Hlavní obsah

Netradiční nástěnné hodiny zajímavě ozvláštní každý interiér

Právo, Gisela Růžičková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nástěnné hodiny nás mají informovat nejen o přesném čase, ale měly by být i vkusným a originálním doplňkem interiéru. Jsou k dostání v mnoha tvarech, provedeních i materiálech, jejichž největší předností je nevšední design.

Foto: SCONTO

Nástěnné hodiny ve stylu gramodesky SPINNING TIME (1399 Kč) jsou ze skla a mají průměr 40 cm.

Článek

Navíc se mohou vyjímat v každé místnosti, i když jiné nároky na hodiny máme v kuchyni, jiné v obývacím nebo dětském pokoji. Díky velkému výběru lze oživit interiér hodinami, které budou odpovídat stylu, v jakém je byt zařízený. V moderním interiéru vynikne jednoduchý design hodin bez číslic, v bytě zařízeném v severském stylu zase klasické dřevěné hodiny. Vybírat se dá i z různých tvarů základny - oválné, kruhové, čtvercové, obdélníkové i jiných geometrických tvarů.

Kritériem pro výběr nástěnných hodin by měl být jejich vzhled a přesnost. Také cena, ale protože je nekupujeme každý rok, neměla by být rozhodující.

Tvary a motivy nástěnných hodin se objevují v mnoha variacích. Originálním doplňkem mohou být hodiny se vzhledem vinylové desky, knihy, ale také hodiny ukazující několik světových časů či hodiny s imitací diamantů a nerezovým středem, obrazové hodiny na podkladu mapy světa nebo filmových hvězd. Zaujmou i hodiny s kreativním či abstraktním designem, květinové, geometrické, barevné nebo černobílé ciferníky, stejně tak jako retro motivy i netradiční tvary.

Číselník s dvanácti čísly je součástí moderních ručičkových hodin, starší hodiny mívají ciferníky s čísly od jedné až do čtyřiadvacítky.

Číslice na ciferníku jsou buď arabské, nebo římské. Na některých cifernících jsou čísla nahrazena různými symboly nebo na nich vůbec nejsou - pak se řídíme polohou ručiček.

Materiálem, který se při výrobě nástěnných hodin používá, může být dřevo, plech, nebo plech s vypalovaným emailem, melamin, mramor, plast, porcelán, sklo, kov a jejich kombinace.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám