Hlavní obsah

Haasova vila v Brně byla navržena pro plnohodnotnou relaxaci ve městě

Novinky, text : Lenka Kudělková, editace: tnk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Architekti dnešních staveb sice navrhují balkóny a terasy, ale většinou ne v takové míře, v jaké s nimi pracoval architekt Ernst Wiesner při návrhu působivé Haasovy vily. Tato stavba je díky jeho důmyslnému řešení jako stvořená k plnohodnotné relaxaci ve městě.

Foto: autorský tým Slavné brněnské vily

Vila s adresou Lipová 43, čp. 739, Brno 1-Pisárky.

Článek

Vypracováním plánů rodinné vily pověřil architekta Ernsta Wiesnera na konci dvacátých let minulého století generální ředitel brněnské pobočky anglo-československé banky Gustav Haas.

Foto: autorský tým Slavné brněnské vily

Vila působí na první pohled nenápadně.

Hlavní část stavby sloužila rodině Haasových. V užším a kratším svislém rameni vily se nacházel blok užitných místností, v protilehlém rameni pak garáže.

Foto: autorský tým Slavné brněnské vily

Dobový snímek zachycuje stavbu v její původní podobě.

Společenský život se odehrával v přízemí hlavního křídla, z něhož bylo možné vstoupit na jednoramenné přímé schodiště do soukromých pokojů stavebníka, jeho ženy a dětí v patře nad ním.

Pomocné prostory a obytné místnosti personálu byly vysunuty k okraji stavby a soustředěny v samostatném prostoru vily, který byl propojen točitým schodištěm a obsahoval kromě pokojů služebnictva také kuchyni, přípravnu a nákladní výtah na potraviny.

Foto: autorský tým Slavné brněnské vily

Interiéry byly zařízeny velmi jednoduše a elegantně.

Vnitřní organizaci prostoru vily je možné odhadnout i při vnějším pohledu, a to i díky užití různých typů oken.

Zahrada a kaskády teras slouží k odpočinku

Výtvarně nejbohatší je jižní část vily, která směřuje do zahrady. Kaskády teras plynule přecházejí do předsazené jídelny a odpočinkové střešní terasy s obytnou nástavbou.

Foto: autorský tým Slavné brněnské vily

Z balkonu je působivý výhled do okolní zahrady.

Na východní straně je masivní podoba jídelny opticky vyvážena volnou sallou terrenou, která nese v úrovni prvního patra terasu, ze které lze sestoupit po točitém schodišti a podél boční stěny garáže projít do nástupního nádvoří.

Foto: autorský tým Slavné brněnské vily

Půdorys prozrazuje interiérové uspořádání Haasovy vily.

Z nádvoří je přístupný hlavní vchod do vily. Jádro přízemí stavby tvoří hala, obytná místnost a jídelna, která měla Wiesnerův oblíbený dřevěný strop z podélných nenosných trámů s příčně vloženými trámky ve tvaru I a X a podlahu z dekorativně kladených parket. K výjimečnému vzhledu vily přispěla nepochybně i decentní šedomodrá barva omítky.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám