Hlavní obsah

Připravujeme dřevo na zimu

Právo, Gisela Růžičková

Topíme-li dřevem, máme nejvyšší čas udělat si zásobu na zimu. Množství bude záležet na tom, jestli používáme dřevo jako hlavní zdroj vytápění v rodinném domě, nebo s ním topíme jen příležitostně v krbových kamnech.

Článek

Tato obnovitelná surovina patří mezi ekologické zdroje vytápění, a proto stojí za zpracování zejména tam, kde je k dispozici. Dnes může být i zpracování dřeva snadné, používáme-li při práci vhodné pomůcky. S nimi bude práce více efektivní a méně namáhavá.

Není účelem se při zpracování dřeva na zimu fyzicky odrovnat. Proto se staly hitem dnešní doby hydraulické štípačky. Jejich koupě se vyplatí nejen při zpracování většího objemu dřeva, ale i kvůli většímu komfortu zpracování. Někdo bude potřebovat kromě štípaček motorovou pilu, jiný si vystačí se sekerou.

Volba univerzální nebo štípací sekery

Na chatách a chalupách nám při přípravě dřeva na zimu postačí sekera. Vyplatí se pořídit si špičkové sekery s topůrky z moderních a trvanlivých materiálů, které mají dokonalou ergonomii. Kladou totiž důraz na vyváženost mezi hlavou sekery a topůrkem. Mají také propracovanou geometrii čepele, obvykle potažené teflonovou vrstvou. Práce s takovou sekerou se promění z úmorné dřiny na bezpečnou a pohodlnou zábavu.

Foto: MOUNTFIELD, Právo

Univerzální sekera Fiskars X15 je široká a štíhlá, hodí se k odvětvování a kácení stromů. Délka je 600 mm, čepel o hmotnosti 1046 g je vyrobena ze speciální uhlíkové oceli a topůrko je z materiálu FibreCompTM.

Univerzální sekera se hodí na odsekávání větví, pro přípravu třísek a zpracování menších špalků. Má tenčí čepel se speciálním připevněním k topůrku, takže se nikdy nerozpadne na dva díly. Díky novým plastovým materiálům je mnohem lehčí než obyčejná sekerka s dřevěným topůrkem.

Štípací sekera je vhodná především na štípání dřeva kvůli speciálně vytvarované čepeli. Ta je u ostří tenká a směrem k toporu se rozšiřuje. Proto sekera do dřeva lehce proniká a špalek bez problémů rozštípne. U kvalitních štípacích seker svírá ostří úhel 35° a je vybroušeno do vypouklého tvaru, který zaručuje menší náchylnost k poškození. Čepel je potažená teflonovou vrstvou, snižující tření mezi čepelí a dřevem až o 30 %.

Horizontální a vertikální štípačky

Štípačky se vyplatí tam, kde vytápíme dům kotlem na dřevo a musíme zpracovat mnoho kubíků dřeva. K dostání jsou horizontální a vertikální varianty. Při výběru konkrétního stroje by nemělo rozhodovat jen množství štípaného dříví, ale také mobilita, bezpečnost a celkový komfort při práci. Proto vždy vybíráme štípačky s robustní a celokovovou konstrukcí, vybavené funkčními kolečky pro případné přesuny, s obouručním úchopem a polohovatelným pracovním strojem.

Foto: MOUNTFIELD, Právo

Vertikální hydraulická štípačka s elektromotorem Powersplit 6t (12 677 Kč) ke zpracovávání velkých objemů dřeva. Zpracuje kulatiny o průměru až 32 cm, délce 30-104 cm.

Vertikální štípačky by měly mít variabilní konstrukci klínu, který polena půlí nebo rovnou čtvrtí. Díky důmyslné konstrukci, kvalitním materiálům a provedení mohou být štípačky až 5x rychlejší než sekyra nebo kalač.

Vodítkem při výběru štípaček by měly být také garanční záruky a možnost servisu. I přesto na našem trhu existují štípačky až se sedmiletou zárukou.

Také motorová pila ušetří čas i sílu

Potřebujeme-li doplnit dřevo na zimu, pokácet stromky na zahradě nebo v lese, pak je ideálním pomocníkem motorová (řetězová) pila. Ze sortimentu si vybere občasný uživatel i profesionál.

Elektrické pily se hodí pro občasné a nenáročné domácí práce, jako je příprava paliva, prořezávání stromů na zahradě nebo truhlářské a tesařské práce. Jedinou podmínkou je dostupnost elektrické zásuvky, protože pily pohání kolektorový elektromotor. K jejich přednostem patří tišší chod proti benzínovým a nenáročná údržba. Po použití stačí pilu jen vypnout, očistit a uložit na své místo.

Benzínové pily jsou nezávislé na elektřině, neboť je pohání dvoutaktní benzínový motor, což je jejich velká výhoda. Rozlišujeme tři kategorie benzínových pil:

Hobby motorové pily - pro občasné nařezání několika prken, dřeva do krbu i k drobným úpravám kolem domu, chaty či chalupy.

Farmářské neboli poloprofesionální motorové pily využijeme při kácení menších stromů, čištění lesa po těžbě, prořezávání stromů nebo při pravidelné přípravě paliva. V této kategorii si vyberou vlastníci drobných lesů i pracovníci v komunální sféře.

Parametry při výběru vhodné pily

Při výběru vhodné pily se zaměříme především na výkon a délku řezné lišty. To neznamená, že čím je větší lišta, tím je lepší pila. S pilou s dlouhou lištou a malým výkonem se při řezání zbytečně nadřeme a dlouhá lišta nám je k ničemu. Pila má mít:

Dekompresní ventil - usnadňuje práci při startování, snižuje kompresi, a tedy i sílu, kterou je třeba vynaložit při startování motorové pily.

Poloautomatický sytič EASY START usnadňující startování motorové pily, abychom nemuseli opakovaně tahat za startovací šňůru, kvůli nasávání paliva do karburátoru.

Antivibrační systém - pila vydává vibrace a díky tomuto systému je sama tlumí.

Snadný přístup ke vzduchovému filtru mají kvalitní motorové pily, kde odšroubujeme kryt filtru bez nářadí a snadno vyčistíme. Údržba motorové pily je tak lehčí a podstatně rychlejší.

Regulaci mazání - umožňuje upravit množství oleje na promazávání lišty.

Odstředivé předčištění vzduchu, díky kterému se do motoru nedostanou vzdušným vírem nečistoty, ale jen čistý vzduch.

Bezpečnostní brzdu kvůli bezpečnosti práce.

Profesionální motorové pily se používají např. při mýcení, těžbě a řezání dřeva či zkracování velkých kmenů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám