Hlavní obsah

Domácí vinotéka ohlídá kvalitu vína

Právo, Karolina Černá

Domácí boxy na víno vypadají jako chladničky. Teplotu v nich lze nastavit, a to v několika zónách. Díky tomu je každé víno uskladněné tak, jak potřebuje.

Foto: HUMIBOX

Chladnička na víno Humibox Duo s elektronickým nastavením teploty má dvě chladicí zóny. Cena 18 990 Kč.

Článek

Jestliže skladujeme víno v klasické chladničce, musíme počítat s tím, že trpí otřásáním, častým otevíráním a osvětlováním prostoru. Speciální boxy na víno jsou na rozdíl od ledniček určeny k jeho dlouhodobému a šetrnému uskladnění.

Foto: KIKA

Podávat dobré víno můžeme tehdy, když jsme ho měli dobře uskladněné.

Teplota pro uskladnění

Každý druh vína uskladňujeme při jiné teplotě. Vlastníme-li vinotéku s jednotnou vnitřní teplotou, pak v ní rozmísťujme lahve tak, aby červené víno bylo nahoře (snese totiž teplejší vzduch) a bílé víno dole. Rozdíl mezi studenější a teplejší zónou obvykle činí maximálně 4 °C.

Foto: MORA

Volně stojící vícezónová vinotéka s elektronickým ovládáním a nastavením teploty. Teplota zóny pro uskladnění bílého vína 7-8 °C, uskladnění červeného 10-12 °C, uskladnění perlivého vína 7-9 °C, LED display se zobrazením aktuální teploty. Cena 7452 Kč.

Klimatizovaná vinotéka je vhodná pro archivaci jednoho druhu vína. Na elektronickém displeji nastavíme žádoucí teplotu a prostor se na ni vzápětí zchladí.

Temperované vinotéky mají obvykle dvě zóny, v nichž lze nastavit teplotu individuálně, v rozmezí od 5 do 20 °C, záleží na značce.

Vícezónové vinotéky mají několik samostatných prostorů, v nichž lze nastavovat teploty v rozmezí od 5 do 22 °C. Některé vinotéky mají kromě skladovacích zón i police, které slouží k přechodu na konzumační teplotu vína.

Foto: MIELE

Volně stojící domácí vinotéka s tónovanými skleněnými dvířky (UV ochrana) a nerezovým opláštěním pro 162 lahví. Přívod čerstvého vzduchu je zajištěn přes aktivní uhlíkový filtr. Teplota uskladnění od +5 do +20 °C. Cena 75 790 Kč.

Nastavit můžeme nejen teplotu, ale také vlhkost vzduchu. Optimální vlhkost je 60-75 %. O to, aby se do prostoru nedostaly nežádoucí mikroorganismy, se stará filtr s aktivním uhlíkem. Studený vzduch v prostoru cirkuluje díky ventilátoru.

Pozor na světlo a otřesy

Součástí moderních kuchyňských linek bývají i vestavné vinotéky, ale má to svá úskalí.

V případě vestavné vinotéky dbáme, aby nebyla v blízkosti myčky na nádobí, ledničky nebo zabudované pračky. Otřesy vínu totiž neprospívají.

Foto: ELEKTROLUX

Vestavná vinotéka s elektronickým ovládáním. Elektronické ovládání, LCD teploměr. Rozdělení teplot: 6-11 °C vrchní část (2 police), 12-18 °C spodní část (4 police). Cena 30 599 Kč.

Stejně tak je to se světlem. Proto se vinotéky vyrábějí s dvojitým sklem nebo s tónovanými skleněnými dveřmi s UV-filtrem, který ochrání nápoj od slunečního záření. I přesto je lepší vinotéku umístit do tmavší místnosti nebo tmavého rohu.

Co sledujeme při nákupu

Především spotřebu elektrické energie, hlučnost, objem přístroje a kapacitu na počet lahví.

Je praktické, když police uvnitř mají nastavitelnou výšku i sklon, aby bylo lépe vidět na viněty. Mohou být i výsuvné, takže při vyndávání jedné lahve zůstanou ostatní ve stálé teplotě.

Foto: FAGOR

Vinotéka Fagor FSV-85 v černém provedení pro uskladnění 34 lahví na šesti dřevěných policích a dvou odkládacích (polovičních) policích. Výšku regálů lze nastavit a vysouvat. Cena 6742 Kč.

Domácí vinotéky jsou buď volně stojící, anebo i určené pro vestavbu.

Cenové rozpětí

Obyčejné chladicí boxy jsou od 2000 Kč, menší vinotéky pro 20 lahví stojí kolem 10 000 Kč, vinotéka s větším objemem a čisticím uhlíkovým filtrem stojí kolem 20 000 až 30 000 Kč. Pro uskladnění stovky lahví jsou k mání vinotéky i nad 100 000 Kč.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám