Hlavní obsah

Vybíráme odšťavňovač na ovoce i zeleninu

Právo, Dana Jakešová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dopřát si čerstvě vylisovanou ovocnou šťávu není už dávno jen doménou zahrádkářů. Stačí, když si domů pořídíme odšťavňovač.

Článek

Na trhu je k dostání pestrá nabídka odšťavňovačů. Ceny se pohybují zhruba od 800 do 5000 Kč od mnoha výrobců (např. ETA, Braun, Bosch, Philips či Moulinex).

Který odšťavňovač ale vybrat? Záleží na tom, jak často ho chceme používat a z jakého ovoce či zeleniny máme čerstvou šťávu (neboli fresh) nejraději.

Životnost přístroje

U odšťavňovačů často platí, že dražší je ve výsledku levnější. Hodně levné přístroje mívají slabý motor. U některých dokonce v návodu najdeme upozornění, že by neměl v zátěži běžet déle než 1 minutu.

O kvalitě přístroje poměrně dost napoví i délka záruční doby. Na některé odšťavňovače dávají výrobci pěti či dokonce sedmiletou záruku oproti dvouleté, dané ze zákona. Pro mnohé z nás bude důležitá i hlučnost, která může být poměrně vysoká.

Komfort obsluhy

Pro případ častějšího používání nás bude zajímat i snadnost obsluhy a především čištění (to se musí provést po každém odšťavňování).

Zpravidla se přístroj skládá ze 4 až 7 částí. Vždy by měly jít do sebe snadno zapasovat. Je tedy vhodné nechat si rozebrání a složení přístroje předvést v obchodě. Některé odšťavňovače lze mýt i v myčce nádobí.

Množství získané šťávy

Při nákupu odšťavňovače se zajímáme i o výtěžnost, čili množství šťávy, které získáme. Rozdíl může být opravdu značný. Kvalitní přístroje připraví ze stejného množství ovoce či zeleniny až o jednu čtvrtinu více šťávy.

Užitečné drobnosti

Další praktické věci, na které se při nákupu zaměříme: např. velikost nádoby na odpad či velikost nádoby na šťávu. Poměrně důležitá je i šířka plnicí trubice. Ta určuje, jak velké kusy ovoce či zeleniny můžeme do přístroje vkládat.

Typy odšťavňovačů

Podle způsobu, jakým se získává šťáva, se odšťavňovače dělí na odstředivkové (neboli centrifugy) a tlakové.

Centrifugy

Ostředivkové odšťavňovače suroviny nejdříve nastrouhají a pak při vysokých otáčkách za použití odstředivé síly přepasírují přes jemné sítko. Šťáva teče do nádoby a odpad se shromažďuje ve sběrném boxu.

Z odstředivek získáme nejvíce šťávy. Menším minusem je to, že kvůli vysoké rychlosti se snižuje trvanlivost šťávy – ta hodně rychle oxiduje. Šťáva je tedy určena k okamžité spotřebě, není vhodná pro delší skladování.

Centrifugy se hodí pro měkké i tvrdé ovoce a zeleninu, odšťavní i zelené listy. Tento typ přístroje je na trhu k dostání nejčastěji.

Tlakové odšťavňovače

Mají nižší otáčky. Šťávy z nich vydrží déle, jsou hustější, obsahují i vlákninu. Surovinu nejdříve rozmělní a následně šťávu protlačí přes jemné sítko. Podle toho, jakým způsobem se šťáva protlačuje, se dělí tlakové přístroje na šnekové s jednou šroubovitou hřídelí (šnekem) nebo dvěma hřídelemi (šťáva se protlačuje mezi dvěma ozubenými válečky).

Třetím typem tlakových odšťavňovačů jsou homogenizéry, které pracují se středně vysokými otáčkami a s nimiž se dá vyrábět také ovocné pyré či sorbet.

Samostatná kategorie – citrusovače

Citrusovače jsou buď manuální, nebo elektrické. Manuální citrusovač máme doma asi všichni (plastový nebo skleněný kužel s miskou na šťávu).

Elektrické přístroje jsou buď rotační, nebo lisovací. Do obou se citrusové plody vkládají rozkrojené napůl, a rotací nebo tlakem se z nich vylisuje šťáva.

Co všechno lze odšťavňovat?

Z ovoce se hodí nejen jablka, hrušky a citrusy, ale i ananas či meloun.

Ze zeleniny je nejoblíbenější mrkev. Chutnou šťávu získáme i z červené řepy.

Má-li přístroj dostatečně velkou plnicí trubici, nemusíme suroviny krájet.

Vždy ovoce a zeleninu dobře omyjeme! Ovoce s peckami (broskve, meruňky či třešně) musíme vypeckovat. Tenkou slupku (např. u jablek) nemusíme okrajovat, tlustou (u ananasu) ano. U citrusů kromě kůry důsledně odstraníme i bílou dřeň.

Rotační přístroje se dále dělí na přístroje ruční, kdy polovinu citrusového plodu přitlačujeme rukou a pákové – zde citrus přitláčíme víkem s opačným kuželem a pákou. Citrusové ruční lisy vyžadují v závislosti na konstrukci větší či menší vynaložení síly.

Reklama

Výběr článků

Načítám