Hlavní obsah

Je čas na míchání a servírování koktejlů

Právo, Gisela Růžičková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Konec roku je období, kdy můžeme rodině a přátelům připravit míchaný nápoj zajímavé chuti, aniž bychom museli navštěvovat kurz barmanského minima. Stačí, když si opatříme nápoje, cukrové sirupy, barmanské náčiní a vrhneme se na míchání koktejlů podle osvědčených receptů.

Článek

Domácí bar doplníme lihovinami a destiláty, které vytvoří základ koktejlů i drinků a propůjčí jim charakteristickou chuť. Zaměříme se hlavně na kvalitní nápoje, jako je whisky, gin, rum, koňak, vodka, brandy, tequilla nebo vermut.

Každý si vybere podle toho, jaký druh nápoje chce připravovat. Hodit se budou i cukrové sirupy, čerstvé ovoce, olivy a bylinky pro dozdobení. Inspirací a podnětem k nákupu budou také barmanské pomůcky včetně nápojového skla. Tvar skleniček volíme podle charakteru a druhu nápoje.

Nezbytné barmanské pomůcky

Nemáme-li doma šejkr, použijeme míchací sklenice kónického tvaru s odměrkou. V opačném případě oceníme dvoudílný šejkr (boston), skládající se z kovové a skleněné části, nebo třídílný, který tvoří střední část se zabudovaným sítem a uzávěrem (hlavou).

Míchací sklenici nahradíme džbánem ze silnějšího skla s hubičkou pro snadné nalévání.

Potřebujeme-li připravit větší počet nápojů, bude se hodit elektrický mixér. Vrtulkový využijeme na míchání nápojů bez větších kousků ovoce nebo ledu, a naopak v nožovém mixéru připravíme nápoje z čerstvého ovoce.

Zatímco barmanskou lžící s dlouhým držadlem zamícháme nápoje ve džbánu, kratší lžičkou promícháme drinky v míchací sklenici. Barovým sítkem odstraníme z míchací sklenice nebo šejkru kousky ledu.

Na led použijeme děrovanou lopatku nebo větší lžíci. Hodit se bude i nůž s dvojitým rozeklaným hrotem na krájení ovoce do nápojů a současně k napichování. Práci s ledem si usnadníme kleštěmi s úchopnými zuby. Přimrzlé kostky ledu odstraníme kladívkem k drcení kostek ledu, nebo drtičem ledu na výrobu ledové tříště.

Téměř po celý rok se bude hodit patentní uzávěr na sekt, který uchová 24 hodin otevřenou láhev sektu, aniž by z láhve vyprchal kysličník uhličitý, ale užijeme i vývrtky, loupač citrusů či nálevky.

Druhy sklenic na míchané nápoje

Koktejlky - sklenky na vyšší nožce - pro přípravu krátkých míchaných nápojů

Tumblery - s rovnými stěnami bez nožky a dnem ze skleněného ledu - na dlouhé nápoje, nižší a širší tumbler se hodí na lihoviny s ledem

Flétna - štíhlá sklenka na nožce - na šumivá vína a nápoje

Šampaňská miska na vysoké nožce - vhodná na nápoje s drceným nebo vločkovým ledem

Goblet - sklenka otevřeného tulipánovitého tvaru na nižší nožce

Likérka - s nožkou - na lihoviny, likéry a tzv. krátké drinky

Koňakovka - sklenka na hodně nízké nožce, široká s uzavřenými okraji - na brandy 

Práci s nápoji urychlí lis na citrusy, ať už ruční, nebo elektrický. Vděčná jsou brčka, koktejlová napichovátka nebo rozlišovače skleniček. Samozřejmostí je tác nebo set tácků pod sklenky a koktailové ubrousky. Nyní už je nejvyšší čas na míchání a servírování koktejlů!

Reklama

Související témata:

Související články

Koktejly slaví své 205. narozeniny

V pátek 13. května oslaví všechny koktejly na světě své 205. narozeniny. Definice slova koktejly není příliš náročná – jde totiž o vynikající nápoj, který činí...

Výběr článků

Načítám