Hlavní obsah

Strohá vila ve svahu ukrývá pestrý interiér a krásné výhledy

Na první pohled spíše asketicky řešená vila, respektující přirozený sklon pozemku, vznikla ze společné vize investora a architekta, které oslovuje nadčasová funkcionalistická architektura.

Článek

Na jedné z pražských strání vyrostla vila, která se se svými jednoduchými liniemi, bílou omítkou a okny z chladně vyhlížejících hliníkových profilů tak trochu „ztrácí" mezi okázalými kolegyněmi ze sousedství. Na rozdíl od nich je však ukázkou elegantní, stylově čisté architektury. I v technologii výstavby vsadila na klasiku. Ke slovu přišel zdicí systém Porotherm, o izolaci zdiva se postaral polystyren a střechu zakryl titanzinkový plech.

Zda si v případě této vily splnil sen více architekt nebo klient, je těžké rozhodnout. Investor, který má pracovně blízko ke stavební sféře, měl pouze několik zásadních požadavků, ale jinak nechal architektovi při realizování vize domu ve funkcionalistickém stylu zcela volnou ruku.

Od svého nového domova si sliboval především dvě věci: stavbu stylově jednoduchou a maximálně funkční, aby s ní, s ohledem na nastupující důchodový věk, měli s manželkou co nejméně práce s údržbou, totéž očekával i od zahrady.

Stupňovité řešení uliční fasády jako by pomáhalo zděnému domu vystoupat do příkrého svahu. Střídající se geometrické tvarosloví ji ochraňuje před možnou stereotypní pravidelností a monolitičnost kostky mizí se dvěma nad sebou umístěnými terasami, běžícími přes celou přední stranu domu. Na terasy jsou obrácené prosklené stěny všech obytných místností.

Kromě odlehčení fasády mají za úkol maximálně využít pasivní sluneční energii. Přesto je dům konstruován tak, aby se interiér v létě nepřehříval. Před palčivými letními paprsky je chráněn v patře přesahující střechou a v přízemí předsazenou horní terasou. Naopak v zimě dům vítá slunce putující nízko po obloze.

Vstup do vily je umístěn ve středu čelní strany domu mezi dvěma garážemi. Z malého zádveří se vzhůru do pater vypíná dominantní centrální schodiště. V přízemí jeho skleněný tubus dělí obytný prostor na obývací pokoj a jídelnu s kuchyňským koutem.

Honosnost historických sídel vnáší do interiéru horní část schodiště, které se rozbíhá do patra se soukromou zónou ve dvou ramenech. Vybavení interiéru si už majitelé vybírali sami. Opět vyhrály tvarově jednoduché prvky z kvalitních materiálů, které oživují interiér svou barevností. Strohý vzhled domu v interiéru i exteriéru stírají výtvarná díla, tvořící jakousi soukromou výstavní síň přátel majitele.

Pro relaxaci jsou určeny za prvé dvě terasy s výhledem přes střechy ostatních domů do chráněné krajinné oblasti, skryté před zraky kolemjdoucích i sousedů za vysokým plně vyzděným zábradlím.

Před sluncem chrání venkovní sezení částečně přesah střechy a za letního horka i výsuvná markýza. Za domem čeká na své majitele ještě bazén a whirlpool. Pozemek je z větší části vydlážděn, značnou část zabírá i schodiště překonávající výškové rozdíly. V okolí bazénu i kolem hranic pozemku je travnatá plocha. Tím je splněn požadavek majitele, aby údržba byla co nejsnazší.

"S prací stavební firmy jsme byli maximálně spokojeni. Důvěřovali jsme úsudku architekta natolik, že jsme se nechali přesvědčit i v takových věcech, jako je dispoziční řešení domu. Původně jsme nepočítali s tolika místnostmi, protože se pro nás dva zdály zbytečné. Ing. Gadlina nás ale přesvědčil, že dům není chvilková záležitost, potřeby se mění, a kdybychom ho třeba chtěli prodat, bude s touto dispozicí daleko zajímavější. Třebaže jsme tu zatím krátce, oceňujeme také klid a výhled do zeleně, navozující pocit, jako bychom byli někde na chatě, kilometry vzdálené ruchu velkoměsta," radují se majitelé luxusního sídla.

Technické údaje

Dispoziční řešení: 5 + 1

Obytná plocha: 251 m²

Užitná plocha: 342 m²

Zastavěná plocha: 213 m²

Konstrukční řešení: nepodsklepená stavba na betonových základových pásech, zdicí systém Porotherm, izolace polystyren, fasáda dokončená štukovou omítkou, interiérové schodiště betonové s dřevěným obložením

Střecha: plochá, dvouplášťová, krytina titanzinek

Výplně otvorů: vstupní dveře a okna z hliníkových profilů, interiérové dveře v přízemí atypické dřevěné s obložkovou zárubní, v patře typové dýhované s obložkovou zárubní, garážová vrata Hormann

Podlahy: dubové parkety, dlažba

Vytápění: kondenzační plynový kotel, podlahové vytápění s doplňujícími radiátory, kryjícími 30 % ztrát

Odhadovaná cena stavby: 10 500 000 Kč

Zuzana Ottová, www.mujdum.cz

Reklama

Související témata:

Související články

Dům na zeleném vršku se otevírá jen do zahrady

Klid, pohoda a relaxace dýchají z bydlení čtyřčlenné rodiny v západočeském podhůří. Rodinný dům stojí na okraji města, na zeleném návrší, které nabízí doslova...

Výběr článků

Načítám