Hlavní obsah

Jak chytře vybavit obývací pokoj

Právo, Karolina Černá

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Obývací pokoj je patrně nejnáročnější místností ze všech. Ve většině domácností slouží hned k několika účelům: jako hostitelský a reprezentativní pokoj, jídelna, pracovna, místo odpočinku i k posezení pro celou rodinu.

Článek

Vyžaduje hodně umu, abychom obývací pokoj, který slouží více účelům, nezastavěli nábytkem a věcmi, které zbytečně zabírají příliš mnoho místa. Rozhodně se vyplatí rozdělit jej na zóny, v případě menších bytů pokud možno transparentním nábytkem nebo jeho rozmístěním do různých výšek, abychom nebránili světlu. Jsme-li ochotni investovat dost peněz, koupíme víceúčelový nábytek.

Zóny oddělujeme citlivě

Musí-li každá část obývacího pokoje sloužit k jinému účelu, nenásilně je předělíme např. barovým pultem s policemi, přenosným paravánem či zástěnou nebo bokem rohové sedačky. Využít můžeme i velkou květinu nebo vytvoříme zelený koutek menších pokojových rostlin. Pozor ale na zastínění světla jdoucího od okna!

Pokoj opticky rozdělí na zóny odlišná barva nátěru na dvojicích stěn. Velkou zeď, při níž stojí např. jídelní stůl se židlemi a kousek dál sedací souprava, rozdělíme různými barvami nebo pruhem.

Použijeme také motivy květin, stromů, zvířat atd. na samolepicích fóliích, které vhodně umístíme na stěnu.

Prostor rozdělí i různé podlahové krytiny. Na zem položíme kulatý koberec ke klidové části a koberečky třeba k pracovnímu stolku.

Máme málo místa

Malý obývací pokoj v menším bytě často slouží i jako hostinský pokoj, případně pracovna. Boj o místo vyhrajeme s víceúčelovým nábytkem a jeho chytrým rozmístěním. Nikdy jím neobkládáme všechny stěny!

Rozkládací pohovka nebo křeslo jsou v malých prostorách samozřejmostí.

Vyplatí se pořídit hnízdové stolky, které můžeme zasunout pod sebe, takže tvoří malý stolek, nebo z nich seskládáme policovou skříňku.

Komody a stolky na kolečkách se snadno stěhují třeba i do jiných místností, takže snadno vytvoříme pokoj, který právě potřebujeme. Stejně tak je dobré pořídit si snadno přenositelný paraván, který oddělí pracovní část od klidové.

Nakoupíme osvětlení nezávislé na zásuvkách či prodlužovačce, investovat můžeme i do svítícího nábytku.

Prostorově ideální pro malý pokoj je sestavit křeslo a pohovku do tvaru písmene L. Obecně se do menších prostor hodí rohový nábytek. Vyplatí se koupit rohovou sedačku, v jejíchž bocích jsou zabudované odkládací poličky.

Policovou skříňku či knihovničku nahradíme závěsnými policemi na stěnách, čímž ušetříme prostor na zemi.

Transparentní nábytek nerozděluje místnost opticky, takže ta pak působí rozsáhlejším dojmem.

Bouráme své zvyky

V mnoha obývácích bývá ústředním bodem televize. Je zajímavé pozorovat, co se stane, když na totéž místo dáme hifi věž či místo zařídíme jako útulný odpočinkový koutek s polštáři, květinami a knihovničkou.

Televize vestavěná do obývací stěny se dá zakrývat zástěnou, takže se na ni nepráší a při dětských hrách nehrozí, že ji někdo rozbije.

Pokojové květiny nejlépe vyniknou na jednom místě - v květinové stěně, v klidovém koutu u okna. Chybou je rozmísťovat jednotlivé květináče po různých koutech celého obývacího pokoje.

Obrovský gauč stojící ve středu místnosti naproti televizi nahradíme pohodlnými ergonomickými křesly, kterými obklopíme odkládací stolek uprostřed místnosti.

Pokud nás z gaučů a křesel bolí záda a raději se válíme po zemi, nahradíme křesla pohodlnými nejlépe ergonomickými polštáři.

Tipy pro útulný obývací pokoj

Má-li obývací pokoj především relaxační charakter, musí být cesta k sedací soupravě volná, bez zakopávání o odkládací stolek apod. Vhodné jsou polštáře poházené kolem a hebký koberec s vyšším vláknem.

K intimitě přispějí světla rozmístěná po pokoji, nikoli jedno velké centrální. Vsadíme na stolní a stojací lampy, ale také lucerny zavěšené na zdi nebo svícny na stolcích.

Místnost ozvláštníme zajímavým lustrem, svítícím stolkem, obrazovou galerií nebo květinovou stěnou v jedné části pokoje.

Ze závěsných polic a regálů si můžeme sami sestavit obývací stěnu různých barev a tvarů.

Nebaví-li nás nahýbat se z gauče k malému odkládacímu stolku, umístíme stolky po stranách pohovky, před ní položíme koberec příjemný na dotek, polštáře nebo podnožníky.

Reklama

Související témata:

Související články

Vybrat správnou sedačku je umění

Sedačka či pohovka má být pohodlná, abychom si na ní odpočinuli. V obchodě obvykle vybíráme očima, sledujeme tvar a barvu. Správná pohovka by ale měla mít...

Výběr článků

Načítám