Hlavní obsah

Hybridní talíře, misky a šálky zaujmou originálním designem

Novinky, tnk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Umělecké designové Studio Ctrlzak navrhlo efektní kolekci hybridních talířů, misek a šálků. Jde o porcelán, který je kombinací celé plejády motivů. Polovina motivu na předmětech je vždy z východní a druhá polovina ze západní kultury. Tato designová kolekce má upozornit na fakt, že Čína a Evropa byly pro sebe navzájem, co se porcelánu týče, vždy velkou inspirací.

Foto: studio Luisa Bertoldo

Kolekce hybridního nádobí hýří barvami.

Článek

Hybrid Art & Design Studio Ctrlzak navrhlo efektní kolekci hybridního nádobí do domácnosti, které slouží nejen své funkci, ale uplatní se i jako dekorace nebo umělecký artefakt.

Autory této kolekce jsou Thanos Zakopoulos a Katia Meneghini, kteří se věnují přesahům designu do umění a multidisciplinárním projektům.

Foto: studio Luisa Bertoldo

Talíře mají různé motivy, ale vznikají ze stejného materiálu.

Nádobí s motivy z historického a kulturního dědictví souvisí se zpracováním a výrobou evropského a čínského porcelánu. Po celá staletí se podle designérů Evropané snažili napodobit výrobu orientálního porcelánu, vázanou na dlouhou tradici v této oblasti.

Foto: studio Luisa Bertoldo

Nejsnadnější byl vznik kombinovaných talířů.

Dnes je to naopak, svět je podle designérů "zaplaven čínskými výrobky, které kopírují ty v Evropě". Designéři tak chtěli motivy ze západu a východu postavit proti sobě a nechat vyniknout jejich kontrast i souznění.

Foto: studio Luisa Bertoldo

Návrhy staví do kontrastu různé kulturní styly.

Pestrobarevné variace pak podtrhují rozdíly mezi různými styly.

Foto: studio Luisa Bertoldo

Vznikly i misky na polévku či na salát.

Kolekce má upozornit na staletí vzájemného obohacování mezi západní a východní estetikou a předvést i tvarovou odlišnost jednotlivých užitných předmětů.

Foto: studio Luisa Bertoldo

Šálky na čaj jsou v tomto podání i originální dekorací interiéru.

Tato nevšední designová přehlídka je působivým srovnáním porcelánové tvorby - tvarových a dekoračních prvků každodenního kulturního stolování.

Foto: studio Luisa Bertoldo

Hrnečky mají stejné tvary, ale různé motivy.

Designové kousky zároveň dokazují, že původ zboží - s označením "China" byl kdysi známkou velké kvality, která se pro Evropu stala velkou inspirací.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám