Hlavní obsah

Výrazné suché květinové dekorace oživí nudnou tabuli i stěnu

Novinky, tnk

Na výstavě Designblok byla k vidění i přehlídka instalací - dekorací z převážně přírodního materiálu do interiéru od Kláry Mocové. Elegantní aranže – vhodné ke zpestření slavnostních tabulí i nudných prázdných stěn rozhodně zaujaly. Jejich autorka nám prozradila, jak vznikají, a do kterých interiérů jsou vhodné.

Foto: Novinky

Konferenční stolky rozzářila aranž od Kláry Mocové ze studia (re)mind space.

Článek

Dekoratérka Klára Mocová se snaží při tvorbě květinových instalací zohlednit osobnost člověka, pro kterého je určena. "Aranž má vznikat vždy pro konkrétní osobu či prostor. Má žít s tím kterým člověkem. Chci, aby každá práce byla originálem," říká.

Stejné je to podle ní i s výběrem barev, při spolupráci se vyplatí brát ohledy na přání zájemce. "Někdo třeba nesnáší fialovou, někdo chce naopak barevnost dle módních trendů," tvrdí Klára Mocová.

A jak vůbec dekorace vzniká? Na začátku je podle autorky svět, který chce, aby instalace představovala. "Nejdřív jde o mou představu, kterou se pak snažím v dekoraci ztvárnit," říká. „Dle této představy pak sháním vhodný materiál a dekorační nádobu,“ doplňuje.

Zvolené materiály (rašeliníky, písek, dřevo, květy, mechy, kameny) pak autorka navrstvuje na sebe.

"Když je celý obraz stvořený a odpovídá mé představě, tak jej rozeberu a nastává fáze připevňování na podložku či do misky. Ve výsledku se pak jednotlivé části nepohybují a je možno s aranžemi manipulovat. Pro klienty realizuji i návrhy, kdy se aranž nezpevní, a tak je možno ji za dva měsíce upravit či přepracovat," říká Mocová.

Speciální údržba dekorací není třeba

Mnohé z návštěvníků Designbloku zajímalo, jak hodně takovéto „světy“ na sebe chytají prach. Díky vhodně zvolenému materiálu, který vytváří struktury a není jednolitou plochou, se ale eliminuje zachycování špíny a není potřeba speciální a časté údržby.

A jak se autorka k dekoratérství dostala? „Tvorbě zahrad, péči o ně a o rostliny se věnuji už od malička. Aktivnímu aranžérství posledních čtyři, pět let. Je mi vlastní výtvarno, prolínání barev, struktur, linek, stejně tak i japonský styl vnímání dekorací, to vše se snažím v aranži uplatnit," tvrdí.

Výrazných dekorací se Češi ještě stále bojí

Na výstavě byly k vidění i tvarované větve umístěné na stěny. Ty je vhodné sladit s ostatním vybavením interiéru – strukturou nábytku či zvolenou tapetou. Současná designová tvorba pro velké prostory hodně těchto prvků používá.

"U nás v Čechách se většinou omezujeme na použití jen jednoho takového surovějšího přírodního prvku. Bojíme se z nich vytvářet obrazy a objekty – spojovat je do kompaktnějších celků," říká Mocová.

Netradiční tvary přírodních materiálů své místo postupně nalézají - hlavně v moderních, spíše minimalisticky a reprezentativně zařízených designových prostorech.

"Nicméně třeba v panelácích to nelze. Není to znevažování tohoto typu bydlení, ale nevejde se to tam. Každá aranž by měla respektovat interiér, do kterého je určena. Nicméně i pro malý byt, kavárnu či klub lze připravit instalaci respektující malý prostor, avšak stále se chová jako svět, obraz, kterým můžete putovat," říká Klára Mocová.

Reklama

Související témata:

Související články

Orazítkovat interiér může být zábavné

Výzdoba bytu pěnovými razítky může být zábavou pro celou rodinu. Jak na to? Použijeme jakékoli malířské barvy nebo akrylové barvy z výtvarných potřeb. Barvu...

Výběr článků

Načítám