Hlavní obsah

Atraktivní byt obklopený zelení je vybaven podle současných trendů

Právo, Gisela Růžičková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na Britské čtvrti v Praze zaujala Zuzanu a Zbyňka Malých možnost zakoupit si kompletně vybavený byt podle současných trendů s možností konzultovat jeho řešení s návrháři a designéry i po nastěhování. Kromě zařízeného bytu se nadchli pro zelené plochy v okolí, dostupnost metra a nedaleké nákupní centrum ve Zličíně. Také sociální vybavenost a možnost vlastního parkovacího stání, bez něhož si život v hlavním městě nedovedou představit.

Foto: Petr Horník, Právo

Základnou třípokojového bytu je velkorysý společenský prostor s kuchyní, jídelnou a obývacím koutem.

Článek

Oslovilo je hlavně originální pojetí interiéru, především nápaditý design a trendové barvy. Naši hostitelé jsou pracovně vytížení mladí lidé, kteří na vybavování bytu nemají čas. Zařízený byt koupili v den jeho zpřístupnění a po podpisu kupní smlouvy se v bytě sešli se stavebním technikem a doladili vše potřebné.

Foto: Petr Horník, Právo

Další kout propojuje s kuchyní a jídelnou sedací souprava, která tvoří s jednoduchou stěnou základ obýváku.

„Zjistila jsem, že vybavování bytu profesionály trvalo dva měsíce, takže já bych nad tím strávila určitě mnohem více času. Nejdřív bych se musela zorientovat v nabídce na trhu a pak by vypuklo vlastní vybírání nábytku, doplňků a dalších věcí do domácnosti. O tom, jak dlouho by trvala montáž nábytku, ani nepřemýšlím. Dodnes si pamatuji, když jsem zařizovala naši kuchyň v domku u rodičů. Tehdy jsem byla se synem na mateřské, takže jsem se tomu mohla věnovat více, přesto mi to sebralo hodně času!

Nemám pocit, že jsme vše nechali jen na designérech, určitě do konečného řešení zahrnuli i naše připomínky. Na konečném vzhledu bytu se podíleli zkušení návrháři, kteří s námi konzultovali nejen barevné pojetí, ale i kompletní vybavení podle nejnovějších trendů,“ pochvaluje si Zuzana své a manželovo rozhodnutí.

Větší komfort bydlení

„Bydleli jsme na západním okraji Prahy s manželovými rodiči. Předtím, než syn začal chodit na střední školu, nastal čas nejen na vlastnické bydlení, ale i potřeba většího komfortu,“ zdůvodňuje Zuzana přání své rodiny. Britskou čtvrť měli na dohled, líbila se jim a navíc tak zůstali blízko rodičů.

Foto: Petr Horník, Právo

Majitelé dali přednost kontrastu bílé kuchyně, tmavé podlahy a pracovní kuchyňské desky.

Hledali jednopodlažní byt s balkónem, ale mohli si vybírat i mezi byty s předzahrádkou, lodžií či terasou. Projekt jim vyhovoval nejen proto, že byli zvyklí na tuto lokalitu, ale hlavně z toho důvodu, že ho tvoří architektonicky zajímavé bytové domy, nabízející pestrou skladbu bytů, vyšší standardy vybavení a především bezpečnost.

Foto: Petr Horník, Právo

Umístění jídelního stolu vedle okna poskytuje dostatek denního světla a potřebného místa.

„Parkujeme v podzemních garážích, vybavených bezpečnostním kamerovým systémem, druhý rodinný vůz parkujeme před domem. Přivítali jsme i bezbariérový vstup do domu a moderní prostorné výtahy, které si při každé návštěvě pochvaluje můj invalidní otec.

Foto: Petr Horník, Právo

V prakticky zařízeném studentském pokoji zaujme stěna vymalovaná v duchu graffiti.

Vyhovuje nám i klidová zóna uprostřed domů plná zeleně, stromů a laviček. Jen škoda, že si náš syn, dnes už v teenagerovském věku, neužívá skvěle vybavené dětské hřiště, které je také součástí vnitrobloku,“ posteskla si Zuzana.

Foto: Petr Horník, Právo

Police v trendových barvách slouží nejen jako mini knihovna, ale také pro sbírku medailí.

Příjemně upravené je i bezprostřední okolí domů s širokými chodníky, přístupovými cestami, zelení a odpočinkovými místy. Domy jsou obklopeny bývalou zemědělskou krajinou s malými obcemi a hlavně spoustou luk a strání. Místo je lákavé i z hlediska dopravy. Komunikace navazují na městský okruh, plzeňskou dálnici D5, letiště Ruzyně i centrum metropole. Ideální polohu má stanice metra trasy B, umístěná přímo na náměstí. A pět minut chůze odtud je také známé nákupní centrum Zličín.

Náměstí láká k zábavě

„Jsme rádi, že tady v Západním Městě architekti nezapomněli ani na zábavu a služby. To všechno by se mělo objevit na centrálním náměstí, které je již z velké části dokončené. Přímo na náměstí byl otevřen nový vstup do stanice metra Stodůlky, takže se místo pomalu stává nejfrekventovanější a nejrušnější částí této lokality,“ všimla si Zuzana.

Foto: Petr Horník, Právo

V koupelně byla použita velkoformátová dlažba i obklady v kontrastní tmavě hnědé a béžové.

Zbyňka a syna Petra nejvíc zajímá centrální park, který se připravuje v rámci projektu. Měl by poskytnout prostor k odpočinku, ale také ke sportovním aktivitám. Vzniknou tu hřiště pro děti i dospělé, ale protože všichni Malí jsou příznivci bruslení, už se nemohou dočkat zcela nové in-line dráhy, která povede celým parkem. „Já zase oceňuji krásnou japonskou zahradu s říčkou a jezírkem, kterou procházím cestou domů z práce,“ říká nadšeně Zuzana.

Financování bez překážek

I když manželé Malí určitou hotovost měli, bez hypotéky se pořízení bytu neobešlo. Byli mile překvapeni, že všechny záležitosti kolem koupě bytu mohli konzultovat s finančním specialistou developerské firmy z oddělení finančních služeb, které spolupracuje se všemi bankovními domy a dokáže zprostředkovat nejvýhodnější nabídku. To byl další moment, kdy ani vteřinu neváhali a pro byt se rozhodli na místě.

Foto: Petr Horník, Právo

I z ložnice čiší jednoduchost, kterou majitelé preferují ve všech místnostech.

„Firma nám ušetřila spoustu času, který bychom vyplýtvali obíháním bank a posuzováním jednotlivých podmínek. My jsme si vyřídili pod jednou střechou hypotéku, pojištění úvěru a vůbec jsme nemuseli jednat s žádnými úřady. Na základě plné moci to za nás udělal developer.

Foto: Petr Horník, Právo

Prostorné WC kopíruje v obkladech koupelnu, ale v obráceném gardu. Tmavě hnědou barvu doplňuje béžová.

Rádi jsme využili také možnost revize stávajících rodinných pojistek, spoření a dalších finančních smluv, což se nám vyplatilo. Zjistili jsme, že některé dříve uzavřené smlouvy jsou pro nás naprosto nevýhodné. Dostali jsme i dobrou radu, jak je změnit, aby nám přinášely užitek.

Ke koupi nás vyburcovala i tříletá záruka domu a bytu. Předtím, než skončí, udělá se velké sezení majitelů bytu s techniky, kteří zrevidují stav domu a bytu a vše dají do pořádku,“ předkládá Zbyněk další důvody, jež ovlivnily koupi bytu.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám