Hlavní obsah

Restaurace zařízená ve stylu Hello Kitty představuje nejkýčovitější designérský počin

Novinky, tnk

Především pro milovníky kočičky 'Hello Kitty' je určena restaurace, jejíž interiér je zařízen předměty výhradně s její podobiznou. Restauraci vládne snaha o napodobení barokního stylu a růžová barva v kombinaci s umělou hmotou. Jde o jednu z nejkýčovitějších restaurací vůbec. Navštívit ji můžete v Pekingu.

Foto: Profimedia.cz

Restaurace ve stylu postavičky Hello Kitty je unikátním příkladem totálního kýče.

Článek

Malou kočičku "Kitty" navrhla japonská designérka Yuko Shimizu před více jak čtyřiceti lety. Kočička si záhy našla své příznivce po celém světě a dokazuje to i restaurace, která je celá dekorována jejími podobiznami.

Foto: Profimedia.cz

Výlohu restaurace zdobí rádoby historické detaily.

Jde o kočičku, která je typickým zástupcem postavičky z japonské popkultury (jde o styl jménem kawaii, jehož hlavním tématem je roztomilost všeho druhu). Tato popkultura získala vliv na asijské trhy a prosadila se i díky designérům, kteří odešli z Japonska do USA.

Kawaii se stalo globálním fenoménem (svědčí o tom například obliba Pokémonů - příšerek z kresleného seriálu).

Foto: Profimedia.cz

Motivy růžové kočičky zdobí veškeré vybavení restaurace.

Kočička je rasy japonské bobtailové (krátkoocasé) kočky - tu vídáme v řadě restaurací jako sošku se zvednutou packou. Taková kočka má přinést do interiéru štěstí a úspěch.

Foto: Profimedia.cz

Podobizna kočičky Kitty nechybí ani na ubrouscích.

Kočička si záhy našla své příznivce hlavně v Americe. Vzniká s ní celá plejáda užitných předmětů od hřebenů, kabelek po další více či méně potřebné doplňky.

V restauraci je možné se s plyšovou podobiznou kočičky Kitty vyfotit ve speciálním fotokoutku s kýčovitými křesly v pseudobarokním stylu.

Designéři chtěli napodobit zámecký styl

Právě snaha designérů o napodobení historického stylu nábytku způsobila, že z interiéru vznikl nepředstavitelný kýč. Přispěla k tomu i barevnost - hlavně sytě růžová barva typická pro umělohmotné předměty, stejně tak restauraci neprospěl ani vysoký lesk potahů a pozlacené aplikace. Jedním ze základních znaků kýčovitých předmětů je totiž snaha jejich autorů o napodobení materiálu, z kterého předměty ve skutečnosti vyrobeny nejsou.

Foto: Profimedia.cz

V restauraci je i fotokoutek, kde se mohou zájemci vyfotit s oblíbenou postavičkou.

Podobně netradiční interiér restaurace nedávno vznikl v Číně v provincii Yunnan. Tam interiéru sice nedominují kreslené postavičky, ale něco mnohem všednějšího - záchodové mísy.[celá zpráva]

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám