Hlavní obsah

Dominantou půdního bytu je elegantní propojení všech obytných částí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Po několika letech hledání si splnil přání a koupil byt v centru Prahy přímo u Václavského náměstí. O tom, že mezi jeho výhody nepatří jen výborná dostupnost a bohatý společenský život, ale také dostatek soukromí a svobody, nám vyprávěl přímo ve svém novém domově a vrkající holubi za okny kousek od nás jako by mu dávali za pravdu…

Foto: www.modernibyt.cz

Velká okna, která vpouštějí do bytu dostatek přirozeného světla, jsou základem kvalitního bydlení v podkroví.

Článek

Váš nový byt se nachází v rušném centru Prahy. Měl jste lokalitu u Václavského náměstí vytipovanou?

Po hezkém a kvalitním bydlení v centru Prahy jsem se rozhlížel několik let. Chtěl jsem bydlet přímo ve městě, ale s určitým pocitem soukromí. Půdní byt je z tohoto pohledu naprosto ideální, nahoře přímo na střechách domů je Praha jiná, ještě krásnější. Mou prioritou, nebo spíš přáním, byl velký balkón nebo terasa, což se mi zde splnilo. Nehledal jsem konkrétní ulici nebo čtvrť, spíš hezké bydlení na dobrém místě v centru Prahy. Podařilo se…

Foto: www.modernibyt.cz

Jednoduchá malá kuchyň přesně kopíruje charakter celého prostoru, a tak i přes dokonalou funkčnost nijak nenarušuje elegantní vzhled hlavní obytné části.

Koho jste oslovil při realizaci interiéru a do jaké míry jste do podoby bytu zasáhl sám?

Měl jsem jasnou představu o tom, co musí být v bytě k dispozici, ale vlastní řešení jsem nechal na architektovi, koneckonců byt byl již z valné části dokončen. Nechtěl jsem stavět byt, jako když pejsek s kočičkou vařili dort. Jako velký černý pes s bolavým břichem jsem rozhodně skončit nechtěl. Samozřejmě doplňky, drobnosti, ty už si člověk donese sám. Teď tedy pohodu v bytě zajišťuji tím, co dobrého je v ledničce, a případně se kterými přáteli zde strávím příjemné chvíle.

Foto: www.modernibyt.cz

Pracovna je od části určené k zábavě a odpočinku důsledně oddělena skleněnou stěnou.

Které místo v bytě jste si oblíbil? Kde trávíte nejvíc času?

Když si připravíte snídani a vychutnáte si ji časně ráno na terase, Praha se teprve probouzí a sluníčko vychází s tím krásným ranním světlem, to je příjemný start dne. Na terase opravdu trávím čas velmi rád. Velmi příjemná je také sauna přímo v bytě, můžete kdykoli relaxovat, odpočinout si.

Foto: www.modernibyt.cz

Schody vedoucí do vyššího patra mají místo zábradlí skleněné stěny a prostor si tak zachovává vzdušnost.

Občas se stane, že na některé nedostatky, např. u dispozičního řešení, člověk přijde, až když v bytě žije nějaký čas. Jak je to u vás? Jste stále stoprocentně spokojený?

Celkově bych na dispozici a řešení nic neměnil, jsem spokojený. Propojení kuchyně s velkým prostorem pro stolování nebo posezení je velmi zábavné. Rád jsem dobrým hostitelem a tady si to můžu naplno užít.

Foto: www.modernibyt.cz

Pokoj pro hosty poskytuje dostatek soukromí každému návštěvníkovi.

Doporučil byste něco čtenářům pro případ, že by se rozhodli ke koupi půdního bytu v centru Prahy? Přece jen jde o specifické bydlení…

K rekonstrukci půdních prostor toho moc říct nemohu, protože jsem se na nich aktivně nepodílel. Jedno doporučení nicméně mohu dát: i když společné prostory domu v první chvíli vypadaly dost děsivě, rozhodli jsme se sousedy, že to změníme. Dnes jsou společné prostory hezčí, čisté a radost z hezkého bydlení není ničím rušená. Takže trocha vložené energie za to stála.

Foto: www.modernibyt.cz

Ložnice je stejně minimalistická jako celý byt.

Plánujete rodinu? Pokud ano, neláká vás nějaké klidnější místo třeba i s vlastní zahradou?

Každé bydlení má své výhody i nevýhody. Existují sice také půdní byty s vlastní zahradou přímo na střeše, ale i menší terasa přináší hodně z pocitu – nebe nad hlavou, volnost, svoboda. Půdní byt je navíc překvapivě klidný a tichý, ruch z ulice k vám už nedoléhá. Takže teď jsem spokojený a dům s vlastní zahradou mě zatím neláká, ale kdo ví…

Foto: www.modernibyt.cz

Koupelna se sprchovým koutem je hned vedle pokoje pro hosty.

Foto: www.modernibyt.cz

Majitel dává přednost koupeli ve vaně.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám