Důležité jsou proto barvy, nápad, dostatek úložných prostor. Nikdy nezapomínáme na bezpečnost.

Foto: IKEA

V pokojíčku dvou holčiček je vzory na tapetách a rozmístěním postelí naznačen prostor každé z nich. Díky koši a poličkám má mladší dítě na očích své oblíbené hračky.

Článek

Mnoho rodičů si stěžuje na velmi aktivní děti, přitom k roztěkanosti a neposednosti mimo jiné přispívají pokojíčky přeplněné hračkami, bez oddělených zón pro odpočinek a hraní a se zářivou červenou a oranžovou výmalbou na stěnách. Když ale rozdělíme velký prostor pokojíku na malé ostrůvky kusovými koberci, případně ještě obestavíme nábytkem, pomůže nám to malého neposedu během pobytu v pokojíčku lépe zvládat.

Foto: SHEESHAM CZ

Sestava Terra obsahuje dětskou postýlku, komodu s odnímatelným přebalovacím pultem, čtyřdveřovou šatní skříň, regál a poličku. Cena od 28 085 Kč.

Na druhou stranu zakřiknutější děcko povzbudí právě živé barvy a pokoj zařízený ve vzdušnějším stylu s dostatkem světla.

Kompletní dětský pokoj (postel, stolek, skříně, police) pořídíme v rozmezí 15-30 000 Kč, záleží na materiálech a zpracování.

Podlaha určená ke hraní

Ačkoli je v dětském pokoji pohovka, zejména tří- až pětileté děti tráví při hrách nejvíce času na podlaze. V domech je proto výhodou vyhřívaná krytina nebo alespoň hřejivější a měkčí typ podlahy, jako jsou např. plovoucí či korková podlaha, vinylové podlahy nebo marmoleum. Koberec (třeba i kusový) může být zátěžový, s vlasem kolem 1 cm, lehce udržovatelný. Rozhodně by neměl škrábat ani klouzat!

Foto: E-COLOR

Veselé dětské kusové koberce s plastickými kolečky a číslovkami, materiál 100% acrylic. V rozměru 70x140 cm za 2943 Kč.

Foto: E-COLOR

Veselé dětské kusové koberce s plastickými kolečky a číslovkami, materiál 100% acrylic. V rozměru 70x140 cm za 2943 Kč.

Na trhu je dostatek koberců splňujících tyto požadavky, navíc rozvíjejí dětskou fantazii svými vzory a barvami. Některé jsou velmi hravé, můžeme na nich nalézt písmena abecedy, číslovky, ale také celá města s ulicemi a podobně.

Nábytek s úložným prostorem

V dětském pokoji nemá chybět dostatek poliček a zásuvek. Čím je dítě starší, tím více potřebuje úložných prostor i skrýší. Chceme-li navíc, aby naše ratolest byla pořádkumilovná, nezavalíme její pokoj různými velkými hračkami (tzv. stany, domečky, dětský obchůdek) a předměty, aniž by mělo šanci je někam uložit.

Foto: MARTEX

Patrová postel Finley z bukového dřeva. Postel lze rozložit na dvě samostatná lůžka. Spodní lůžko můžeme přestavět na dvě sedadla se stolkem. Vzdálenost mezi spodní a horní plochou 115 cm. Cena 16 038 Kč.

K uložení drobnějších hraček poslouží menší pojízdné boxy, s nimiž se dobře manipuluje. Dále závěsné koše, nejlépe průhledné síťové, protože dítě chce mít oblíbené hračky na očích. Větší hračky uklízíme do pojízdného boxu pod postelí nebo skříní.

Nesmí chybět dětská šatní skříň, nejlépe s policemi na jedné straně a s volnou částí s tyčí na ramínka. Postel by měla být široká 90 cm, dlouhá 200 cm, výška lůžka minimálně 25 cm. Dbáme také na kvalitní matraci přizpůsobenou váze dítěte, středně tvrdou a pružnou (kokosové vlákno, tzv. líná pěna atd.). U dětské postýlky dbáme, aby mezery mezi tyčkami byly nejvýše 6 cm, aby mezi nimi dítě nemohlo uvíznout. Rošt s matrací leží přitom kolem 65 cm níže, než je horní konec postýlky.

Foto: KIKA

Závěsný box na hračky, průměr 36 cm, výška 50 cm. Cena 169 Kč.

Kvůli nedostatku prostoru v malých bytech se rodiče rozhodují pro nákup patrové postele se zakomponovaným stolkem pro hry a malování. Ať je to tak, nebo si můžeme dovolit samostatný stolní koutek, k sezení volíme zdravotní židli na kolečkách. Nejlépe výškově nastavitelnou, s anatomickým sedákem, opěrkou a s podpěrkami rukou.

Při rozmísťování nábytku zkusíme respektovat i přání dítěte. Prosadíme-li pouze svou vůli proti jeho, může se stát, že si nebude chtít v pokojíčku hrát nebo spát a raději stráví čas před televizí v obývacím pokoji.

Bezpečnost především

Ačkoli se může zdát, že je dítě ve svém pokojíčku v bezpečí, nemusí to být pravda. Např. při výběru nábytku z masivu sledujeme opracování dřeva, je-li jemně zbroušeno a nehrozí-li zaražení třísky. Nábytek z lamina má být stabilní, neměl by se kácet. Na co si dáme ještě pozor?

Foto: WESCO

Plastová ochrana zabrání přiskřípnutí prstů do dveřních pantů. Cena 230 Kč/kus.

Pády a úrazy

U patrové postele dbáme na bezpečný žebřík! Vhodný je až pro pětileté a starší dítě, i tak ale kolem raději umístíme polštáře či matrace a dokud nemáme jistotu, že dítě v pořádku do patra vyleze, hlídáme ho osobně.

Foto: KIKA

Pojistka pro dvoukřídlá dvířka i dveře znemožní dítěti přístup dovnitř. Cena 99 Kč/kus.

Děti se při hrách často zraní o rohy nábytku, takže použijeme speciální krytky, chrániče, zejména ve výšce hlavy ratolesti.

Foto: WESCO

Chránič rohů stolu se hodí na všechen nábytek a případně tlumí náraz hlavy. Cena 169 Kč za 4 kusy.

Kulatý práh

Používá se pro ohrádky i vrátka, když se připevní k zakoupené zábraně. Vyrábí se z pevného plastu a má z profilu tvar retardéru.

Skřípnutí prstů

Jsou-li v pokojíčku zvídavého batolete skříňky a zásuvky, v nichž by si mohlo skřípnout prst, ošetříme je pojistkami. Existují pojistky dvířek, které se dají použít také u dvoukřídlých dveří, hodí se na všechny typy madel a úchytek, záleží na tom, jak daleko jsou od sebe.

Pro jednokřídlé otvírání skříní můžeme použít měkkou rohovou pojistku. Proti skřípnutí prstíků do dveří pomohou zarážky z pružné pěny, které se nasadí na jejich okraj. Dveřní panty přikryje zábrana připevněná na veřejích, která se dá snadno přilepit a vydrží na místě po dlouhou dobu.

Foto: WESCO

Zarážka do dveří z pružné pěny chrání dětské prstíky před skřípnutím. Cena 101 Kč za kus.

Bezpečnostní branka

Jestliže je v blízkosti pokojíčku schodiště, použijeme bezpečnostní branku, kterou instalujeme do dveří. Branky se vyrábějí z transparentních materiálů, obvykle je lze snadno skládat a roztahovat na daný rozměr.

Foto: WESCO

Skládací a roztahovací zábrana do dveří je vhodná ke krátkodobému omezení vstupu na určitá místa. Cena 2057 Kč.

Zábrana na postel

Přenosné zábrany na postel instalujeme nejlépe v místě horní poloviny těla dítěte. Zábrany se vyrábějí z kovové konstrukce, mají polohovací mechanismus.

Zabezpečení oken

Okna zabezpečíme tak, aby je dítě nemohlo úplně otevřít, zamezíme tak riziku pádu. Existují zarážky do oken, které zafixují pootevřené okno, takže dítě nemůže okno ani otevřít, ani si skřípnout prsty. Zarážky umožňují několik intenzit otevření okna, stačí jen nastavit jednu z nich. Do posuvných oken i dveří instalujeme zarážky znemožňující jakoukoli manipulaci.

Foto: WESCO

Zarážka posuvných oken a dveří brání dětem otevírat, co nemají. Vršek pojistky lze sundat, je připevněn suchým zipem. Cena 207 Kč.

Zásuvky

Pořídíme na ně speciální krytky, takže dítě nebude mít šanci do nich strčit vodivé věci.

Reklama

Související témata:

Související články

Dobře navržený pokoj roste spolu s dětmi

Vybavení dětského pokoje roste s dětmi a stále slouží jejich novým nárokům. Dobře navržený pokoj pro děti počítá s určitými úpravami v budoucnu. Děti vnášejí...

Výběr článků

Načítám