Hlavní obsah

Světelné LED proužky zcela promění náladu v interiéru

Právo, Sylva Svobodová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LED technologie má stále více příznivců a jistou budoucnost. Díky miniaturizaci zdroje je možné navrhnout svítidla s čistým, elegantním vzhledem, ať už jde o svítidla stropní, bodová, stojací nebo čistě dekorativní. Pro nás je důležitá i úspora energie, i když vstupní náklady jsou vyšší.

Foto: OSRAM

Ohebné LED pásky mohou náladově osvětlit jakýkoliv prostor v interiéru: police, skříně, zrcadla, televize. Pásky jsou stmívatelné, na dálkové ovládání, s přiloženými spojkami lze vytvořit přímku či obrazce ve tvaru písmen U, T nebo L.

Článek

I když jsou LED žárovky ve vyšší cenové kategorii, musíme doufat, že se jejich cena díky masovější výrobě v blízké budoucnosti sníží. LED sortiment je ale natolik originální, že je dobré se jím zabývat.

Foto: EGLO

LED proužky lze umístit kamkoliv v interiéru, málo místa není překážkou. Kromě dekorace mají i praktické užití: slouží jako ochrana proti prachu, tlaku nebo otřesům.

Na trhu jsou např. stropní a nástěnná svítidla s LED zdroji, která jsou navíc doplněna o pohybový senzor. Atraktivní jsou i stropní svítidla se zabudovaným RGB měničem barev, která lze obsluhovat na dálkové ovládání.

Foto: OSRAM

Výška LED pásků 2 mm a šířka 10 mm umožňuje montáž i do úzkých míst. Součástí je dlouhý přívodní kabel a řídící jednotka s příjmem signálu z dálkového ovladače. Příkon 36 W, životnost 20 000 hodin.

Novinkou jsou i LED proužky a pásky, které mají v interiéru neomezené využití. Vytvoří kouzelnou atmosféru v kuchyni, koupelně, na terase, ve skříních, policích i vitrínách. Lze je tvarovat do oblouku, stříhat a zkracovat na potřebnou délku, barvy lze měnit dálkovým ovládáním.

Foto: EGLO

LED proužek na kuchyňském baru jednoduše nalepíme pomocí oboustranné lepicí pásky, barvy můžeme měnit podle nálady, a to na dálkové ovládání: zvolit lze až 16 „nálad“.

Reklama

Související témata:

Související články

Sklo v mnoha podobách rozsvítí interiér

Sklo nás provází víc než tisíc let, ale až v poslední době umožňují nové technologie vyrobit ho dokonale čisté a čiré. Přítomnost skla si díky tomu často ani...

Pravidla pro zařizování interiéru

Koupě nového nebo rekonstrukce staršího bytu či domu je pro většinu z nás pořádnou finanční zátěží. Tím ale naše starosti nekončí. Ještě budeme zařizovat...

Jak vznikal moderní interiér v ženském duchu

Téměř každý, kdo bydlí ve starém bytovém domě nebo v paneláku, je s dispozičním řešením bytu většinou nespokojený. Zatímco někteří si na tento stav zvyknou,...

Výběr článků

Načítám