Hlavní obsah

Málo místa a moc lidí, tak vypadá nepohodlné bydlení v Hongkongu

Novinky, tnk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pokud se někomu nezamlouvají naše standardní panelová sídliště, měl by navštívit přelidněné město Hongkong. Tisíce lidí v něm žijí v podmínkách, které by řadě našinců přišly jednoduše nepřijatelné. Byty v mrakodrapech jsou malé a stísněné a výhled na ostatní výškové stavby rozhodně není žádným estetickým zážitkem.

Foto: Profimedia.cz

Sídliště v Hongkongu poskytují obydlí opravdu velkému množství lidí.

Článek

Málo místa a moc lidí. To je dilema, jak stavět obytné domy v Hongkongu. Jestliže naše socialistická zástavba byla označována jako "králíkárny", v porovnání s řadou staveb v Hongkongu je doslova luxusním bydlením.

Foto: Profimedia.cz

Pohled na sídliště v Hongkongu.

Lidé žijí v přelidněném městě v hustě obydlených mrakodrapech ve velmi malých bytech. Většina života se tak v částech města s touto zástavbou odehrává hlavně v práci nebo venku.

Foto: Profimedia.cz

Detailní pohled na stavby rozhodně není příjemným estetickým zážitkem.

Město je sice obchodním a ekonomickým centrem Číny, ale v řadě jeho výškových budov se rozhodně nijak luxusně nebydlí. Někteří obyvatelé mají společné toalety a umývárny. Podle deníku Daily Mail dokonce podle některých odhadů žije až 100 000 obyvatel v "klecích" o rozměrech cca 1x2 metry.

Foto: Profimedia.cz

Nové byty v Hongkongu jsou obdobně řešenou architekturou jako klasické panelové domy.

Město je jednou z nejhustěji obydlených metropolitních oblastí - na kilometru čtverečním bydlí doslova tisíce lidí.

Česká sídliště jsou moderně revitalizována

Česká standardizovaná panelová sídliště z éry komunistického režimu tak vypadají v porovnání se zástavbou mrakodrapů v Hongkongu jako bydlení pro opravdu velmi movité lidi.

Foto: Novinky

Domy s konstrukčním stěnovým systémem z prefabrikovaných panelů.

Paneláky se v Česku začaly masivně stavět okolo roku 1940, v padesátých a šedesátých letech následoval boom této výstavby. Dnes jsou panelové domy revitalizovány a je řešena jejich tepelná izolace.

Foto: Novinky

Pohled na revitalizované panelové sídliště.

Panelové domy u nás postupně procházejí nákladnými rekonstrukcemi, které z nich opět dělají moderní bydlení. Podle některých odborníků mohou být dokonce energeticky pasivními stavbami, které jsou dnes v kurzu. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám