Hlavní obsah

Nadstandardně řešená garsonka poskytuje útulné bydlení pro tři osoby

Pro některé z nás je překonávání nedostatků skutečnou výzvou. Jednou takovou byla pro architekta realizace interiéru bytu, který na majitele tzv. zbyl. Nadstandardně řešená garsonka s rozlohou 55 m2 poskytuje komfortní zázemí třem lidem, o čemž vás přesvědčí majitel malého, a přesto velkorysého bydlení.

Foto: Iveta Kopicová, www.modernibyt.cz

Ačkoliv je nyní kuchyň využívána jen občas, majitel bytu do kuchyňského vybavení investoval s ohledem na budoucnost. Kuchyňský nábytek je vyrobený z laminátu a dvířka z laminované MDF. Bílá barva je dána konceptem bytu.

Článek

Byt velký 55 m2 je dostačující pro tři osoby, pokud má dispozici s oddělenými místnostmi. Je možné, aby i garsonka splňovala požadavky na komfort při stejném počtu osob?

V tomto konkrétním případě splňuje, protože jde o byt určený mým třem dětem, které v Praze studují. Myslím si, že mají komfort jako málokterý student. A abych jim dopřál maximum pohodlí, rozhodl jsem se pro spolupráci s architektem, který vymyslí řešení na míru.

Foto: Iveta Kopicová, www.modernibyt.cz

Na podlahy a dveře bylo použito výrazné dubové dřevo. S ohledem na velikost prostoru zvolil architekt jako dominantní barvu bílou. Protiváhou k chladným odstínům byly vybrané výrazně barevné solitérní doplňky.

S kým jste spolupracoval na realizaci interiéru?

Oslovil jsem pana architekta Ladzianského, s kterým jsem už jeden byt rekonstruoval. Naše spolupráce byla tak nenásilná a zároveň ve výsledku efektní, že jsem se ani na chvíli nerozmýšlel. Mám rád profesionální přístup i výsledky.

Foto: Iveta Kopicová, www.modernibyt.cz

Kdo tu žije… Dalibor (47 let) a tři děti -- Pavel a Petra (20 let) a Simona (18 let)

Proč jste se rozhodl pro zdánlivě ne zcela dispozičně ideální byt?

Jednalo se v podstatě o poslední bytovou jednotku, která byla v rámci tohoto bytového projektu k dispozici. Ostatní zájemci pravděpodobně neshledávali prostor dostatečně atraktivním. Na první dojem se možná může tak jevit, ale mně bylo od začátku jasné, že nabízí mnoho zajímavých možností nebo dokonce výhod, které nejsou zcela standardní. Například poloha v přízemí ve spojení s velkými okny za běžných okolností vyvolává obavy o bezpečnost, ale v uzavřeném areálu pod dohledem ostrahy se mění ve výhodu přímého přístupu k přilehlému soukromému parku.

Foto: Iveta Kopicová, www.modernibyt.cz

Vzhledem k velikosti bytu a počtu osob musel architekt využít skutečně všechen prostor pro úložné systémy.

Měl jste nějaké konkrétní požadavky v rámci realizace?

Mým záměrem bylo vybudovat malý, a přesto pohodlný byt. Přál jsem si, aby i interiér působil mladistvě a moderně a aby investice do něj byla přiměřená tomuto využití. Byt jsem kupoval již základně vybavený. Byla hotová koupelna i WC, dveře a všechny podlahy. Ten základ jsem chtěl zachovat. Pak už jsem vše nechal na panu Ladzianském.

Foto: Iveta Kopicová, www.modernibyt.cz

Aby bylo možné vytvořit z obývacího prostoru klidnou a intimní zónu pro spánek, architekt navrhl posuvný závěs, který je možné ukrýt do prostoru za knihovnu.

Co bylo podle vás největším oříškem?

Podle mého názoru bylo nejtěžší vymyslet koncept, jak v jedné místnosti soustředit většinu funkcí bytu – kuchyň, jídelnu, obývací pokoj a ložnici. Nekonvenční je zejména řešení, kdy se z plnohodnotné postele stává pohovka, a to částečným zasunutím do uměle vytvořeného prostoru pod knihovnou. Pro větší pocit intimity lze prostor na spaní oddělit průhledným posuvným závěsem. Tento závěs je pak možné skrýt do prostoru za knihovnu.

Foto: Iveta Kopicová, www.modernibyt.cz

Tapeta s barevnými pruhy působí vesele, navíc opticky zvětšuje prostor. Sedátko je od výrobce La Palma.

Mně osobně se líbí neobvyklé řešení TV a hi-fi centra.

Nápad s otočným držákem, který umožňuje sledovat televizor z kteréhokoliv bodu místnosti, vznikl kvůli nedostatku vhodného prostoru na elektroniku. K televizoru je připojený multimediální minipočítač, který přehrává CD, DVD formáty, audio i video soubory, umožňuje prohlížení stránek a streamování z internetu a další funkce, které dnešní mladí lidé považují za nezbytné.

Co říkají vaše děti na kuchyňské zázemí? Je pro ně dostačující jak prostorem, tak i vybavením?

V kuchyni je velká plocha na přípravu jídla, velké množství úložných prostor a všechny základní spotřebiče od výrobce Siemens. Myslím, že pro mladé studenty je tato kuchyň nadstandardně vybavená.

Foto: Iveta Kopicová, www.modernibyt.cz

Neobvyklá je atypicky tvarovaná digestoř i tvar ostrůvku, který se pro odlehčení na konci zvedá. Pracovní deska je z materiálu Solidstone.

Jaká byla největší investice z celé realizace?

Největší investicí bylo bezesporu osvětlení. Standard bytu byl v tomto ohledu poměrně nízký. Musel se zvětšovat počet světelných okruhů, to šlo jen pomocí bezdrátového ovládání.

Foto: Iveta Kopicová, www.modernibyt.cz

Jednoduše vybavená koupelna má zároveň funkci lavanderie neboli místnosti pro pračku a sušičku. Problém je vyřešený tak elegantně, že by málokdo tyto spotřebiče v koupelně hledal.

Jak jsou s výsledkem spokojené vaše děti?

Důkazem spokojenosti je asi návštěvnost bytu jejich přáteli. Občas si i sousedi stěžují na frekventovanost… To hovoří o výsledku realizace.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám