Hlavní obsah

Koberec porostlý mechem od německé designérky je velmi efektní dekorací

Novinky, tnk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nejnovější návrh designérky Pii Wüstenbergové nese název GardenRug (Zahradní koberec) a umožňuje uplatnění organické hmoty v běžné domácnosti. Koberec je velmi originální interiérovou dekorací, která sice vyžaduje více péče, ale je neobyčejně efektní.

Článek

Sedmadvacetiletá designérka Pia Wüstenbergová se narodila v Německu a vyrůstala s dvojím státním občanstvím - matka pochází z Finska, otec je Němec.

Po dokončení studia si založila své studio s názvem Piadesign v Severní Karelii ve Finsku. V současné době ale žije a pracuje v Londýně a snaží se připomenout si část finské přírody i v ryze městském prostředí. Designérku v její tvorbě inspirovala hlavně severská příroda a tamní mechový porost. Navrhla tak nevšední koberec, který je sice třeba občas zalévat, ale zase je opravdu originální přírodní dekorací.

Designérka na vznik koberce použila několik druhů mechu, které přenesla a zasadila na koberec z jemné ovčí vlny. Tento druh vlny má dobré izolační vlastnosti a je přírodním materiálem, který je velmi příjemný na dotek. V koberci je i příměs vlny z lam, díky které jsou izolační vlastnosti koberce ještě lepší.

Mech na koberci drží velmi dobře

Mechy mají dobrou schopnost zadržovat vodu, takže pokud není koberec příliš zalitý, je na omak i suchý a podlaze nijak neuškodí. Mechy pomáhají zpevňovat i půdu, a tak když už se v koberci s kyselejší půdou usadí, drží na něm velmi dobře.

Mechovému koberci se lépe daří v temnější místnosti.

Předtím, než se designérka rozhodla tento koberec vytvořit, věnovala se poznávání růstu mechu a sběru jeho vzorků. Cílem bylo porozumět potřebám těchto rostlin, aby je mohla začít používat v rámci svých designových návrhů. "Fascinuje mě odolnost a krása těchto odolných rostlin," říká designérka.

Přenášení přírody do prostředí městských bytů je v současné době velmi populární. Vzniká například celá řada osvětlení, ve kterém jsou zakomponovány živé květiny.[celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám