Stavbu pro vysokomýtského ředitele chlapecké školy obecné a prvního správce městského muzea Josefa Šímu navrhl architekt a profesor vyšší státní průmyslové školy v Praze Josef Podhajský.

Poměrná rozlehlost parcely na Pražském předměstí svědčí o významu, který zahradě stavebník přisuzoval.

Centrálním prostorem vily, jejíž architektura patří k závěrečné fázi pozdního historismu, se stala převýšená schodišťová hala s dřevěným stropem osvětlovaná ze západní strany dekorativně pojatými okny.

Místnosti v přízemí obklopují ústřední předsíň od jihu, západu a severu a kromě přímého vstupu z ní jsou nezávisle komunikačně propojeny.

Z ochozu horního podlaží, na který vede z přízemí zalomené schodiště, je přístupný pouze vyhlídkový výstupek s dvěma teráskami, pokoj pro hosty a ve věži původně umístěný sklad ovoce, který byl později užívaný jako chemická laboratoř.

Okrasný bazén se bohužel nezachoval

Úpravy domu byly provedeny hlavně v šedesátých letech, kdy také došlo k odprodeji části zahrady pro stavební pozemky. Z bývalých Thomayerových úprav se tak nedochoval ani původní oválný okrasný bazén nacházející se severně od domu.