Hlavní obsah

Proč si zamilovat podzim

Právo, Adéla Taitlová

Sluníčko sestupuje níže, aby se pohodlně vloudilo mezi trávy, stále ještě je teplo a všude kolem to zvláštně voní a hýří nevybranějšími odstíny medu, bronzu a žhnoucích uhlíků.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Výzdoba s podzimními motivy, byť sebeskromnější, dolaďuje příjemnou atmosféru.

Článek

Podzim je bohatý na zážitky a dojmy, ale mnohým zůstává jeho kouzelná tvář utajena. Přitom existuje tolik důvodů, proč si podzim zamilovat.

Efektní kontrasty

Kontrasty, se kterými podzim čaruje, patří k těm nejkrásnějším v roce. Třeba když vedle annuelek, které už pokosil mráz, dál hrdě stojí poslední květinoví otužilci. Nebo když hřejivé polední paprsky střídá večerní chlad a nad pestrými listy vykukují uschlá plodenství trvalek.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Přehlídka pestrých listů.

Vzrušující koloběh

Cosi končí, něco jiného začíná. Zahradní koloběh je fascinující a v tomto čase zvlášť dobře pozorovatelný. Organismy poctivě rozkládající zbytky vegetace, jsou jeho nepostradatelnou součástí. Stáváme se svědky vzniku nejcennější zahradníkovy hmoty, která půdě navrací všechny její hodnoty.

Poslední květy roku

Nad mnohými už mávla kosa nočního chladu. Naštěstí jsou tu hvězdnice a listopadky, klasické květiny, které své představení teprve zahajují. Ozářené měkkým podzimním světlem vypadají magicky, a možná ještě lépe, když je pokryje první jinovatka.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Trávy odbarvené na blond.

Trávy odbarvené na blond

Okrasné trávy nyní nabízejí pohádkovou podívanou. Jejich štíhlá stébla doplňují načechrané laty klásků zachycující poslední hřejivé doteky slunečních paprsků. Na šikovně poskládaném záhoně najdeme ozdobnice, třtiny, dochany a kavyly, kterým to sluší v nové podobě moderních odstínů - blond, mocca, mědi a zlata.

Přehlídka pestrých listů

Chlad mění chemické složení v listech a pomáhá jim tak získat barvy, které snadno konkurují pestrým květům. Do kouzelného hávu se halí keře a stromy, sytým odstínům se nebrání ani listy trvalek. Čechravy zlátnou, kakost oddenkatý červená a pryšec mnohobarvý pro změnu sází na bronz.

Foto: Právo

Čas výsadby stromů.

Zářivé bobule

Falešná jablíčka, peckovičky, malvičky, bobule a šípky mají stejný efekt jako šperky. Září už z dálky a spolupodílejí se na podzimní idylce. Ten, kdo se rád orientuje podle barev, může vybírat z plodů bílých, žlutých, oranžových, růžových, červených, fialových, modrých i černých.

Neotřelé vůně

Jedinečný je parfém, kterým na podzim těžkne vzduch. Aroma hub, tlejícího listí zmarličníku a půdní vlhkosti se mísí s lahodnou sladkostí hrušek, jablek a přezrálých švestek. Podzimní ohníčky a pečené brambory. To jsou vůně, které nám usnadňují smířit se s nezadržitelným nástupem zimy.

Orosené pavučinky

V létě bývají pavučiny spíše k zlosti. Vlhkost podzimních rán z nich ale dokáže vyčarovat hotový poklad - půvabné dečky osázené křišťálově průzračnými korálky. K takové podívané se v mysli budeme rádi vracet, až udeří kruté mrazy.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Zářivé bobule.

Semínka pro nový život

Radost ze shromažďování semínek s příchodem podzimu nekončí. Například semínka měsíčků, krásenek a slunečnic dál vesele uzrávají. K jejich sběru si vybereme vlídný, bezvětrný den. Dokonale suchá semena uložíme do označené obálky na chladné, suché, větrané místo do doby, než je budeme potřebovat.

Čas výsadby stromků

Říká se, že nejlepší čas k výsadbě stromu byl před třiceti lety. Naštěstí s každým podzimem dostáváme druhou šanci. Není nic uspokojivějšího než darovat stromku prostor k životu. Ovocný nebo okrasný, podle přání. Vyplatí se opatřit novým dřevinám malé vypalované dřevěné jmenovky.

Ptačí pozdravy

Bezvadně osázené záhony ještě nedělají nádhernou zahradu. Motýlci sice mizí s posledním nektarem, ale opeření mlsouni létají všude kolem. Jestliže už bobule spořádali, nainstalujeme krmítka, třeba rovnou barevná. Ptačí návštěvníci si toho sice možná nevšimnou, ale nás barevná změna potěší.

Foto: Právo

Semínka pro nový život.

Plány na jaro

Na podzimu je krásné i to, že můžeme přemýšlet o jaru, o tom, v jaké podobě nás příští rok uvítá. Každý zahrádkář dobře ví, že cibuloviny vykvétající na jaře musí přijít do země právě v tomto období. Při koupi se řídíme důležitým pravidlem: nechceme jen cibulky, chceme kvalitní cibulky.

Kouzelná zátiší

Výzdoba s podzimními motivy, byť sebeskromnější, dolaďuje příjemnou atmosféru. Za vlídných dnů nám pomůže náramně si užít chvilky, kdy jsme v tichém klidném podzimu jen my, šálek horkého čaje, možná kousek koláče a zahrada.

Reklama

Související témata:

Související články

Nastaly zlaté časy okrasných trav

Ornamentální trávy, jejichž listy, stébla či květenství získávají zlatožluté vybarvení, jsou právě teď na vrcholu. Do zšeřelých podzimních dnů tak vnášejí...

Pestrý podzim na zahradě

Nejen podzimně vybarvené listí dodá vaší zahradě zářivé barvy. Zkuste to s dýněmi!

Výběr článků

Načítám