Budovu muzea vytvořilo architektonické studio Cor & Associates. Stavba je kombinací staré budovy a nové přístavby a má tak být zároveň i vzpomínkou na stávající architekturu v malé španělské obci Algueña.

Nosné konstrukce stěn byly v dobrém stavu, takže se architekti rozhodli zachovat i starou budovu v lidovém španělském stylu. Obě budovy jsou propojeny schody, které jsou kryty sklem a tvoří předěl mezi starým a nově vzniklým prostorem.

Stavba díky perleťovému obkladu září do okolí

Obklad architekti zvolili takový, aby zářil v perleťově-duhové barvě. Chtěli, aby budova byla jasným bodem, který září do okolí.

Místo, na kterém stavba stojí, je centrem rozsáhlých místních aktivit. Budova tak poskytuje 230 míst k sezení a poslechu hudby. Nechybí také hlediště pod otevřeným nebem.

Budova slouží mnoha různým účelům - pro představení, koncerty, výstavy, na novoroční party. Na nádvoří mohou také probíhat zkoušky kapely pod širým nebem.

Hudba je důležitou součástí kultury kraje a v budově se tak konají lekce a taneční vystoupení regionálních skupin, ale i rockových kapel, semináře, konference i hostiny.

Interiér budovy je zařízen v jednoduchém a decentním stylu a pojme až pět set lidí.

Architektům se úspěšně podařilo zachovat prvky tradiční původní architektury a zakomponovat je do nově vzniklého spíše minimalistického komplexu.

Podlahová plocha této zajímavé stavby činí 750 m². Postavení stavby, včetně renovace starých prostor, vyšlo v přepočtu na cca 20 milionů Kč.