Hlavní obsah

Vany jako stvořené pro relaxaci

Právo, Gisela Růžičková

Již pár let hraje koupelna jako útočiště očisty a klidu významnou roli. Poskytuje novou kvalitu odpočinku a zušlechťuje všední den zejména tam, kde jsme jí věnovali dostatek místa. Vrcholem relaxace je pak pohodlná vana.

Foto: SANITEC

Kruhová vana FURORA se sedátkem, značka KOLO, (21 058 Kč, rám 3891 Kč, půlkruhový panel 13 596 Kč, čelní panel 5559 Kč, vnější madlo 2159 Kč), rozměr: 165x130 cm, hloubka: 44 cm, objem vody: 260 l.

Článek

Proto vanu nevybíráme jen očima, ale přímo si do ní sedneme, případně lehneme. Ne všechny vany, které se tváří na pohled krásné, musejí být nutně pohodlné.

Předtím než se pro konkrétní kus rozhodneme, měli bychom znát rozměry koupelny. Dále si ujasníme, jakému materiálu dáme přednost. A nemusíme se obávat, vanu si vybereme do velké i malé koupelny. Významné je také místo, kam vanu postavíme. Od umístění se bude odvíjet její tvar. A nakonec se zajímáme o materiál, z něhož je vana vyrobena.

Foto: RAVAK

Vana Classic o velikosti 150/160/170x70 cm patří mezi obdélníkové vany v moderním designu s velkým vnitřním prostorem (užší boční lemy, kolmější stěny). Má univerzální použití do rohu, do niky, ke stěně i do prostoru.

Délka, hloubka, šířka

Většina výrobců vnímá koupelnu jako prostor pro odpočinek a přichází s dostatečně hlubokými vanami, kde nám voda dosáhne až ke krku, aniž bychom se museli nepřirozeně krčit. To se týká hlavně van ve tvaru oválu a obdélníku s anatomicky tvarovanou zádovou částí včetně opěrky hlavy, takže ve vaně spíš sedíme, než ležíme.

Foto: TEIKO

Vana Apollonia (32 990 Kč) s anatomickým tvarováním vnitřního prostoru (180x90x45 cm, objem 190 l) se dodává s hydromasážními systémy a doplňky (podhlavníky a madla), které jsou v zeleném, stříbrném či bílém provedení.

Samozřejmě v koupelnách, kde má vana také funkci sprchového koutu, upřednostníme vanu s rovným, a tedy pohodlným a bezpečným dnem.

Foto: TEIKO

Vana Cejlon (od 7790 Kč) ze 100% akrylátu o rozměrech 150x100x45 cm, objem 135 l, patří k nejoblíbenějším výrobkům série rohových van díky svému rozměru a designu. Jsou dostupné v levém i pravém provedení.

Délka vany by měla odpovídat výšce postavy k ramenům. Standardní vany se vyrábějí v rozměrech od 70 do 100 cm šířky a 120-185 cm délky v nepřeberném množství různých variant.

K pohodlnému vstupu do vany by její výška neměla přesáhnout 60 cm.

Foto: ROLTECHNIK

Rohovou akrylátovou vanu SABRINA NEO (od 8690 Kč) o rozměrech 140x140/150x150 cm lze zapustit i do země.

Rohové vany jsou v rozměrech symetrických (150x150 cm nebo 160x160 cm), ale i asymetrických (např. 70x150 cm). Právě díky asymetrii můžeme v koupelně ušetřit mnoho cenných centimetrů. Proto jsou ideální i do menších koupelen.

Pro jednoho i pro rodinu

Z čeho vybírat mají ti, kdož preferují samostatnou vodní lázeň, i ti, kteří si chtějí vodní radovánky vychutnat ve dvou, případně s dětmi. Takové možnosti nabízejí vany ve tvaru srdce, osmičky či rozšířené rohové vany. V tomto případě věnujeme pozornost umístění výtoku vody, který někdy bývá uprostřed vany.

Foto: POLYSAN

Vana CAME (44 940 Kč) je svými rozměry 175x175 cm určena do velkých koupelen. Vnitřní prostor vany umožňuje pohodlné koupání 4 osob najednou, což je ideální pro společné chvíle relaxace s rodinou.

V souvislosti s umístěním a odtokem vany naplánujeme také místo pro vanovou baterii. Dnes pro ně většinou volíme mnohem přístupnější místo po straně vany než v nohách či v záhlaví.

Foto: SIKO KOUPELNY

Bílá samostatně stojící vana Zeus (24 990 Kč) je vhodná do koupelen milovníků retro designu. Je z litého mramoru v délce 170 cm. Prodává se včetně chromových nohou. Výrobce: Laguna.

U vany umístěné při zdi dáme přednost bateriím podomítkovým, k samostatně stojící vaně to budou stojánkové baterie umístěné vedle vany.

Rozhoduje tvar a materiál

Tvar vany si vybereme podle toho, co nám koupelna dovolí. Oblíbené jsou obdélníkové i rohové vany. Ty sice zabírají více místa, ale poskytují mnohem větší komfort. Uplatnění najdou jen ve větší koupelně, kde vyniknou. Kromě toho si můžeme do prostorné koupelny vybrat vany kruhové, volně stojící anebo vany zápustné. Pro vyšší volně stojící vany lze použít nástupní schůdek. Také pamatujeme na fakt, že vana zapuštěná do podlahy sice usnadní vstup do lázně, ale na druhé straně znesnadní výstup. Máme-li doma prostornou koupelnu, zvážíme i jiné atypické tvary.

Foto: KALDEWEI

Obdélníková vana PURO 160 (14 462 Kč) charakterizovaná minimalistickým designem a kubistickým konceptem koupacího prostoru. Vyrábí se v délkách 160, 170 a 180 cm, v rozmezí šířek 70, 75 a 80 cm, s čelním nebo bočním umístěním přepadového otvoru.

Vedle velikosti či barvy vany je zásadní volba materiálu. Na výběr je celá škála - dřevo, kámen sklo i průsvitný plast či lité materiály. Tyto materiály představují spíš okrajovou variantu, jsou cenově náročné a určené pro milovníky designu.

Akrylátové vany

Vyrábějí se z vysoce odolného termoplastu, který se snadno tvaruje. Jsou odolné vůči chemickým prostředkům, mají však nižší pevnost a dají se snadno poškodit tvrdšími předměty. Jedním z nejtvrdších termoplastů, který se používá na výrobu akrylátových van, je polymer Lucite s vynikajícími izolačními vlastnostmi, teplým a příjemným povrchem na dotek.

Nezazdívají se jako vany smaltované. Jejich kvalita ale bývá rozdílná. Důležitý je nejen vstupní materiál, ale i jeho síla a konečné zpracování, včetně nástřiku na rubu vany, který ovlivňuje její pevnost.

Foto: ROLTECHNIK

Designová obdélníková akrylátová vana KUBIC (od 5990 Kč) z litého akrylátu, rozměry: 150x70, 160x70, 170x75, 180x80, 190x90 cm.

Mají výhodu v rozmanitosti tvarů, typu 120 až 220 cm, dobře se udržují, jsou opravitelné, dají se rozleštit, ale musejí se dobře upevnit a zapustit. Proto při jejich instalaci používáme panely nebo polystyrenové nosiče.

Foto: TEIKO

Rohová vana GALIA ostrých linií z kolekce Style Line (17 495 Kč) není tak prostorově náročná. Lze ji doplnit krycím panelem v pravém nebo levém provedení. Dokonalý, jednoduchý, funkční a moderní design není pro tvarování akrylátu neřešitelný problém.

Plechové vany

Mají stále své příznivce. Jejich tloušťka ve standardu je asi 2 mm. Jsou levnější než akrylátové vany. Plechová vana je proti akrylátové studená a neudrží dlouho teplo, i když teplá voda vanu snadno a rychle zahřeje.

Smaltované vany

S tloušťkou plechu 3,5 mm se vyrábějí lisováním hlubokotažného ocelového plechu. Smalt je tvrdší než akrylát a nelze jej poškrábat. Je tvarově stálý díky stabilnímu plechu o tloušťce 3,5 mm. Na některé vany je záruka 30 let.

Foto: KALDEWEI

Komfortní ocelová smaltovaná vana Conoduo (od 22 560 Kč) s ergonomickým designem a výpustí uprostřed je typickou vanou pro dva. Nabízí dostatek prostoru pro pohodlnou koupel a příjemnou relaxaci dvou dospělých osob.

U smaltu lze použít úpravu antislip, která nás ochrání před uklouznutím, ale i povrchovou úpravu proti usazování kamene. Smaltované vany mají jednoduché tvary, protože ocelový plech je omezený ve své tažnosti. Výhodou smaltu je i to, že ho lze jednoduše sladit s keramikou.

Foto: SANITEC

Vana COMFORT (od 6670 Kč, madla/ 2 kusy 1657 Kč, stříbrný podhlavník Cosmo 953 Kč), značka KOLO, je hluboká, kompaktní, užší. Rozměry 150 nebo 160x75 cm, hloubka 42 cm. Výhodou je nižší spotřeba vody.

Ocelové smaltované vany se lisují, takže si lze vybrat z více tvarů, ovšem tvarová rozmanitost je výrazně nižší než u akrylátových van. Tvarované smaltové vany jsou dražší než plastové. Smalt na vanách patří mezi tvrdé materiály, je neporézní a zaručuje dokonalou trvanlivost povrchu. Díky němu vanu nelze poškrábat běžně používanými předměty, vana je odolná vůči kyselinám a zásadám, je hygienická a snadno se udržuje.

Litinové vany

Kupují se nejméně, asi proto, že jejich váha přesahuje 100 kg a manipulace s nimi je náročnější. Litinové vany jsou také smaltované, smalt se na litinu nanáší v několika vrstvách, takže je velmi odolný. Jestliže se povrch vany poškodí, vana neprorezne, ale dostaneme se na další vrstvu smaltu.

Vany podle tvaru

rohové

oválné

obdélníkové

nepravidelné

volně stojící

zapuštěné

Vany vybíráme podle

prostoru, který máme k dispozici

materiálu, ze kterého je vyrobena

tvaru vnitřního i vnějšího

počtu rodinných příslušníků

výšky nejdelšího člena rodiny 

Tvary se omezují na obdélník, který se instaluje ke zdi či do prostoru.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám