Na okraji většího města stojí kompaktní novostavba zkonstruovaná systémem dřevěných kanadských montovaných domků. Tento systém je velice flexibilní a otevřený, umožňuje reagovat na různé podmínky a lze jej rozličně kombinovat a modifikovat. Přitom si zachovává svoji jednoduchost a originalitu.

Na otázku, proč si majitelé vybrali právě montovanou dřevostavbu, odpovídá paní domu bez zaváhání: „Velkou roli při rozhodování hrála moje alergie a astmatické problémy. Na návštěvách ve zděných domech jsem vždy cítila vlhkost, ale tento dům dýchá."

A skutečně, promyšlený konstrukční systém domu se vzduchovou vrstvou v obvodové stěně umožňuje stavbě dýchat a zároveň izoluje. Odvětrávající mezera je po celé ploše fasády od zemní izolace až po střechu. Fasáda z přírodních materiálů, sladěná do hnědých a zemitě béžových odstínů, umožňuje dobré krytí zmíněných průduchů, takže při běžném pohledu nejsou vidět.

Stavební systém dřevěných montovaných domů je ověřen v nejrůznějších klimatických podmínkách. Konstrukční materiál pro stavbu se dováží přímo z Kanady, přičemž nejde o panelový systém, ale o montáž jednotlivých komponentů na místě stavby.

Protože oba manželé pocházejí ze sídlištních panelových bytů, svorně pociťovali obavy z nového způsobu života. Dnes si pochvalují propojení bydlení s přírodou, množství času, které společně tráví venku, i pocit bezpečí v pevném rodinném zázemí.

Cesta k novému bydlení ale nebyla zcela jednoduchá. Manželé vystřídali několik firem, než našli společnost, která jim dokázala naslouchat a vyšla vstříc jejich požadavkům. Informace a doporučení získali právě na stránkách časopisu Můj dům, měli dokonce možnost navštívit již realizované stavby. Tam hledali společně inspiraci k řešení dispozic i technických detailů.

Konečná podoba energeticky úsporné dřevostavby vychází z projektu Pasadena a je doplněna individuálními požadavky investora.

Pro dispozici je charakteristický přímý vstup do otevřené haly propojené s jídelnou, kuchyní a obývacím pokojem s lehce sníženou úrovní podlahy. Paní domu si tak naplnila svoji touhu po velkém přízemí, kde rodina společně jí, vaří a pobývá. Otevřený prostor v přízemí doplňuje menší pracovna schovaná pod schodištěm.

Důležitým prvkem rodinného zázemí vždy bývá kuchyně. Vzhledem k tomu, že majitelka dřevostavby zařizovala svoji v pořadí třetí kuchyň, přála si změnu a snažila se využít nové barvy a materiály.

Z přízemí vede schodiště do podkroví, kde jsou dětské pokoje a záměrně menší ložnice manželů, aby se sem vešla i dostatečně rozlehlá koupelna se saunou. Zvláště pán domu oceňuje oblíbenou relaxaci v blízkosti ložnice.

V patře rozvádějí teplo radiátory a koupelnový žebřík doplněný elektrickými topnými kabely zabudovanými v podlaze. Podkrovní ložnice mohou být navíc samostatně vytápěny rozvody z krbu umístěného v přízemním obývacím pokoji. Toto zařízení umožňuje přitápění v přechodných ročních obdobích.

Daniela Rígrová, www.mujdum.cz