Hlavní obsah

Dvougeneračnímu zděnému domu nechybí účelnost ani soukromí

Obec na východ od Prahy, která je dnes okrajovou součástí hlavního města, sahá svými kořeny až do dob Jana Lucemburského. V současnosti tu převažuje různorodá zástavba pocházející z dvacátých a třicátých let minulého století. Účelný dvougenerační dům s pestrou minulostí se přizpůsobuje tomuto prostředí.

Foto: Robert Žákovič, www.mujdum.cz

Ze zahrady se naskýtá zcela jiný pohled než z ulice, obě zdánlivě nesourodé části však tvoří jeden celek.

Článek

Domek starý přes osmdesát let prošel řadou úprav až do podoby typické socialistické dvoupodlažní „kostky" s brizolitovou omítkou, se dvěma přízemními přístavky - vstupem a garáží přistavěnou na zahradě z jižní strany. Vzhledem ke změně situace v rodině si majitelé přáli vybudovat dva byty - jeden v přízemí pro rodiče, druhý v patře pro mladou rodinu se dvěma dětmi.

Foto: Robert Žákovič, www.mujdum.cz

V obývacím pokoji nenajdete žádné rušivé radiátory, jen fan-coily v podlaze podél oken, aby zůstal zcela volný výhled. Zelené barvě kontruje krbové těleso v odstínu bordó, bílá sedačka pochází z IKEA.

Všichni členové rodiny se shodli na tom, že základem harmonického soužití je nejen tolerance, ale i respekt k soukromí druhých, a tak se rozhodli zřídit do domu dva oddělené vstupy. Stávající vnitřní schodiště bylo tedy zrušeno a do patra vede samostatné venkovní schodiště, které zároveň chrání vstup do přízemí před nepřízní povětrnosti. Dalším motivem stavebního zásahu bylo přivést do vnitřního prostoru domu více světla a slunce.

Foto: Robert Žákovič, www.mujdum.cz

Půdorys patra: 1) předsíň 2) hala 3) technická místnost 4) kuchyň 5) obytný prostor 6) dětský pokoj 7) ložnice rodičů 8) koupelna + WC 9) šatna 10) koupelna + WC.

Byt rodičů v přízemí se až na úpravy vstupního prostoru příliš nezměnil, zůstala zachována původní dispozice se dvěma pokoji a kuchyní, zvětšilo se zázemí. Horní podlaží se rozrostlo o přístavbu směrem do zahrady, nad původní garáží vznikl nový obývací pokoj s kuchyní, koupelnou a šatnou. „Stará" část dispozice byla využita pro ložnice. Spojovací článek tvoří hala.

Foto: Robert Žákovič, www.mujdum.cz

Půdorys přízemí: 1) zádveří 2) předsíň 3) pokoj 4) kuchyň 5) koupelna + WC 6) komora 7) chodba 8) technická místnost 9) pokoj 10) WC 11) komora 12) dílna 13) garážové stání.

Foto: Robert Žákovič, www.mujdum.cz

Kuchyňská linka byla vyrobena na zakázku, dvířka z MDF desek s povrchovou úpravou ve vysokém lesku dávají obytnému prostoru dominantní barevný akcent. Výrazný barevný odstín tlumí zadní stěna s betonovou stěrkou.

„Díky přístavbě se podařilo získat více světla a příznivou orientaci ke světovým stranám," vysvětluje architekt Michal Grošup, autor návrhu. „Velké rohové okno obývacího pokoje směřuje do zeleně, na jižní stranu, zatímco ložnice zůstaly v chladnější severní části domu. Prosklené posuvné křídlo se dá odsunout o tři metry tak, abyste se v létě mohli opalovat na čerstvém vzduchu přímo v obývacím pokoji."

Zděnou přístavbu zastřešují dřevěné vazníky. Na zahradě se ještě plánuje přístřešek pro dva automobily, konstruovaný z pohledového betonu.

Foto: Robert Žákovič, www.mujdum.cz

Koupelně dodává na zajímavosti obklad s neobvyklým rastrem 5 x 20 cm (spáry jsou pouze vyřezány ve velkoformátových dlaždicích), u umyvadel a WC funkci obkladu zastávají laminátové desky Emax.

Po úpravách zděný dům částečně změnil tvar a získal modernější a dynamičtější výraz. Nová dřevěná okna odlišných rozměrů dodala fasádám nové proporce. Přistavěnou část architekt odlišil světlou barvou omítky a pultovou střechou s výrazným přesahem, původní „trakt" získal sytě oranžový odstín.

„Jednou z uvažovaných variant byla modrá fasáda, ale s majiteli jsme se shodli, že do obytné čtvrti se více hodí teplé barvy," vysvětluje Michal Grošup. Plot oddělující pozemek je z pohledového betonu a kovu a ladí se zábradlím ve francouzských oknech a u schodiště.

Foto: Robert Žákovič, www.mujdum.cz

Stavba se skládá ze dvou funkčně i tvarově odlišných částí – oranžového kubusu s francouzskými okny a ustupující přístavby s velkým rohovým oknem a přesahující střechou. Kromě hladké omítky a dřeva architekt pracuje i s betonem. Venkovní železobetonové

I přes nevelkou užitnou plochu zděný dům uvnitř působí velmi prostorně. Základním zákonem, který tu vládne, je totiž účelnost, nenajdete tu nic naddimenzovaného, natož zbytečného. Svou zásluhu na tom má rovněž důraz na dostatek světla ve všech místnostech. Majitelům spíše než na velikosti místností záleželo na praktičnosti a komfortním vybavení.

Foto: Robert Žákovič, www.mujdum.cz

Veškeré zařízení interiéru je navrženo tak, aby bylo dokonale funkční a maximálně usnadnilo udržování pořádku.

Proto architekt pečlivě promyslel vnitřní uspořádání a navrhl veškeré zařízení interiéru na míru tak, aby bylo dokonale funkční. Ušlechtilé přírodní materiály (dubové dřevo, sklo, ocel, pohledový beton) ve spojení s jednoduchými tvary a živými barvami dodávají stavbě nadčasovou kvalitu a optimistické vyznění.

Autor
Ing. arch. Michal Grošup (1976)
Vystudoval architekturu na Fakultě architektury, v letech 2002 až 2004 pracoval v architektonickém ateliéru Archall, od r. 2004 působí ve společnosti Adam Rujbr Architects.

Jitka Pálková, www.mujdum.cz

Technické údaje

Zastavěná plocha: 155 m²

Užitná plocha : 241 m² (bez garážového stání)

Konstrukce: přístavba z cihel Porotherm tl. 300 mm, vnější kontaktní zateplovací systém (polystyren 100 mm), minerální omítka, část fasády obložena dřevem, nad garáží nový železobetonový strop, příčky zděné z Porothermu, zastřešení dřevěnými vazníky, jednoplášťová plochá střecha s vnitřním svodem, vnější železobetonové schodiště z pohledového betonu

Výplně otvorů: dřevěná okna z europrofilů, v přízemí bezpečnostní skla, vchodové dveře prosklené bezpečnostní, vnitřní dveře dýhované do obložkových a rámových zárubní

Vytápění: ústřední plynové topení (každé podlaží má vlastní kotel), krb

Odhadovaná cena stavby: 6 000 000 Kč

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám